Exit print modePrint recipe A+ A- Undo all

Zsemle

Preparation mode:

10 db-hoz hozzávalók:, Liszt (BL-55) – 400 g, Budafoki élesztő – 25 g , Só – 10 g, Víz – 240 ml

Kovász (előző nap, 24 órával előtte készítjük): 100 g liszt, 100 ml víz (kb. 26°C-os), egy csipetnyi élesztő. Egy tálban letakarva a konyhapulton pihentetjük.

A hozzávalókból tésztát dagasztunk, alaposan eldolgozzuk. Egy tálban letakarva a tésztát addig kelesztjük, míg kétszeresévé meg nem kel. Kelesztés után a tésztát lisztezett felületre borítjuk és 10 egyenlő részre osztjuk. Zsemléket formálunk (tetszés szerint csinálhatunk akár stanglit, minibaguettet, veknit stb. is). Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, és nagyjából 50-60 percig ismét kelesztjük.
Sütés előtt vízzel kenjük át a felületét! Ízlés szerint a tetejét szórhatjuk szezámmaggal, lenmaggal, sajttal, mákkal stb.
Sütés: 250°C-on, 11-12 percig

Elkészítés lépései:

Zsemle elkészítésének 1. lépése
Zsemle elkészítésének 2. lépése