Budafoki élesztő, receptek képekkel, süss otthon!

Sonkakenyér

Sonkakenyér
A kenyértésztához minden hozzávalót keverjünk össze. Ezután egy műanyagzacskóval fedjük le és 30 percig hagyjuk kelni. Majd a tésztát a hús nagyságához illőre kinyújtjuk és a húst a tészta közepére helyezzük. Vékonyan feltekerjük a tésztát a húsra, és jól összezárjuk. Az összezárt oldallal lefelé egy sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük. Letakarjuk egy tiszta konyharuhával és további 40 percig kelni hagyjuk. Végül vízzel megkenjük a tésztát és egy villával többször megszurkáljuk. 220 °C-ra előmelegített sütőbe tesszük és gőz segítségével kb. egy óra alatt megsütjük. Ehhez néhány perccel korábban egy másik tepsit tesszük az előmelegített sütő alsó rácsára, beleöntünk 1/8 liter vizet és azonnal becsukjuk a sütő ajtaját. 2-3 perc múlva rövid időre kinyitjuk a sütő ajtaját, azért hogy a gőz elillanjon, és így egy egyenletes héjat kapunk. Nagyjából 5 perc múlva tekerjük le a hőmérsékletet 190°C-ra. Röviddel az sonkakenyér elkészülte előtt, még egyszer kenjük be vízzel, így a héja szép fényes lesz. Hűtéshez legjobb a sonkakenyeret egy rácsra tenni.
Elkészítés lépései: 
Sonkakenyér elkészítésének 1. lépése
1
Sonkakenyér elkészítésének 2. lépése
2
Elkészülési idő: 
1 óra
Bonyolultság: 
Haladó
Szerző: 
Megosztás:
Hozzávalók: 
  • 375 g rozsliszt
  • 2 ek 5%-os ételecet
  • ½ kocka Budafoki élesztő
  • 1 ek só
  • 1 tk kenyérfűszer
  • kb. 360 ml víz
  • Tészta tömege: kb. 955 g
  • Húsvéti sonka, füstölt hús vagy hasonló hús. Ugyanolyan súlyúnak kell lennie, mit magának a kenyértésztának