A lisztet egy tálba szitáljuk, a közepére lukat csinálunk. Beletesszük az élesztőt, egy kicsi cukrot és egy kis langyos tejet. Felfuttatjuk. Majd hozzáadjuk a maradék cukrot, sót, tojást, margarin, vaníliás cukort és annyi tejet amennyit felvesz. Lágy tésztát gyúrunk. Cipót formálunk és hagyjuk pihenni egy 1/2 órát. Addig a töltelék hozzávalóit…
1. A élesztőt felfuttatjuk enyhén cukros langyos tejben. 2. A liszthez hozzáadjuk az előzőleg felvert tojássárgáját, sót, főtt és áttört burgonyát, vajat, a felfuttatott élesztőt és annyi tejet, amennyit felvessz (kb. 4 dl). 3. Alaposan összegyúrjuk, dagasztjuk. 4. Kelesztés – kb. 40 p. (duplájára nő). 5. Kettéválasztjuk a tésztát, mindkettőt…
Egy kevés langyos, enyhén cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. Egy tálba beleszitáljuk a lisztet, a sót (alaposan eloszlatjuk a lisztben), hozzáadjuk a többi hozzávalót, illetve a felfuttatott élesztőt. Bedagasztjuk a tésztát, utána letakarva pihentetjük. Amikor a tészta megkelt, lecsippentünk belőle egy darabot és félretesszük (ez lesz a későbbi dekorációnk); a…
A cukros tejben az élesztőt megfuttatom, a margarint megolvasztom. A kimért liszthez hozzáadom a sót, elkeverem benne, majd hozzáöntöm a megfuttatott élesztőt, a vizet és az olvasztott margarint. Az egészet jól kidolgozom, ruhával letakarva duplájára kelesztem. A megkelt tésztát mégegyszer jól átgyúrom és formázom. kb 20×30 cm-es, sütőpapírral kibélelt tepsibe…
Töltelék (opcionális): sütésálló lekvár/cukros túró/sajt stb. Az élesztőt felfuttatjuk az enyhén cukros langyos tejben. A lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a margarint (vajat), sót, cukrot, felfuttatott élesztőt és a maradék tejet. Alaposan kidolgozzuk, viszonylag lágy tésztát kapunk. Addig kelesztjük, amíg duplájára nem nő. A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, kis lepényeket formálunk,…
A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót és összemorzsoljuk a vajjal. Egy pohárba beleszórjuk a cukrot és beleöntjük a tejet. Egy kicsit megmelegítjük, langyosra. Az élesztőt beletesszük a cukros tejbe és felfuttatjuk, majd hozzáadjuk a liszthez. Ha végeztünk, akkor egybegyúrjuk a tésztát, míg csomómentes lesz és már mehet is…
A hozzávalókat összekeverjük és letakarva két órán át kelesztjük, majd deszkán kinyújtjuk és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Sütőpapírral bevont tepsibe tesszük a pogácsákat, megkenjük egész tojással és megszórjuk sajttal. (Nem tesszük a tésztába az összes sajtot, csak kb. 15 dkg-ot, a maradékkal megszórjuk a pogácsák tetejét. Forró sütőben sütjük a tésztát, míg…
Előtészta: Az előtésztát bekeverni, letakarva 4 órát pihentetjük Tésztát jól kidagasztjuk, érleljük 1 órát. Aztán két egyforma darabra vágjuk és gömbölyítjük. Újabb 15 perc pihentetés után kinyújtjuk 60 cm hosszúra, és a két végét összecsípjük. Kelesztjük 45 percig, felületét lisztezzük és 230 fokon készre sütjük (25- 30 perc).
A lisztet egy tálba szitálom, majd egy lukat csinálok a közepén és felfuttatom benne az élesztőt a vízzel és egy kis cukorral. Míg az élesztő felfut, a paradicsom pürét, a sajtot és ízlés szerint a sót is hozzáadjuk. Végül összedolgozzuk vizet adva hozzá. Pihentetjük egy órát, majd nyújtjuk és kis rudakat…
Az élesztőt enyhén langyos vízbe morzsoljuk. A száraz hozzávalókat összekeverjük a liszttel, hozzáadjuk a vajat, a vizet, a hagymát és alaposan kidolgozzuk a tésztát. Kelesztés után nyújtjuk, 4 felé osztjuk és kifliket sodrunk. Tepsiben még 30 percig kelesztjük. 180°C-on készre sütjük.
