Budafoki élesztő, receptek képekkel, süss otthon!

Cseh kifli

Cseh kifli
Elkészítés: Öregtészta: Az öregtésztához való hozzávalókat összekeverjük egy edényben és letakarjuk, majd 5 napon át 1 evőkanál lisztet és 1 evőkanál vizet keverünk mindennap a tésztánkhoz, így „etetjük”. Tészta: A langyos tej feléhez hozzáadjuk az élesztőt, a többi hozzávalóból pedig tésztát dagasztunk. Ehhez hozzáöntjük a maradék tejet és az öreg tésztát, majd alaposan eldolgozzuk. Kb. 1-2 percig pihentetjük, de akár egész éjszakára is a hűtőbe tehetjük, attól függ, mikor szeretnénk enni. Duplájára kelesztjük. A megkelt tésztánkat egyenlő részekre osztjuk (kb. 10 db lesz belőle), és a darabokat téglalap alakúra kinyújtjuk. Egy kis zsírral vagy vajjal megkenjük, ezután feltekerjük, úgy, hogy kifli formákat kapjunk. Sütőpapírral kibélelt tepsire helyezzük és kb. 30 percig pihentetjük. A tetejét felvert egész tojással lekenjük, majd megszórjuk a sóval és köménymaggal, de ízlés szerint más magokkal is ízesíthetjük. Végezetül előmelegített sütőben, 220-230 fokon kb. 30 perc alatt szép aranybarnára sütjük. Az eredeti recept itt található: https://nasavareska.blogspot.hu/2015/03/fajn-rozky-2pokus-o-dubcekove-rozky.html
Elkészítés lépései: 
Cseh kifli elkészítésének 1. lépése
1
Elkészülési idő: 
30 perc
Bonyolultság: 
Kezdő
Szerző: 
Megosztás:
Hozzávalók: 
  • 27 dkg öregtészta
  • 25 dkg rétesliszt
  • 260 ml tej (2,8%)
  • 1 tk cukor
  • 1 tk só
  • 20 g Budafoki élesztő
  • 50 g teavaj
  • 50g zsír vagy vaj
  • 1 tojás
  • Díszítéshez: Só és köménymag, de ízlés szerint variálható
  • Öreg tészta: 20 dkg liszt 5 g Budafoki élesztő 1 dl víz