Exit print modePrint recipe A+ A- Undo all

Tejmentes kürtőskalács

Ingredients:

liszt
1 + 0,1 kg
kristálycukor
1 kg
kristálycukor
15 dkg
vaníliás cukor
2 csomag
Liga margarin
20 dkg
1 tk
tojás
1
Budafoki élesztő
1/2 csomag

Preparation mode:

A kovászhoz 2 evőkanál lisztet összekeverek 1 evőkanál kristálycukorral, majd belemorzsolok 1/2 csomag Budafoki élesztőt és összekeverem 1 bögre (kb. 3 dl) langyos vízzel. Letakarva félreteszem, míg felfut.

Ezalatt előkészítem a tészta többi részét:
1 kg lisztet 15 dkg kristálycukorral, 1 cs vaníliás cukorral és 1 tk sóval összekeverek, majd morzsoló mozdulatokkal egyenletesen eloszlatok benne 20 dkg Liga margarint (azért ezt, mert ezt a laktózérzékenyek is fogyaszthatják).
Ha az élesztő már jó, beleöntöm a száraz keverékbe és hozzáadom a tojást is, majd a kézmelegnél egy kicsit melegebb, de nem forró vizet adagolok nagyon óvatosan, amennyit felvesz, miközben alaposan kidagasztom. Amikor már teljesen homogén és se nem túl puha, se nem túl kemény a tészta, 2-3 órán át (nyáron sokkal kevesebb idő) kelesztem.

Kb. zsömlényi darabot kígyóvá nyújtok, ujjnyi távolságban feltekerem egy megolajozott sütőrúdra, majd nyújtó mozdulatokkal összedolgozom és elsimítom a csíkokat. Vékonyan megkenem étolajjal és vaníliás kristálycukorba hempergetem (érdemes 1 kilót egy tálcára szórni, úgy könnyebb végiggördíteni benne), aztán faszénparázs fölött lassan forgatva sütöm, míg a cukor karamellréteggé nem olvad. Fahéjjal, kakaóval, stb. utólag szórom, sütés előtt – meg a “kígyózás” közben – lehet belegyúrni apróra vágott aszalt áfonyát, vagy egyéb aszalt gyümölcsöket.

Megjegyzés: a kelesztési idővel, majd a sütéssel együtt több órás programra kell készülni, de egy családi összejövetelnek remek kiegészítője lehet a készítés, amiben még a legkisebbek is megtalálják a maguk részfeladatát.
A fenti mennyiségből 8-9 darab kalács jön ki.

Elkészítés lépései:

Tejmentes kürtőskalács elkészítésének 1. lépése
Az első lépéstől az utolsóig. 🙂