A tészta hozzávalóit sima tésztává gyúrjuk és letakarva 1 órán át pihentetjük. Utána erősen lisztezett deszkán kerek lappá nyújtjuk, kibélelünk vele egy tortaformát és forró sütőben, közepes lánggal szép, világosbarnára sütjük és a formában hagyjuk kihűlni. Közben a vaníliaízű krémport 2 dl tejjel simára keverjük és hozzáadjuk a vaníliás cukrot is.…
Egy edényben keverjük össze a lisztet, a sót, a sovány tejport, joghurtot, olajat, melaszt és a búzacsírát. Keverjük össze a vizet az élesztővel, majd ezt a keveréket öntsük az edénybe. 2 percen át dolgozzuk össze, aztán adjuk hozzá a len-, illetve napraforgó magvakat. Ismét dolgozzuk össze spatulával addig, amíg egyenletes…
A töltelékhez: Nutella, VAGY 20 dkg kristálycukor 2 púpos teáskanál pirospaprika(ezt a kettőt összekeverem) Elkészítés: A langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, teszünk bele egy pici cukrot is, majd felfuttatjuk. A liszthez hozzáadjuk a szétmorzsolt vajat, a porcukrot, a vaníliás cukrot, a sót, a tejfölt, a felfuttatott élesztőt és a tojást,…
Az élesztőt a cukorral elkevert 1 dl langyos vízzel felfuttatjuk, majd a közben átszitált és sóval összekevert liszthez öntve, a vizet apránként hozzádolgozzuk. Sima tésztává dagasztjuk. Legalább 1 óra hosszat kelesztjük, majd átgyúrva hosszúkás cipóvá formáljuk. Sütőlemezre rakjuk és előmelegített sütőben, közepes lángos pirosra sütjük. Rendkívül jóízű és egészséges kenyér.…
A lisztben elkeverjük a sót,hagymát, elmorzsoljuk benne a túrót,rámát. Hozzáadjuk a tejfölt, tojást, futtatott élesztőt és alaposan kidolgozzuk.Meleg helyen 1 órát pihentetjük. A tésztát kinyújtjuk 1-1,5 cm vékonyra és tetszés szerint kiszúrjuk/vágjuk pogácsának vagy rudacskáknak.Megkenjük tojással,megszórhatjuk szezámmaggal és 200 fokos sütőben aranybarnára sütjük
Ha szeretnénk még különlegesebbé tenni, morzsoljunk bele 5 dkg márvány sajtot is. Tetejére szórhatunk szezámmagot, reszelt sajtot. Elkészítés: A liszthez adjuk sót és elmorzsoljuk benne a ramat. Hozzáforgatjuk a hagymát. Külön tálban villával áttörjük a túrót, majd hozzáadjuk a márványsajtot és az élesztőt is. Ezt adjuk a liszthez, a tojással…
Az élesztőt a langyos, cukros tejben felfuttatjuk. A lisztet egy tálba szitáljuk. Hozzáadjuk a sót, elmorzsoljuk a vajjal, azután hozzáadjuk a fölfuttatott élesztős tejet, és az összes többi hozzávalót, a reszelt sajton, medvehagymán és a pogácsák kenésére való tojáson kívül. Az egészet jól kidolgozzuk. Egy kifejezetten puha tésztát kell kapnunk.…
1. Egy edényben keverjük össze a lisztet, a sót és az olajat. 2. Keverjük össze a vizet az élesztővel, majd az egész keveréket öntsük hozzá az edény tartalmához. 3. Alaposan dolgozzuk össze kézzel vagy spatulával két percig, majd adjuk hozzá a kapribogyót és az olívabogyót. Addig dagasszuk, amíg egyenletes és…
1. a por alakú anyagokat jól elkeverjük egy tálban 2. a tejben oldjuk el az élesztőt, majd adjuk hozzá az a tálban lévő összetevőkhöz a teljesen hideg vízzel, a tojással és a 20 g vajjal együtt 3. legalább 10 percig dagasszuk a tésztát, amíg homogén, sima nem lesz 4. letakarva…
Az élesztőt langyos tejben felfuttatjuk, liszttel és sóval kemény tésztát gyúrunk. Alaposan kidolgozzuk, kis cipókat alakítunk belőle és kelni hagyjuk. Ha megkelt, pereceket formálunk belőle, lobogó forró vízben kifőzzük (mindig annyi perecet teszünk az edénybe, amennyi kényelmesen elfér). Ha a perecek feljönnek a víz felszínére, akkor jók. Szitára tesszük, szikkadni…
