Exit print modePrint recipe A+ A- Undo all

Teljes kiőrlésű tönkölykenyér

Preparation mode:

Tészta:, Ládaforma – kb. 250x107x70 mm, 200 g tönkölybúzaliszt, 130 g tönkölypehely, 30 g durva tönkölydara, 75 g napraforgómag, 1 db főtt-tört krumpli, 100 g 3.6 %-os joghurt, 3 evőkanál 5 %-os almaecet, ½ kocka Budafoki élesztő , 1 teáskanál só , Kb. 1-1,5 dl víz (nem meleg), Díszítés: 50-100 g tönkölypehely

Az összes hozzávalót összekeverjük, és egy lágy kenyértésztát gyúrunk belőlük, majd fóliával letakarjuk (így nem szárad ki a tészta) és 30 percig kelni hagyjuk.
Ezután veknit formázunk a tésztából, megkenjük vízzel és meghempergetjük a tönkölypehelyben. A veknit pelyhes részével fölfelé a kizsírozott ládaformába helyezzük és újra letakarjuk. Ha kb. a kétszeresése nőtt a tészta, a felső részét vízzel megpermetezzük vagy lekenjük. A ládaformát a sütő középső rácsára helyezzük és 50 percig 190°C-on vízgőzzel megsütjük. Ehhez néhány perccel korábban egy másik tepsit tesszük az előmelegített sütő alsó rácsára, beleöntünk 1/8 liter vizet és azonnal becsukjuk a sütő ajtaját. A kenyeret az utolsó 5-10 percben kivesszük a ládaformából és tovább sütjük. Ha a kenyér a kopogtatópróbán üregesnek hangzik, akkor kész. Végül a kenyeret egy rácsra helyezzük kihűlni.

Elkészítés lépései:

Teljes kiőrlésű tönkölykenyér elkészítésének 1. lépése