A száraz részeket kimérem egy tálba, és alaposan elkeverem. Kimérek 3 dl vizet, amiben elkeverem a 20 gr élesztőt, majd hozzá öntöm a lisztkeverékhez, és robotgép dagasztószárával elkezdem összedolgozni. Adok hozzá még 7 ml vizet, hogy egy közepesen sűrű nokedli tészta állagú tésztát kapjak. Ha jól eldolgoztam a vízzel a…
Egy tálban összekeverjük a lisztet, olivaolajt, tojást, langyos tejet, élesztőt és a karikákra vágott olivabogyókat. Alaposan kidolgozzuk a tésztát és 35 percig kelesztjük. Egy evőkanál segítségével gombócokat szaggatunk, amikből olajos kézzel zsemléket formázunk. Olivaolajjal kikent tepsibe helyezzük és 30 percig kelesztjük, majd vízzel megszórjuk, és az előmelegített sütőben 160°C-on kb.…
A tésztát az összetevőkből jól kidagasztjuk, majd 1 ujjnyi vastagságra kinyújtjuk. A lelapított margarint vagy vajat egy egyszerű hajtással behajtogatjuk a tésztába, majd 10 percre a hűtőbe tesszük pihenni. Pihentetés után a tésztát kinyújtjuk 1 ujjnyi vastagságra, és egy összetett (4 rétegű) hajtást csinálunk. Ezt a hajtást még egyszer-egyszer megismételjük,…
Mérjük ki a vizet, majd vegyük ketté. Az egyik felében keverjük el a sót, másik felében pedig az élesztőt. Jól dagasszuk ki a tésztát és hagyjuk állni fél órát letakarva. Ezután osszuk a tésztát 5 dkg-os darabokra és gömbölyítsük fel a darabkákat, majd letakarva pihentessük még 15 percet. A kis…
Forró tejjel közepes keménységű masszát csinálunk. A 3 tojásfehérjét kemény habbá verjük és 2 egyenlő részre osztjuk: egyik felét a mákoshoz, másikat a dióshoz. A tésztát dagasztjuk, majd 15 percig pihentjük. Vékony lappá nyújtjuk (3 mm), köralakúra kivágjuk, a kivágott tésztadarabokkal pedig kibéleljük a kosárkákat, amit előzőleg vajjal kikentünk. A…
Mérjük ki a vizet, majd vegyük ketté. Az egyik felében keverjük el a sót, másik felében pedig az élesztőt. Jól dagasszuk ki a tésztát és hagyjuk állni fél órát letakarva. Ezután osszuk a tésztát 5 dkg-os darabokra és gömbölyítsük fel a darabkákat, majd letakarva pihentessük még 15 percet. A kis…
1. Az élesztőt dolgozzuk össze néhány kanál langyos tejjel és némi cukorral, majd meleg helyen kelesszük 10 percig. A maradék tejet keverjük össze a tojással, a rummal, a megolvasztott vajjal, a porcukorral, a maradék cukorral, adjuk hozzá az élesztőt, majd apránként dolgozzuk bele a sóval elkevert lisztet is. Keverjük csomómentesre,…
A lisztet megszitáljuk, hozzáadjuk a sót, belemorzsoljuk az élesztőt és a kihűlt, összetört krumplit. A tojást kikeverjük, egy keveset visszatartva a pogácsák megkenéséhez, és összegyúrjuk vele a tésztát. A töpörtyűvel tovább gyúrjuk, végül a medvehagymával alaposan összedolgozzuk. Kissé megolajozott deszkán kb. 1cm vastagra sodorjuk, kiszaggatjuk, margarinozott tepsibe tesszük, a tetejét…
Hozzávalók: Tészta: , 250 g liszt, fél kocka Budafoki élesztő, 5 g só, 150 ml víz, 8 ml olíva olaj, Töltelék: , snidlinges sajtkrém (150 g), 1 db tojás, 1 csipet fehérbors, sonka – ízlés szerint (kb. 50 g) Töltelék: Összekeverjük a hozzávalókat, és hűtőben pihentetjük, amíg elkészítjük a tésztánkat.…
A lisztet egy tálba szitaljuk és hozzáadjuk a csipet sót, cukrot, olvasztott vajat. A tejet egy teáskanál kristalycukorral meglangyosítunk, majd a Budafoki friss élesztőt felfuttatjuk benne. Az élesztő hozzáadásával puha tésztát gyúrni. A tészta meleg helyen körülbelül 1 óra alatt a kétszeresére kelesztjük. A kelt tésztát nagyjából 2-3 cm vastag…
A kovászt előzőnap készítjük el, letakarva szobahőmérsékleten tároljuk. Második nap a lisztek egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a köményeket, az előzőleg megfőtt és áttört krumplit. Az élesztőt belemorzsoljuk a kézmeleg vízbe, hozzáadjuk a száraz alapanyagokhoz. Hozzáadjuk a kovászt és alaposan eldolgozzuk a tésztát (ne sajnáljuk az időt a dagasztásra!).…
A kimért anyagokat egy tálba vagy dagasztógépbe öntjük és egyenletes sima tésztává dagasztjuk. A tésztát 5 percig pihentetjük, majd kb. 0,4 cm vastagságú lappá nyújtjuk. Nagyjából 8 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval vagy pohárral kör alakú lapokat szúrunk ki (a körök kimetszéséből megmaradt tésztát vagy annak egy részét tartsuk meg). A bekevert…
