Mindszenti kalács

Ingredients:
búzaliszt
1 kg
Budafoki élesztő
1 kocka
só
25 g
cukor
30 g
vaj
100 g
víz
150 ml
Preparation mode:
Elkészítés:
1. Az összes hozzávalóból homogén tésztát készítünk, 10-15 percig pihentetjük.
2. Ahány kalácsot szeretnénk sütni, annyi részre osztjuk a tésztát.
3. Az egy-egy kalácsnak előkészített tésztagombócot 5 felé osztjuk és az adagokat rúd alakúvá nyújtjuk. Ezután a nyújtott tésztákat egymás mellé rakjuk, a végeket összecsípjük és egyszerű copffonással fonjuk (3 jobbra – 2 balra).
4. Az elkészült kalácsokat sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük és kb. 50-60 percig kelesztjük.
5. Kelesztés után a tészta felületét benedvesítjük és tetszőleges magvakkal vagy sóval és köménymaggal díszítjük.
Sütés: 215°C-on kb. 18-25 percig.
Elkészítés lépései:
,,