Exit print mode Print recipe A+ A- Undo all

Zsemle házilag, kenyérsütőgép nélkül

Ingredients:

finomliszt
50 dkg
élesztő
2,5 dkg
tojás
2
szőlőmagolaj
1 ek
(vagy 1,5 evőkanál olívaolaj)
tej (2,8%-os)
1,5 dl
1 kk
szezámmag
ízlés szerint
lenmag
ízlés szerint
tökmag
ízlés szerint
mák
ízlés szerint

Preparation mode:

Az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatjuk (hamarabb felfut, ha a tetejére szórunk egy pici lisztet). A lisztet összekeverjük a tojással, tejjel, sóval, hozzáöntjük a felfuttatott élesztőt majd a szőlőmagolajat. A tésztát hólyagosra keverjük és kb. fél óra alatt meleg helyen megkelesztjük. A megkelt tésztából 12db gombócot formálunk és olajjal kikent tepsire helyezzük. Sütőpapírt is használhatunk helyette, de akkor a szilikonos fajtát válasszuk, különben leragadnak a zsemlék. A tetejét tojássárgával megkenjük és megszórjuk szezámmaggal, mákkal, stb. További fél órát pihentetjük még így, majd előmelegített sütőben, 180°C-on (közepes hőmérsékleten) 15-20 perc alatt megsütjük. 3-4 napig is ropogósan friss marad.