1. A hozzávalókat egy dagasztótálban kézzel vagy géppel homogén tésztává dagasztjuk, majd 35 percig pihentetjük. 2. Lisztes gyúrótálban félujjnyi vastagságúra nyújtjuk és 12×12 cm-es négyzetekre vágjuk. 3. A lekvár- vagy túrótölteléket s tésztalapokra tesszük és a négyzetek végeit behajtva feltekerjük. Kivajazott vagy papírozott tepsibe rakjuk úgy, hogy a hajtás alulra…
2 dkg BUDAFOK élesztőt 1 kockacukorral kevés langyos tejben felfuttatunk. Ha jól megkelt, hozzáöntjük a melegen tartott 0,5 kg liszthez. Beleteszünk még 1 tojássárgáját, 6 dkg felolvasztott vajat, 3 evőkanál porcukrot, pici sót és annyi tejet, hogy kalácskeménységű tésztát kapjunk. Kézzel nagyon alaposan kidolgozzuk, majd lisztezés után meleg helyen letakarva…
A hozzávalókat jól összegyúrjuk, majd egy nejlonzacskóba egy napra hűtőbe tesszük. A zacskót nem zárjuk le, mert a tészta a hűtőben megkel. Egy hétig eláll a hűtőben, minden nap csak annyit veszünk ki belőle, amennyit ki akarunk sütni
A kész tésztát 35 percig pihentetjük, majd 18 dkg-os darabokra osztjuk (kb. 20 darab). Ezeket a darabokat 80 cm hosszúra nyújtjuk és 5 percet pihentetjük. Ezután olajozzuk, cukorban alaposan megforgatjuk majd felcsavarjuk a sütőfára. A hengeres sütőfát nyújtófaként használva kilapítjuk a rátekert tésztát és kelesztjük 50 percig, majd ezután megsütjük.…
Megfőzzük a krumplit, melegen áttörjük és kihűtjük. Az élesztőt a tejjel, 2 ek. liszttel, cukorral felfuttatjuk. A lisztet elmorzsoljuk a kihűlt krumplival. Megsózzuk, hozzáadjuk a tojást, a kovászt és nagyon alaposan kidolgozzuk. Letakarva pihentetjük 1 órát. Közben felolvasztjuk a Rámát. (ne legyen meleg amikor használjuk) Kinyújtjuk a tésztát ujjnyi vastagra…
A krumplit héjában megfőzzük, pucolás után áttörjük és hűtjük. Közben a vöröshagymát apróra vágjuk, az olajon megfonnyasztjuk. Hozzáadjuk a krumplihoz a tojással, élesztővel, sóval, liszttel és jól kidolgozzuk. Pihentetjük 30 percig, majd 1 cm vékonyra nyújtjuk és 2×10 cm vékony rudakat vágunk. Összesodorjuk, megkenjük tojássárgájával, szórjuk köménnyel és közepes tűznél…
A kovászt előzőnap készítjük el, letakarva szobahőmérsékleten tároljuk. Második nap a lisztek egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a köményeket, az előzőleg megfőtt és áttört krumplit. Az élesztőt belemorzsoljuk a kézmeleg vízbe, hozzáadjuk a száraz alapanyagokhoz. Hozzáadjuk a kovászt és alaposan eldolgozzuk a tésztát (ne sajnáljuk az időt a dagasztásra!).…
Az élesztőt a langyos tejben 1 ek. cukorral felfuttatjuk. A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, beletesszük a közepébe a tojássárgákat és az élesztőt, és puha tésztává gyúrjuk. Ha szükséges, tehetünk bele pici tejet. 4 cipót csinálunk belőle, megkelesztjük és ha megkelt, ujjnyi vastagra kinyútjuk s a következő krémmel töltjük: 4 tojásfehérjét…
Lisztet egy tálba szitáljuk, majd a közepére lukat csinálunk. Az élesztőt a cukorral és a tejjel felfuttatjuk. Hozzáadjuk margarint, a tojássárgáját és egy csipet sót. Összegyúrjuk a tésztát. Két cipót csinálunk, pihentetjük. A tojásfehérjéket gőz fölött kemény habbá verjük és hozzáadjuk a porcukrot, majd a kókuszreszeléket is. A tésztát kinyújtjuk…
