Exit print mode Print recipe A+ A- Undo all

Aranygaluska

Preparation mode:

1 kg liszt / fele rétesliszt /, 3 tojás, 5 dkg élesztő, 2 ek. étolaj, 10 dkg p.cukor, csipet só, Vanília mártás hozzávalói, 1 l tej, 1 cs. vanília puding, 1 ek. liszt, 3 cs. vaníliás cukor, 3 ek. kristálycukor, 3 tojás sárgája, Dió töltelék hozzávalói, 20 dkg darált dió, 20 dkg porcukor, 10 dkg mazsola

1 dl cukros tejbe felfuttatjuk az élesztőt, majd a liszthez adjuk a tojással langyostejjel és az olajjal együtt. Közepes keménységű tésztát dagasztunk. Langyos huzatmentes helyen kelesztjük 1-1,5 órát. Ha megkelt átgyúrjuk, jó ujjnyi vastagra sodorjuk, kisméretű szaggatóval kiszaggatjuk. Kikent tepszibe sorba lerakjuk, olajjal megkenjük. Rászórjuk a cukorral elkevert diót, mazsolát, és a többi tésztát rászaggatjuk. Ismét lekenjük olajjal és még legalább fél órát kelesztjük. Előmelegített sütőben kb. 180 fokon sütjük. (Sütője válogatja hogy milyen legyen a hőfok) Ha hirtelen sül, sütőpapírt tegyünk rá. Vaníliamártást készítünk hozzá.
Vaníliamártás
A 3 ek pudingot és a lisztet kikeverjük egy kis hideg tejjel, a többi tejet felforraljuk. A pudinghoz adjuk, a 3 toj.sárgáját, 3 ek cukrot, 3 van.cukrot összekeverjük, és a forró tejhez öntjük . Amíg hül, többször keverjük meg hogy ne bőrösödjön.

Elkészítés lépései:

Aranygaluska elkészítésének 1. lépése
Dagasztás,
Kelesztés,
Formázás, töltés,
Kelesztés,
Sütés.