Budafoki élesztő, receptek képekkel, süss otthon!

Mikulás Briós

Mikulás Briós
Videó: 
A tésztához minden hozzávalót összekeverünk egy tálba, jól átgyúrjuk, majd kb. 30 percig kelni hagyjuk. Ezután a tésztát 14 kis részre osztjuk úgy, hogy némi tészta maradjon a sapka és sál elkészítéséhez. A 14 tésztadarabot kúp alakúra formáljuk, a maradék tésztát kinyújtjuk és kis kerek orrocskákat szúrunk, illetve egy pizzavágóval minden Mikulásnak 5 mm vastag csíkot vágunk. Megformázzuk a sapkákat: a kúpok vastagabb végét laposra nyomjuk, amitől a vékonyabb vége finoman meghajlik, így egy csúcsos sapkát kapunk. Az 5 mm vastag csíkokat a sapka végén a tésztára csavarjuk, a mazsolákból pedig megformázzuk a szemeket, majd középre helyezzük az orrocskákat. Azért, hogy a szakáll jól nézzen ki, a tésztát vagdossuk be egy késsel. A szakállat és a sapkát dekorcukorral megszórjuk és sütőpapírral kibélelt tepsire fektetjük. Sütési hőmérséklet 180°C, sütési idő kb. 20 perc.
Elkészítés lépései: 
Mikulás Briós elkészítésének 1. lépése
1
Mikulás Briós elkészítésének 2. lépése
2
Elkészülési idő: 
20 perc
Bonyolultság: 
Haladó
Szerző: 
Megosztás:
Hozzávalók: 
  • Tészta:
  • 500g liszt
  • 135 ml tej
  • 35 g Budafoki élesztő
  • 100 g vaj
  • 45 g cukor
  • 35 g méz
  • 1 egész tojás
  • 8 g só
  • 14 ml rum
  • Vanília
  • Reszelt citrom
  • Szemek mazsolából, és dekorcukor a szakállnak és a sapkának