Budafoki élesztő, receptek képekkel, süss otthon!

Sós turbánok

Sós turbánok
- Az élesztőt keverjük össze a cukorral ( folyós állagot kapunk ). A lisztet szitáljuk össze a sóval, majd adjuk hozzá az olvasztott vajat a folyós élesztőt a langyos tejet és dolgozzuk hólyagosra . Letakarva, kelesszük a duplájára. - Ha a tészta megkelt, osszuk 8 vagy 9 gombócra. A tésztagombócokat lisztezett felületen nyújtsuk kb 30 cm hosszú ovális alakra, kenjük meg olvasztott vajjal majd éles késsel vagy pizzavágóval vagdossuk be ferdén ( kb 1 centiméterenként ) úgy , hogy a széleket ne vágjuk át. A hosszabbik oldalánál fogva tekerjük fel mint a bejglit és az így kapott rudat csigavonalban tekerjük össze úgy , hogy a tészta végét hajtsuk a feltekert - tészta alá. - Rakjuk sütőpapírral bélelt tepsibe, kenjük le felvert tojással és szórjuk meg tetszés szerinti magokkal. - Hagyjuk kelni kb fél óráig, majd előmelegített 200 °C - os sütőbe süssük ropogósra.
Elkészítés lépései: 
Sós turbánok  elkészítésének 1. lépése
A tészta gombócokat lisztezett felületen nyújtsuk kb 30 cm hosszú ovális alakra, kenjük meg olvasztott vajjal majd éles késsel vagy pizzavágóval vagdossuk be ferdén ( kb 1 centiméterenként ) úgy , hogy a széleket ne vágjuk át. A hosszabbik oldalánál fogva tekerjük fel mint a bejglit és az így kapott rudat csigavonalban tekerjük össze úgy , hogy a tészta végét hajtsuk a feltekert tészta alá.
Elkészülési idő: 
60 perc
Bonyolultság: 
Kezdő
Szerző: 
Megosztás:
Allergén címkék: 
Hozzávalók: 
  • - 50 dkg liszt
  • - 25 g friss élesztő
  • - 1 teáskanál cukor
  • - 1 evőkanál só
  • - 5 dkg olvasztott vaj
  • - 2 - 2 , 5 dl langyos tej
  • Kenéshez : - 5 dkg olvasztott vaj
  • - 1 tojás
  • - magok - a szóráshoz