Exit print modePrint recipe A+ A- Undo all

ünnepi mákos kalács

Ingredients:

liszt
50 dkg
csipet só
Budafoki élesztő
2,5 dkg
cukor
3 ek
tej
2,5-3 dl
1 tojás + 1 sárgája
olvasztott vaj
5 dkg
mák
12 dkg
töltelékhez
kristálycukor
6-8 ek
töltelékhez
citrom héj
1
töltelékhez
mazsola /elhagyható/
töltelékhez
kevés olvasztott vaj a töltelék alá

Preparation mode:

Az élesztőt felfuttatjuk 1 dl langyos tejben, 1 kanál cukorral. A lisztet mély tálba szitáljuk, közepébe kis mélyedést készítünk, majd a felfutott élesztőt, és a többi hozzávalókat a vaj kivételével hozzáadjuk, és jól kidagasztjuk. Mikor jól összeállt a tésztánk, az edény falától is elválik, hozzádolgozzuk a meglangyosított vajat, azzal is jól kidagasztjuk, amíg hólyagos lesz.
Kétszeresére kelesztjük.
A töltelékhez a mákot a cukorral ledaráljuk, citromhéjjal, esetleg fahéjjal ízesítjük.
Az összeállítás:
A megkelt kalácsból levágunk akkorát, hogy abból 3 db kb. 10-12 cm átmérőjű, és 3 mm vastag kört tudjunk nyújtani, valamint egy 50-60 cm hosszú vékony hurkát, amiből a zsinórt készítjük el. Ezekkel fogjuk kitölteni majd a kalácsunk közepét.
A többi tésztát sütőpapíron 3 mm vastag négyzet alakúra kinyújtjuk, és a felénk eső végét bevagdaljuk pizzavágóval, úgy 2 cm szélesre, és kb. olyan hosszúra, hogy majd átérjen a feltekert kalácson, /ez kb. 12 cm, de ezt majd látni lehet/, a többi részét lekenjük olvasztott vajjal, elosztjuk rajta a tölteléket, mazsolával megszórjuk /a közepére ne felejtsünk el hagyni a töltelékből/, feltekerjük a szalagokig, majd a felszabdalt szalagokat áthajtjuk a feltekert kalácson, ez lesz belül, miután kör alakúra alakítjuk a feltekert tésztát! Áttesszük sütőlemezre és úgy töltsük ki a közepét a következőképpen. A kis darabokból amit előre levágtunk, egy akkora kis kört nyújtunk, amivel kitöltjük a kalács közepét, megkenjük vajjal, és a tölteléket rásimítjuk, betakarjuk egy újabb kis körrel, erre megint tölteléket teszünk, erre már a következő kör alakúra nyújtott darabot szépen felszabdaljuk, és rácsot készítünk belőle és ezt tesszük a máktöltelékre. A rácsok szélére zsinórt készítünk a félretett tésztából. Vékony hurkára sodorjuk, középen kettőbe hajtjuk, és a végeken ellentétes irányban megtekerjük, ezt megkenjük felvert tojással és megszórjuk egész mákkal, és a kört lezárjuk vele, oly módon, hogy szépen illeszkedjen. Vigyázzunk, hogy ne legyen szoros, hanem jó laza, mert sülésnél behúzódik! Pihentetjük fél órát, és az egészet lekenjük felvert tojással, majd 180 fokra előmelegített sütőben sütjük! Amikor megsült, amíg forró, lekenjük egy kis tej és cukor keverékével, hogy szép fényes legyen!