Exit print mode Print recipe A+ A- Undo all

Stollen (Drezdai kalács)

Ingredients:

liszt
50 dkg
porcukor
10 dkg
vaníliás cukor
1 csomag
élesztő
5 dkg
tej
2 dl
vaj
20 dkg
tojás
1 db
csipet
mazsola
15 dkg
rum
1 dl
aszalt gyümölcs (áfonya, sárgabarack.....)
17 dkg
mandula (lehet szeletelt is)
7 dkg
mézeskalács fűszerkeverék
2 tk
narancs reszelt héja
1
citrom reszelt héja
1
vaj
4 dkg
lekenéshez
porcukor
10 dkg
lekenéshez

Preparation mode:

A mazsolát áztassuk be kb. 30 percre a meglangyosított rumba, majd öntsük egy szűrőbe, és alaposan csepegtessük le.

Az aszalt gyümölcsöket, és a mandulát vágjuk fel apróra. (a szeletelt mandulát nem kell összevágni, mehet bele úgy)

A tejet langyosítsuk meg, és keverjük hozzá a porcukrot, majd morzsoljuk bele az élesztőt, és futtassuk fel.

A vajat olvasszuk fel, majd amikor már éppen csak langyos, keverjük hozzá a tojást, a mézeskalács fűszerkeveréket, a reszelt narancs és citrom héjat, és végül a felfuttatott élesztőt is.

Egy nagyobb tálba keverjük össze a lisztet a vaníliás cukorral, és egy csipet sóval, majd öntsük hozzá a vajas-élesztős keveréket.

Ezután keverjük alaposan össze, majd dagasszuk kézzel 10 percig.

Ezután adjuk hozzá a lecsepegtetett mazsolát, az apróra vágott aszalt gyümölcsöket, és a mandulát, majd pár perc alatt, gyúrjuk alaposan össze.

Ezután takarjuk le a tálat egy konyharuhával, majd langyos helyen kelesszük a tésztát 90 percig.

A megkelt tésztát borítsuk ki lisztezett felületre, majd vágjuk két egyenlő részre. Ezután mindkét tésztát gyúrjuk át egy kicsit, majd nyújtsuk ki kb. 24 cm-esre, hogy a tészta vastagabb maradjon.

Ezután csináljuk a sodrófával a közepére egy mélyedést, majd a jobb feléről a tésztát, hajtsuk be a mélyedésig. Ezután formázzuk meg, majd helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire. (v. egy sütőformába)
A másik tésztával is így járjunk el.

Takarjuk le a tepsin lévő kalácsokat konyharuhával, majd szobahőmérsékleten kelesszük 15 percig.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékletű sütőben süssük 50-55 perc alatt szép pirosra. Sütés közben a tepsin sütött kalács kicsit elterül, és laposabb lesz. (én légkeverésnél 160 fokon, 50 percig sütöttem)

A sütőből kivett forró kalácsot kenjük le az olvasztott vajjal, majd alaposan szórjuk meg a porcukorral. Ezután helyezzük rácsra, és hűtsük ki egészen.

A kihűlt kalácsot csomagoljuk be celofánba, majd száraz, hűvös helyen hagyjuk legalább 2 hétig állni, hogy az ízek jól összeérjenek.

Tálalás előtt csomagoljuk ki a kalácsot a celofánból, majd ízlés szerint szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.