Hozzávalók
- búzafinomliszt500 g
- friss Budafoki élesztő25 g
- só15 g
- étolaj50 g
- tej130 ml
- víz130 ml
- cukor10 g
- sütőmargarin (hajtogatáshoz)150 g
- TÖLTELÉK:
- újhagyma apróra vágva100 g
- petrezselyemlevél apróra vágva30 g
- Besamel:
- olaj125 g
- liszt100 g
- tejkb. 500 ml
- só, bors, szerecsendió
Elkészítés:
Töltelék elkészítése: Az olajon a lisztet pirítsd le, majd a tejjel főzd sűrűre. Ha már nem forró, akkor keverd bele a hagymát és a petrezselymet, illetve ízlés szerint fűszerezd. Tedd habzsákba, ezzel tudod a tésztába tölteni.
Tészta elkészítése:
A margarin kivételével készíts össze minden nyersanyagot, majd készíts egy közepesen lágy tésztát. Letakarva pihentesd hűtőben kb. 30 percet.
Nyújtófával nyújtsd ki a tésztát, majd csomagold bele a margarint, nyújtsd ki és egy dupla hajtást végezz.
Dupla hajtás:
Ismételd meg a hajtogatást még egyszer és tedd a hűtőbe pihentetni 30 percre.
Nyújtsd ki a tésztát kb. 2-3 mm vastag téglalapra, majd 5 cm-es csíkokra vágd fel. Habzsákból a tésztacsíkok közepére nyomj egy adag tölteléket, majd hajtsd rá a tésztát, így kapsz pár csík töltött tésztát. Éles késsel vágd fel kb. 4 cm szélesre és tedd sütőpapíros lemezre. Meleg helyen keleszd letakarva kb. 60 percet.