Otthon általában búzalisztet (finomliszt BL-55, fehér kenyérliszt BL-80, rétesliszt BFF-55) használunk. Azonban használhatunk más fajtákat is. Például rozs-, kukorica- és tönkölylisztet. Amennyiben gluténmentes diétát folytatunk, akkor pl. rizs, kukorica, burgonya, köles, cirok, hajdinalisztet használjunk.
Tudnunk kell, hogy a finomliszt tartalmazza a legtöbb sikért (ez adja meg a tészta nyújthatóságát). Ezért a finomsütemények túlnyomó többségét finomlisztből készítjük. A finomlisztből készült tészta érés közben egy kicsit visszalágyul és lazává válik, ezért munka közben liszttel kell beszórni a tészta gyúrására használt munkalapot/ gyúrótáblát.
A réteslisztet inkább lisztből főtt ételek (pl. knédli), vagy olajban sült tészták készítésénél (pl. fánk) használjuk inkább. Ez azért van, mert a kelés és a pihentetés során a rétesliszt miatt a tészta még jobban besűrűsödik és megszilárdul.
Folyadékok
A folyadékok ideális hőmérséklete 30-36 ℃ körüli. Ha édes tésztát készítünk, akkor használjunk tejet, vagy tejszínt, sós süteményekhez pedig vizet, esetleg bort és sört.
Mindig a receptet kövessük, hogy mennyi folyadékot használjunk, mert ez határozza meg a tészta állagát. (A tej a tésztát lazábbá teszi, és részben növeli annak zsírtartalmát is.)
Élesztő
Itt arra kell figyelnünk, hogy csak jó minőségű és elegendő mennyiségű legyen az élesztő.
Zsiradék
A zsiradéknak köszönhetjük a sütemények omlósságát, eltarthatóságát és hatással van azok ízére, tápértékére is.
Mindenféle növényi zsiradékot (olajok, margarinok és keményített zsírokat), valamint állati zsiradékokat (vaj, zsír) is felhasználhatunk, de itt is figyelni kell a mennyiségre. A túl sok zsiradék nehézzé teszi a tésztát.
Amennyiben meleg zsiradékot használunk, az a kidolgozás során a tészta állagát befolyásolja.
A dagasztással levegőt juttatunk a tésztába, amitől az jobban megkel, és könnyebben formázhatjuk. A gyúrás során nem kell lisztet szórni a tészta alá.
Tojás
A tojás természetes módon színezi, valamint vitaminokkal és ásványi anyagokkal gazdagítja a süteményt, de ettől keményebbé is válik. A sütemények tetejét kenhetjük be tojással, vagy tejben elkevert tojássárgájával. Ha nem teszünk zsiradékot a tésztába, akkor a tojássárgája teszi könnyűvé.
Ha tojásport alkalmazunk, azt a liszttel együtt szitáljuk a tésztába.
Egyebek
Egy csipet só kiegyenlíti a liszt édeskés jellegét és kiemeli az édes sütemény ízét.
Közvetlenül a tésztába ne tegyünk sok cukrot, mert ragadóssá válik, és nehéz lesz.
A tészta ízét fokozza a citromhéj, a szerecsendió, a szegfűszeg, a vanília, illetve a fűszerek használata.
Az ízesítőszereket mértékkel használjuk, mert a sütés erőteljesen kiemeli ezek ízét. Az ízesítőszereket mindig a száraz hozzávalókhoz kell adni.
Az élesztőt soha se sózzuk meg, és ne öntsünk rá erős alkoholt. (Például a rum elpusztítja az élesztőgombákat. A rum egyébként sem való a kelt tésztákba, de a töltelékek ízesítéséhez kitűnő lehet.)
Tipp:
A tészta gyorsabban kel, ha átszitáljuk a lisztet, hiszen ettől levegőssé válik.
A hűtőszekrényben tárolt alapanyagokat mindig vegyük ki időben, mert már tudjuk, hogy a meleg fontos a kelesztésnél.
Aki ilyen gépben szeretne sütni, annak szintén ismernie kell az…
Nem lehet hozzászólást írni.
Oldalunk sütiket használ, hogy jobb felhasználói élményt nyújthassunk. Ismerd meg, hogyan és milyen sütiket használunk adatvédelmi tájékoztatónkban. Elfogadom
Sütik
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.