A vajat, a tejfölt és a vizet egy kis lábaskában összemelegítjük, de nem főzzük. Langyosan belekeverjük a többi hozzávalóval együtt a dagasztógépbe, hozzáadjuk a lisztet. Az élesztőt simán belemorzsoljuk. Egyszerű dagasztóprogramon lágy tésztát dagasztunk. Kivesszük, duplájára kelesztjük, majd lisztezett deszkára borítjuk és 16 egyenlő részre osztjuk. Ovális bucikat gömbölyítünk. Sütőpapírral…
A stollen osztrák ünnepi kalács, amit általában Mindenszentekkor készítenek el és Karácsonyig hűvös helyen, becsomagolva tárolnak. A lisztet egy tálba szitáljuk és a közepében kialakított mélyedésbe öntjük a tejben, kis cukorral megfuttatott élesztőt. Az így kapott híg kovászt meleg helyen 30 percig kelesztjük. A mazsolát és az apróra vágott kandírozott…
Az élesztőt a tejben egy kevés cukorral felfuttatjuk, majd a liszt közepébe kialakított mélyedésbe öntjük, letakarjuk és 30 percig letakarva kelesztjük. Ezután a többi hozzávalót beleöntve hólyagosra dagasztjuk és meleg helyen kétszeresére kelesztjük. A tésztát lisztezett deszkán téglalap alakúra nyújtjuk és rákenjük a máktölteléket úgy, hogy minden oldalán ujjnyi széles…
A hozzávalókat egy dagasztótálban kézzel vagy géppel homogén tésztává dagasztjuk, majd 35 percig pihentetjük. Utána nyújtódeszkán 100 g-os darabokra osztjuk és felgömbölyítjük. Még 10 percig pihentetjük. Ezután a tésztagolyókat egyenletes szálakká nyújtjuk és 3-as vagy 4-es fonással kaláccsá fonjuk, majd felvert tojással egyszer lekenjük és meleg helyen megkelesztjük. Utána a…
A kakaós margarinhoz a kakaót, a porcukrot és a margarint (vajat) előző nap egy tálban összekeverjük, ujjnyi vastag négyzetet formálunk belőle és a hűtőbe tesszük. Az élesztőt kevés cukorral a tejben felfuttatjuk, majd a hozzávalókkal együtt egy tálban homogén tésztává dagasztjuk. A kész tésztát két órán át hűtőben pihentetjük. Ezután…
Elkészítési idő: 1 óra Hozzávalók: 50 dkg kevert liszt (finom és grízes 50% arányban), késhegynyi só, 1 tojás, 5 dkg cukor, 5 dkg vaj vagy margarin, 1/4 l tej, 1 friss Budafok élesztő, 1 tojás sárgája (megkenéshez) Tejben felfuttatjuk az élesztőt, majd a többi hozzávalóval együtt összedolgozzuk és szép hólyagosra…
A lisztben elkeverjük a sót, majd elmorzsoljuk benne a rámát.Hozzáadjuk az élesztőt,tojássárgáját,rumot, tejfölt és annyi tejet, hogy rétestészta keménységű legyen. Letakarva meleg helyen, 1 órát pihentetjük,majd kés penge vékonyra nyújtjuk a tésztát. Derelye vágóval kb. 8×8 cm négyszögeket vágunk,melynek a közepét 1cm -ként bevágjuk ügyelve,hogy maradjon a szélén 1cm. Ez…
Elkészítés: 1. a por alakú anyagokat jól elkeverjük egy tálban 2. a tejben oldjuk fel az élesztőt, majd adjuk hozzá az a tálban lévő összetevőkhöz a teljesen hideg vízzel, a tojással és a 20g vajjal együtt 3. legalább 10 percig dagasszuk a tésztát, amíg homogén, sima nem lesz 4. letakarva…
1. A lisztet beleszitáljuk egy tálba, hozzáadjuk a sót. 2. Az élesztőt felfuttatjuk langyos, enyhén cukros tejben. 3. Hozzáadjuk a liszthez az élesztőt, tojást és az olajat. 4. Alaposan eldolgozzuk, addig dagasztjuk, amíg sima, csomómentes tésztát nem kapunk. 5. Kelesztjük (min. 1 óra). 6. A sütőt 180°C-ra melegítjük. 7. A…
Az élesztőt egy kis porcukorral egy kevés tejben feloldom, hozzáadom a liszthez, a többi alapanyaggal együtt. A tésztát alaposan kidolgozom, pihentetem, utána forró, zsiradékkal kikent palacsintasütőben kisütöm. Lekvárral, nutellával, gyümölcsökkel vagy olvasztott csokival tálalom.
