Exit print modePrint recipe A+ A- Undo all

Vegán (tej-, tojás- és húsmentes) töltött lángos (kb. 12 db)

Preparation mode:

Hozzávalók (a tésztához): 25g Budafoki élesztő, 1 kk cukor, 700g finomliszt, 250g főtt burgonya (kb. 2 közepes), 150 ml napraforgóolaj , 300 ml langyos víz, 2 tk só,

Hozzávalók (a töltelékhez): 4 ek. napraforgóolaj, 2 közepes cukkini, 1 fej vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 2 kk szárított bazsalikom, 1 tk só,

Hozzávalók (a sütéshez és a tálaláshoz): 500 ml napraforgóolaj, szójajoghurt, zöldségek ízlés szerint

1. A krumplit meghámozzuk, feldaraboljuk, puhára főzzük. Ha megfőtt, leszűrjük, a levéből kb. 1,5dl-t a krumplihoz adunk, és összetörjük minél pépesebbre. Hagyjuk kihűlni.
2. 4 ek. napraforgóolajon az apróra vágott vöröshagymát megdinszteljük a szétnyomott fokhagymával és a bazsalikommal (ha túl hamar pirulna, egy kis vizet adunk hozzá). A cukkinit vékony karikákra felszeljük, és a hagymán megpároljuk pár perc alatt.
3. Az élesztőt cukorral, 1,5 dl langyos vízzel lefedve állni hagyjuk néhány percig (én egy marék lisztet is szórok a tetejére a megadott mennyiségből).
4. Amikor az élesztő elkezd kelni, hozzáadjuk az olajat, a maradék vizet, a sót, a krumplit és a lisztet, és jól összegyúrjuk.
5. Lefedve hagyjuk kelni a tésztát. Ezalatt feltesszük a serpenyőbe az olajat melegedni.
6. Amikor megkelt a tészta, beolajozzuk a kezünket, egy szilvásgombócnyi tésztát kiveszünk, kerekre húzogatjuk a levegőben, a tenyerünkre (vagy egy tányérra) fektetjük, a felébe néhány szelet cukkinit teszünk, erre a tészta másik felét ráhajtjuk, a széleket összenyomjuk, és belerakjuk a forró olajba.
7. Egy-két perc után megfordítjuk a lángosokat, és a másik oldalukat is aranybarnára sütjük.
8. Szalvétára kiszedjük, hogy ne maradjon olajos, majd tálaljuk.
9. Köretként adhatunk hozzá szójajoghurtot, zöldségeket.

Természetesen, aki eszik tejtermékeket, az sajttal is töltheti a lángost, nagyon finom belül az olvadt sajt!
Töltelékként fokhagymával és kókusztejszínnel dinsztelt spenótot is használhatunk. Ízlés és kreativitás kérdése, hányféle finom egytálételt készíthetünk még a töltött lángossal!
Édesen is fogyasztható, akkor a tésztába csak egy csipet sót tegyünk, és két teáskanál cukrot! Nutellával, lekvárral, pépesített vagy előre beáztatott aszalt gyümölcsökkel tölthetjük a lángosunkat. Ebben az esetben nagyon kell figyelni, hogy jól lezárjuk a tésztát a sütés előtt, mert amikor megfordítjuk az olajban, kiszakadhat, és kifolyhat a töltelék!

Jó étvágyat hozzá!