Exit print modePrint recipe A+ A- Undo all

Házi fehér kenyér

Ingredients:

liszt
50 dkg
1/2 ek
élesztő
2,5 dkg
langyos tej
1 dl
cukor
1/2 tk
langyos víz
1,5 dl
olvasztott vaj
4 dkg

Preparation mode:

Én kenyérsütőgéppel dagasztottam be a tésztát, de természetesen ezt a műveletet kézzel is elvégezhetjük.

Öntsük bele a kenyérsütőgép üstjébe a langyos tejet, a szintén langyos vizet, és az olvasztott vajat. Ezután kanalazzuk rá a sóval összekevert lisztet, majd szórjuk a tetejére a cukrot, és morzsoljuk rá az élesztőt.
Ezután indítsuk el a dagasztó programot, majd dagasszuk meg a tésztát. (én a dagasztóprogramot egymásután kétszer indítottam el, így szép sima tésztát kaptam)

Amikor a tészta elkészült vegyük ki a üstből, majd lazán gyúrjuk át egy kicsit. Ezután tegyük bele egy kilisztezett kelesztőtálba, majd langyos helyen, kb. egy óra alatt kelesszük a duplájára.

A megkelt tésztát borítsuk ki egy lisztezett felületre (v. szilikonlapra), majd formázzuk meg.

Egy jénaitálat béleljünk ki sütőpapírral, majd helyezzük bele a megformázott veknit, és helyezzük rá a jénai tetejét. Ezután tegyük 30 percre langyos helyre, és kelesszük meg újra a tésztát. (jénai hiányában tehetjük kacsasütőbe, fazékba…… tetszés szerint a tésztát)

Amikor a tészta megkelt, vegyük le a jénai tetejét, majd pengével (v. éles késsel) metsszük be a három helyen a tetejét. Ezután spricceljük le hideg vízzel mind a kenyér, mind pedig a jénai tetejét. A lespriccelt tetőt ezután helyezzük vissza a jénaitálra.

Melegítsük elő a sütőt 200-220 fokra, majd helyezzük be a jénait és 35-40 percig süssük a kenyeret. Ezután vegyük ki a sütőből, majd nagyon óvatosan vegyük le a jénai tetejét, és spricceljük (v. ecsettel vékonyan kenjük) le újból a kenyeret vízzel. Ezután tegyük vissza TETŐ NÉLKÜL a sütőbe, és a hőfokot vegyük egy kicsit nagyobbra, majd süssük szép pirosra. (én légkeverésnél 180 fokon sütöttem 40 percig, majd a tetőt levéve még kb. 10 percig)

Amikor a kenyér szép pirosra sült, vegyük ki a sütőből, majd helyezzük át egy rácsra. Ezután megint spricceljük le hideg vízzel, majd hűtsük ki egészen.

Egy nagyon finom kenyeret fogunk kapni melynek a héja jó ropogós, a belseje pedig puha, foszlós.