Exit print mode Print recipe A+ A- Undo all

Káposztás táskácska

Preparation mode:

50 dkg liszt, 25 dkg Ráma, 1 dl tejföl, 1 db tojás, 2,5 dkg budafoki élesztő (1 teáskanál cukorral, 1 dl langyos tejben felfuttatva, 1 csapott evőkanál só, fél kg fehérkáposzta, 1 db kisebb vöröshagyma, só, bors, cukor, olaj, liszt, őrölt kömény, 1 tojás (kenéshez), szezámmag

Kelt tészta készítése:

– Az élesztőt langyos tejben, cukorral felfuttatjuk.
– A lisztben szétmorzsoljuk a Rama-t.
– Hozzátesszük a tojást, sót és tejfölt, és az élesztős tejet.
– Meleg helyen, letakarva kelesztjük. (Kb. 1 óra)

Töltelék:
Ez idő alatt elkészítjük a tölteléket, a dinsztelt káposztát.
– A káposztát lereszeljük.
– A hagymást felaprítjuk és olajon megpirítjuk, majd megszórjuk kevés cukorral. (Állandó keverés mellett karamelizáljuk.)
– Hozzáadjuk a káposztát, a sót, borsot, köményt (ízlés szerint).
– Pici vízzel felöntjük és fedő alatt kb. fél óra alatt puhára dinszteljük.
– (Ízlés szerint ecetet is tehetünk bele.)
– Amikor elkészül, kihűtjük, és megszórjuk egy kevés liszttel és jól összekeverjük.

Összeállítás:
– A megkelt tésztát laposra nyújtjuk, és nagy köröket szaggatunk ki belőle.
– A kör egyik szélére halmozom a káposzta tölteléket (kb. 1 evőkanálnyit) és ráhajtom a tészta másik felét. Az így kapott félköröket villával alaposan lenyomkodom, hogy sütés közben ne nyíljon szét.
– Tojással megkenem és megszóróm szezámmaggal.
– Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem a táskácskákat, egymástól távol, mert a sütőben nagyra nőnek majd.
– 150 fokon sütöm addig, míg szép piros nem lesz a tészta.

Melegen a legjobb!!!