Egy tálban a liszt közepén kialakított mélyedésbe öntjük az előzőleg tejben feloldott élesztőt és 20-30 percig pihentetjük. Addig az egész tojásokat, a 2 tojás sárgáját, a vajat, a cukrot, a vaníliacukrot, a citrom reszelt héját, a sót egy tálban habosra keverjük és a liszthez adjuk, majd egy fakanál segítségével lágyan…
A recept innen származik: http://www.limarapeksege.hu/ Dagasztáskor tálba mérjük a lisztet, elkeverjük a sóval és a cukorral. A közepébe mélyedést készítünk, ide tesszük a tojást, a tojás sárgáját, a tejszínt és a tejet. Végül rámorzsoljuk a friss élesztőt. A tésztát dagasztani kezdjük. Amikor összeáll egy gombóccá kitesszük a deszkára és erőteljes mozdulatokkal…
Egy edényben keverjük össze a lisztet, a sót és a cukrot. Az élesztő oldjuk fel egy kevés langyos vízben, majd ezt a keveréket öntsük az edénybe. Dagasztógéppel, vagy kézzel alaposan dagasszuk ki a tésztát, majd adjuk hozzá a diót. Dagasszuk tovább addig, amíg egyenletes és sima tésztát nem kapunk, majd…
Kenyérsütőgépben dagasztható a tészta, a hozzávalókat a felsorolás sorrendjében kell a gépbe tenni, kivéve a margarint és a kakaóport, amit a már összeállt tésztához kell apránként öntögetni (ettől lesz foszlós a kalács). Az első dagasztás után kivesszük a tészta 2/3-át és letakarva félretesszük. A maradék tésztához adjuk a kakaóport és…
Langyos tejben futtassuk fel az élesztőt a cukorral. Amíg várunk az élesztőre, adjuk a liszthez a sót, majd morzsoljuk el a rámával. Adjuk hozzá az apróra vágott medvehagymát. Illetve ha olajban tároltat használunk, jól csepegtessük le mielőtt a liszthez adjuk. Következő lépésként adjuk hozzá a tojássárgáját, a futtatott élesztőt és…
Hozzávalók: 1/2 dl cukros tejben felfuttatunk 3 dkg Budafok élesztőt. Ha ez készen van, hozzáadunk 5 dkg porcukrot, 5 dkg margarint, 2 tojás sárgáját, késhegynyi sót, 50 dkg lisztet és annyi tejet, amennyit még felvesz (kb. 3-4 dl). Összedagasztjuk, meleg helyen kelesztjük. Utána kisodorjuk kb. 2 centiméteresre és kiszaggatjuk. Vigyázni…
A langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. A vajat kikeverjük a cukorral, hozzáadjuk a tojást, alaposan eldolgozzuk. Hozzáadjuk a tejet, sót, lisztet és a felfuttatott élesztő. Bedagasztjuk. Meleg helyen kelesztjük (duplájára). Amikor megkelt, kinyújtjuk a tésztát, bőven megszórjuk a töltelékkel (cukor + fahéj). Feltekerjük és szeletekre vágjuk. A tepsibe sütőpapírt…
Oldalunk sütiket használ, hogy jobb felhasználói élményt nyújthassunk. Ismerd meg, hogyan és milyen sütiket használunk adatvédelmi tájékoztatónkban. Elfogadom
Sütik
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.