Budafoki élesztő, receptek képekkel, süss otthon!

Tepertős pogácsa

Tepertős pogácsa
1. A zsíros tepertőt ledaráljuk (ha nem elég zsíros, akkor tegyünk hozzá 2 tojásnyi zsírt), hozzáadunk 20 dkg lisztet, 1 evőkanál ecetet, jól összedolgozzuk, és téglalap alakúra formáljuk, hideg helyre tesszük pihenni. 2. A tejben elkeverjük a cukrot, és hozzáadjuk az élesztőt. Ha az élesztő a tej tetejére jön, akkor ezt a maradék tejhez adjuk. Hozzáadjuk a tojások sárgáját, a sót, a tejfölt, és hólyagosra dagasztjuk. 3. A dagasztás után kigyúrjuk és letakarjuk. 10 percig pihentetjük, azután kinyújtjuk akkorára, hogy a tepertős tésztát be tudjuk csomagolni. 4. Most a tésztát ismét kinyújtjuk, összehajtjuk, alulról fölfelé, fölülről lefelé, balról jobbra és vissza. 5. Hideg helyre tesszük. 20 percig pihentetjük, ismét kinyújtjuk, hajtogatjuk, pihentetjük. A harmadik nyújtás után a tetejét megrácsozzuk, és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, tetejét tojással megkenjük. Vigyázzunk, hogy a tojás le ne csorogjon, mert akkor nem jön fel a tészta. 6. Kb. 10 percet pihentetjük, majd előmelegített sütőben megsütjük.
Elkészülési idő: 
90 perc
Bonyolultság: 
Haladó
Szerző: 
Megosztás:
Allergén címkék: 
Hozzávalók: 
  • 70 dkg liszt 40 dkg zsíros tepertő 5 dkg élesztő 2 dl tej 2,5 dl tejföl 3 tojás 1 evőkanál ecet 2 tojásnyi zsír 1 teáskanál cukor 1 csapott evőkanál só