Budafoki élesztő, receptek képekkel, süss otthon!

Medvehagymás kalács

Medvehagymás kalács
A vajat olvasszuk fel, majd keverjük össze a tojássárgával. Ezután öntsük bele a kenyérsütőgép üstjébe, majd öntsük hozzá a langyos tejet és a vizet. A lisztet keverjük össze a sóval, majd kanalazzuk rá a folyadék tetejére, végül pedig morzsoljuk rá az élesztőt és szórjuk rá a cukrot. Ezután dagasszuk meg a tésztát, majd osszuk el két részre. Az egyik részt tegyük bele a kilisztezett kelesztőtálba. A medvehagymát botmixerrel pépesítsük, majd gyúrjuk bele a másik fele tésztába. (én visszatettem a tésztát a kenyérsütőgépbe, majd rászórtam az összeaprított medvehagymát és elindítottam a dagasztó programot és így kevertem bele a tésztába) Ezután ezt a tésztát is tegyük bele a kelesztőtálba, majd langyos helyen kelesszük 30 percig. Egy hosszúkás sütőformát béleljünk ki sütőpapírral. A megkelt tésztákat formázzuk sütőforma hosszúságúra, majd fonjuk össze. Ezután óvatosan helyezzük bele a formába, majd konyharuhával letakarva kelesszük 30 percig. Amikor a tészta újra megkelt a tetejét kenjük le egész felvert tojással, majd ízlés szerint szórjuk meg szezámmaggal. Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kb. 35-40 perc alatt süssük készre. (én légkeverésnél 150 fokon, 35 percig sütöttem) A sütőből kivéve pár percig hagyjuk a formában a kalácsot, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki egészen. Tálalhatjuk reggelire, vagy éppen vacsorára.
Elkészülési idő: 
140 perc
Bonyolultság: 
Haladó
Szerző: 
Megosztás:
Hozzávalók: 
  • 40 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 tk cukor
  • 1 dl tej
  • 1 dl víz
  • 1,5 dkg só
  • 8 dkg medvehagyma
  • 1 tojássárgája (+ 1 kisebb tojás a lekenéshez)
  • szezámmag (ízlés szerint)