Az élesztőt felfuttatjuk kevés cukros tejben. A lisztet a zsírral elmorzsoljuk. A tojással, cukorral és a felfuttatott élesztővel alaposan összegyúrjuk, majd a tésztát három egyenlő részre osztjuk. Fél órát pihentetjük. Az egyik cipót kinyújtjuk és a zsirozott lisztezett tepsibe tesszük. Megkenjük lekvárral és rászórjuk a diós cukor felét. Erre tesszük…
A sütést megelőző este elkészítjük a kovászt: 3 dl vizet, 1 dkg élesztőt, pici cukrot és 500 gr lisztet eldolgozunk, kissé kidagasztjuk, majd lazán lefóliázva 1 éjszakán át kelni hagyunk, ezalatt túlkel, kovászolódik annyit a tészta, hogy alkalmas legyen a kenyérsütésre. Ebből a kovászból veszünk el 25 dkg-ot, a maradékot…
A tészta minden hozzávalóját összekeverjük és lefedve kb. egy órát pihentetjük. A tésztát olívaolajjal egyenletesen megnedvesítjük, majd négyszög alakúra nyújtjuk. A tésztát egy éles késsel kicsi négyszögekre vágjuk, amikre ráhelyezzük a sonka-sajt tölteléket. Végül félbehajtuk a tésztákat és a széleket alaposan egymáshoz nyomjuk. A sonkás-sajtos derelyéket egy sütőpapírral bélelt tepsibe…
Az élesztőt felfuttatjuk.Hozzáadjuk a liszthez és a többi hozzávalót.Szép hólyagossá dolgozzuk.Egy órát kelesztjük.Kinyújtjuk lekenjük olvasztott vajjal és tetszés szerint megszórjuk porcukros kakaóporral.Feltekerjük lekenjük tojással.Megsütjük.Még melegen lekenjük cukros tejjel.Jó étvágyat!
1. Az élesztőt felfuttatjuk az enyhén cukros tejben. 2. A lisztet, a tojást, a sót, a zsírt és az élesztős tejet összegyúrjuk, legvégül hozzáadjuk a tepertőt és a borsot. Jól kidolgozzuk. 3. Meleg helyen kb. egy óráig kelesztjük. 4. Miután megkelt, lisztezett nyújtódeszkán ujjnyi vastagságúra nyújtjuk. 5. A tészta felületét…
Elkészítjük a kovászt: egy tálba szitáljuk a lisztet, elvegyítjük a sóval, majd a közepébe mélyedést készítünk. A tejet felmelegítjük a vaníliás cukorral nem túl forróra, majd elmorzsoljuk és el is oszlatjuk benne az élesztőt. Az élesztős tejet a mélyedésbe öntjük, kevés liszttel megszórjuk. 15-20 percig érleljük, ezalatt az élesztő szépen…
Az élesztőt meleg tejben feloldjuk, a liszt egyharmadával és egy kevés cukorral elkeverjük, megszórjuk liszttel és letakarva meleg helyen kelni hagyjuk. A többi hozzávalót kimérjük és a kész kenyértésztával egy sima tésztává dolgozzuk össze. A kész tésztát ezután fél órán át letakarva ismét kelni hagyjuk, majd kötélformára alakítjuk, és kb.…
A liszthez kevertem a sót és a szárított élesztőt, majd hozzáadtam az olívaolajat és a kissé meglangyított vizet. Miután összeállt további 5 percig dagasztottam. A rugalmas tésztát szétlapítottam, olívaolajjal kikent tepsibe (24 cm Ø, de lehet szögletes is) tettem és az ujjaimmal széthúzgáltam, hogy beterítse. Konyharuhával letakartam és 20-25 percet…
Tegyük bele a kenyérsütőgép üstjébe a hozzávalókat, majd dagasszuk meg a tésztát. Ezután tegyük át egy kilisztezett kelesztőtálba, majd meleg helyen kb. egy óra alatt kelesszük a duplájára. (természetesen kézzel is megdagaszthatjuk a tésztát) A megkelt tésztát lisztezett felületen nyújtsuk ki téglalap alakúra, majd vágjuk fel 7×7 cm-es kockákra. (15-16…
A hozzávalókat egy tálban összemérjük és egynemű sima felületű tésztát készítünk, majd letakarjuk és egy órát pihentetjük. Ezalatt a tepsit kivajazzuk, a fahéjat a porcukorral összekeverjük. A pihentetési idő lejárta után a tésztát téglalap formára nyújtjuk, és a felületét megkenjük tejjel úgy, hogy mindenhol fedje a tésztánkat. Ezután rászórjuk a…
A lisztet és a hűtőből kivett vajat elmorzsoljuk, majd a többi hozzávalóval együtt tésztát gyúrunk belőle. Az elkészült tésztát fóliába tekerjük és egy órán keresztül a hűtőben pihentetjük. Ezalatt az almát meghámozzuk, nagyobb darabokra vágjuk, majd egy tálban fahéjjal és cukorral ízesítjük. A sütőformát kivajazzuk. A kihűtött tésztát 2 részre…
Oldalunk sütiket használ, hogy jobb felhasználói élményt nyújthassunk. Ismerd meg, hogyan és milyen sütiket használunk adatvédelmi tájékoztatónkban. Elfogadom
Privacy & Cookies Policy
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.