Hozzávalók
- KOVÁSZ:
- teljeskiőrlésű rozsliszt50 g
- kaukázusi kefir50 g
- víz50 g
- TÉSZTA:
- zab150 g
- víz (a zab forrázásához)200 g
- BL-80 búzakenyérliszt400 g
- só12 g
- friss Budafoki élesztő25 g
- kovász75 g
- víz220 ml
Elkészítés:
Kovász elkészítése:
Keverd össze a hozzávalókat és legalább 24 órát hagyd meleg helyen letakarva.
Forrázott zab elkészítése:
Forró vízzel forrázd le a zabpelyhet, majd hagyd kihűlni.
A kenyér hozzávalóit mérd ki és készítsd össze, majd a forrázott zab kivételével dolgozd ki alaposan a tésztát. A dagasztás vége előtt pár perccel tedd bele a zabpelyhet és alaposan keverd el benne.
Letakarva pihentesd 20 percet, majd oszd kettő egyenlő részre és gömbölyítsd fel.
Pár perc pihentetést követően formázd hosszúkásra, majd három egyenletes vágást végezz a tésztán, vizezd le és szórd meg zabpehellyel.
Helyezd sütőpapíros lemezre, majd letakarva keleszd legalább 50 percet.
210 °C-os előmelegített sütőben, gőzös légtérben, süsd kb. 20 percet.