Tudtátok, hogy az élesztő egészséges? Tartalmazza a szervezetünk egészséges működéséhez szükséges anyagokat. Így például a fehérjéket, cukrokat, zsírokat, vitaminokat, ásványi sókat és így tovább. Képzeljétek el, hogy az élesztő egy apró, egysejtű, tojásformájú gomba, amelyet a tudósok a mikroorganizmusokhoz sorolnak. Olyan kicsi, hogy ha egymás után tennénk az 1 kilogrammban található gombákat, akkor 42 000 […]
Hozzávalók: 1000 g finomliszt 50 g Budafoki friss élesztő 180 g vaj vagy margarin 120 g cukor 15 g só 3 db tojás 300 g tej Elkészítés: Első mozzanatként minden anyagot kimérünk. Ezután kovászt készítünk: a langyos tej egy kis részében elkeverjük az élesztőt, és annyi lisztet adunk hozzá, hogy csomómentesre tudjuk keverni egy habverő […]
Sütésnél, a felhasznált lisztmennyiséghez kb. 4-10% élesztőt kell adni. Ez azt jelenti, hogy 1 kg liszthez kb. 1 kockányi friss élesztőre (50 g), vagy 2 tasak (14 g) szárított élesztőre van szükség. A felhasználandó élesztő mennyisége azonban mindig az adott recepttől függ. Sütés előtt, amennyiben fel szeretnétek futtatni az élesztőt, sohasem forró vízbe, vagy tejbe […]
Első mozzanatként minden anyagot kimérünk. A lisztet átszitáljuk egy tálba, és a közepébe mélyedést készítünk, amibe a friss élesztőt belemorzsoljuk. A sót is belerakjuk a lisztbe, de ügyeljünk rá, hogy ne kerüljön az élesztőhöz. Ezután feloldjuk az élesztőt: 30-35 ˙C-os vízből egy keveset öntünk az élesztőre és egy villa segítségével elkeverjük. Ezután hagyjuk pihenni legalább […]
Most beszéljünk arról, hogy miben különbözik a friss és a szárított élesztő? A szárított élesztőt friss sajtolt élesztőből állítják elő szárítással, alacsony hőmérsékleten. A szárításnak köszönhetően 12 – 24 hónapig is tárolható. A szárított élesztő emulgeálót is tartalmaz, ellenben a frissel, ami egy komponensű, csak élesztőből áll. Ezzel az élesztővel is hasonlóan kell elkészíteni a […]
A házi kelt tésztát emberemlékezet óta a kedvelt csemegék között tartják számon. Jellegzetes, enyhén fűszeres illatával, könnyedségével és az élesztő által kölcsönzött édeskés ízével csábít el bennünket. Valószínűleg sokak számára a nagymama juthat eszébe a friss péksütemények illatáról. Hiszen általában a nagymama sütött kelt tésztából buktát, különböző hagyományos, töltött és díszített lepényeket, kuglófot, fánkot, pogácsát, […]
Amire a sütéshez szükségünk lehet: tál a tésztadagasztáshoz szita mérőedény tálka a kovászkészítéshez fakanál nyújtódeszka (lehet szilikon lap) nyújtófa (lehet szilikon kenőlapát tepsi és sütőpapír a sütéshez ecset a tészta kenéséhez Tipp: A tészta dagasztásához használt fakanalat csak a tészta elkészítésére használjuk. Ez azért fontos, mert a fa magába szívja és megtartja az idegen szagokat. […]
Liszt Otthon általában búzalisztet (finomliszt BL-55, fehér kenyérliszt BL-80, rétesliszt BFF-55) használunk. Azonban használhatunk más fajtákat is. Például rozs-, kukorica- és tönkölylisztet. Amennyiben gluténmentes diétát folytatunk, akkor pl. rizs, kukorica, burgonya, köles, cirok, hajdinalisztet használjunk. Tudnunk kell, hogy a finomliszt tartalmazza a legtöbb sikért (ez adja meg a tészta nyújthatóságát). Ezért a finomsütemények túlnyomó többségét […]
1. lépés – kovász elkészítése/élesztő futtatása A kovász azért fontos, mert megteremti az élesztőgomba-kultúra elszaporodásához szükséges körülményeket. A kovász összetevőit a kb. 30-36 0C hőmérsékletű víz vagy tej, valamint a szénhidrátok (cukor, tejcukor, vagy liszt) alkotják. A kovászt készíthetjük külön edényben vagy közvetlenül az átszitált lisztben képzett kis mélyedésben. A kelesztési időt csökkenti vagy növeli […]
Aki ilyen gépben szeretne sütni, annak szintén ismernie kell az élesztőhasználatra vonatkozó szabályokat. A tésztát ugyan úgy készítjük el, mintha hagyományos sütőben sütnénk. A kenyérsütőgép előnyét a sütőprogram jelenti, amelynél pontosan beállítjuk az időt, a készülék pedig automatikusan szabályozza a hőmérsékletet. Nagyfokú kényelmet jelentenek az automata házi sütőgépek, amelyek a megadott időben maguk keverik ki […]
A lisztérzékenység egy olyan betegség, amely megakadályozza, hogy az emberi szervezet a legkisebb mennyiségben is feldolgozza a növényi fehérjét, a sikért (glutént). Az élesztő természeténél fogva gluténmentes! A Budafokon gyártott élesztő gyártásánál kizárólag burgonyakeményítőt használunk, s ez teljességgel kizárja, hogy az élesztőbe bekerüljön akár a legkisebb mennyiségű sikér is. Ezért ezt az élesztőt nyugodtan használhatják […]
1) Sokoldalú táplálék Az emberek körében elterjedt, hogy a kelt tésztából készült ételek nem egészségesek. Ezzel szemben mi azt állítjuk, hogy a bukták és az egyéb kelt tésztából készült ételek hozzátartoznak a változatos étrendhez. Tejtermékekkel, zöldséggel és gyümölccsel kombinálva a reggelik vagy tízóraik nagyszerű kiegészítői lehetnek. Ráadásul kelt tésztából rengeteg finomság készíthető, édesen vagy sósan, […]
Tároljuk hűvösben (2 – 8 ℃ között), száraz helyen, becsomagolt állapotban. Csak friss élesztőt használjunk, a szavatossági időn túl ugyanis az élesztő „kifullad”, nem fogja megkeleszteni a tésztánkat. Legyen türelmünk a felfuttatáshoz: enyhén langyos (nem forró, kb. 36-38°C) tejbe tegyünk egy kanál (nem több!) cukrot és ebbe morzsoljuk bele az élesztőt és kicsit kavarjuk meg. […]
Oldalunk sütiket használ, hogy jobb felhasználói élményt nyújthassunk. Ismerd meg, hogyan és milyen sütiket használunk adatvédelmi tájékoztatónkban. Elfogadom
Sütik
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.