Exit print mode Print recipe A+ A- Undo all

Fehérboros-medvehagymás kalács/kenyér

Ingredients:

liszt
50 dkg
ráma
10 dkg
medvehagyma aprítva (olíva olajban, hűtőben tárolva hónapokig el áll)
5 dkg
Budafok élesztő
3 dkg
langyos tej
1,5 cl
egy nagyobb csipet cukor
fehér bor
1 dl
tojássárgája
1 db
1-2 dkg
kb.

Preparation mode:

Langyos tejben futtassuk fel az élesztőt a cukorral. Amíg várunk az élesztőre, adjuk a liszthez a sót, majd  morzsoljuk el a rámával. Adjuk hozzá az apróra vágott medvehagymát. Illetve ha olajban tároltat használunk, jól csepegtessük le mielőtt a liszthez adjuk. Következő lépésként adjuk hozzá a tojássárgáját, a futtatott élesztőt és a bort. Közepesen kemény tésztát gyúrjunk, majd letakarva, meleg helyen 1 órát pihentessük. Kenjünk ki egy szögletes formát zsírral, formázzunk kenyeret vagy csavart/fonott kalácsot és helyezzük a formába. Letakarva pihentessük még 20 percet. Vizes ecsettel kenjük át a tetejét és tegyük 170-180 fokos sütőbe és kb. 30-40 percig süssük.