Hozzávalók (2 db kalácshoz):, 50 g Budafoki Élesztő, 500 g búzaliszt, 5 g só, 40 g cukor, 75 g vaj, 1 db tojás, 200 g tej, Töltelékhez:, 1 zacskó vaníliás vagy csokis puding, Fagyasztott málna vagy eper, ízlés szerint A hozzávalókat egy tálba összemérjük és tésztát készítünk. Letakarva pihentetjük, míg…
Sós kalács tésztát készítünk https://eleszto.hu/receptek/mini-sos-kalacs, 500 g liszt, 2.5 dl víz, 25 g Budafoki Élesztő, 35 g só, 0,25 dl étolaj, 25 g vaj Mérjük ki a vizet, majd vegyük ketté. Az egyik felében keverjük el a sót, másik felében pedig az élesztőt. Jól dagasszuk ki a tésztát és hagyjuk…
A hozzávalókból rugalmas, nem ragadós tésztát dagasztunk. Az élesztőt nem szoktam külön felfuttatni, mindig megbízható csupán arra kell ügyelni hogy a sóval ne érintkezzen közvetlenül. 30 – 40 percig pihentetjük, utána hat részre osztom, egyesével kis zsemlékké gömbölyítem. 10 percig pihentetem majd ovális, kb. 15 cm. nagyságúra lapítom őket egyesével.…
A tészta hozzávalóit mérd ki gondosan és készíts egy alaposan kidagasztott tésztát. Letakarva pihentesd 15 percet. Nyújtsd ki kb. ujjnyi vastagra és szúrd ki 7 cm-es kiszúróval, majd a közepét egy 2,5 cm átmérőjű kiszúróval. 35 °C-on keleszd „proof” funkción kb. 45 percet. (Ha nincs kelesztés funkciója az airfryernek, természetesen…
Az élesztőt összemorzsoljuk és a langyos tejbe tesszük, majd jól eldolgozzuk benne. Ezután hozzáadjuk a lisztet, sót, kristálycukrot, étolajat és a tojást. Nokedli sűrűségű tésztát dagasztunk a hozzávalókból, majd letakarjuk és szobahőmérsékleten egy órán keresztül kelni hagyjuk. Ezután lisztezett deszkára borítjuk és kb öt cm vastagságúra kinyújtjuk. A tésztát és…
Kovászhoz (előző nap, 24 órával előtte készítjük): 100 g liszt, 100 ml víz (kb.26 C°-os), egy csipetnyi élesztő, egy tálban letakarva a konyhapulton pihentetjük A hozzávalókból a szalonna hozzáadásával együtt tésztát dagasztunk, és alaposan eldolgozzuk. A vége felé az összeállt tésztához hozzáadjuk a kockára vágott füstölt sajtot, majd egy kicsit…
Az élesztőt kevés cukros tejben felfuttatjuk és a többi hozzávalóval kettésztát dagasztunk. Langyos helyen duplájára kelesztjük, kb 1 óra. Elkészítjük a tölteléket. A sonkát nagyon apró kockára vágjuk, és az egészet összekeverjük. Ha megkelt a tészta, 1 cm vastagra kinyújtjuk, rákenjük a tölteléket, feltekerjük mint a kalácsot és 1-2 cm…
A langyos cukros tejbe belemorzsolni az élesztő és felfuttatni. Egy tálba beletenni a sóval, és az őrölt borssal összekevert lisztet, majd hozzáadni a margarint és összemorzsolni. Amikor már kellően morzsalékos a közepébe mélyedést csinálni és beletenni a tejfölt, a bort, és a felfuttatott élesztőt. Gyors mozdulatokkal összegyúrni, és kézzel pár…
A kihűlt és áttört burgonyát megsózzuk és a rámával alaposan elkeverjük, hogy ne maradjanak benne csomók. Hozzáadjuk a tojássárgákat és morzsoljuk bele az élesztőt is. Végül gyúrjuk össze a liszttel. Letakarva tegyük egy éjszakára a hűtőbe pihenni. Hűtőből kivéve gyúrjuk át és nyújtsuk 2-2,5 cm vékonyra. A tetejét késsel mintázzuk,…
A kenyértésztához minden hozzávalót keverjünk össze. Ezután egy műanyagzacskóval fedjük le és 30 percig hagyjuk kelni. Majd a tésztát a hús nagyságához illőre kinyújtjuk és a húst a tészta közepére helyezzük. Vékonyan feltekerjük a tésztát a húsra, és jól összezárjuk. Az összezárt oldallal lefelé egy sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük. Letakarjuk…
A tészta hozzávalóit mérd ki és kézzel vagy dagasztógéppel készítsd egy rugalmas tésztát. Letakarva pihentesd legalább 30 percet meleg helyen, majd vágd 50 g-os darabokra és gömbölyítsd fel. Pár perc pihentetés után nyújtsd ki kb. 20 cm hosszúra és 3 db-ot helyezz egymás mellé. Vizezd meg az alját és mártsd…
Az élesztőt egy kevés langyos tejben 1evőkanál cukorral felfuttatjuk. A maradék cukrot, vaníliás cukrot meg a csipet sót elkeverjük a tejjel, a 2 tojássárgájával, a reszelt citromhéjjal, a rummal és a mazsolával. A megszitált lisztből, a megkelt élesztőből és a langyos tejkeverékből tésztát dagasztunk. Mikor már kissé kidolgoztuk, hozzáadjuk az…
Egy tálban kikeverjük a mézet, tojássárgákat, vajat, élesztőt és a citrom és narancs reszelt héját. Hozzáadjuk a lisztet, fahéjat, rumot, langyos vizet. Alaposan kidolgozzuk, kb. 1 órát pihentetjük. A tésztát ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, csillagformával kiszaggatjuk. A kiszaggatott csillagokat egy kikent tepsibe helyezzük és kb. 10 percig kelesztjük. Sütőbe tesszük és…
A langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt, és az összes hozzávalóval jól kidolgozzuk a tésztát. Meleg helyen, letakarva pihentetjük, majd egy ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, megkenjük a töltelékkel, betekerjük, mint a beiglit és 4-5 cm vastag szeletekre vágjuk, majd a kivajazott tepsibe egymás mellé helyezzük. Tejföllel megkenjük a tetejét, lassan (esetleg…
Az élesztőt összemorzsoljuk és a langyos tejbe tesszük, majd jól eldolgozzuk benne. Ezután hozzáadjuk a lisztet, sót, kristálycukrot, étolajat és a tojást. Nokedli sűrűségű tésztát dagasztunk a hozzávalókból, majd letakarjuk és szobahőmérsékleten egy órán keresztül kelni hagyjuk. Ezután lisztezett deszkára borítjuk a tésztát és kiszaggatjuk. A kiszaggatott fánkokat forró olajban…
Hozzávalók a kovászhoz, 10 dkg világos rozsliszt, 10 dkg kenyérliszt, 1 dkg élesztő, 2 dl víz, Hozzávalók a kenyérhez, az előző este előkészített kovász, 5 dkg kenyérliszt, 25 dkg világos rozsliszt, 1 dkg élesztő, 3 kk só, 1 ek olívaolaj, 2 dl langyos víz A sütést megelőző este készítsük el…
Volt 500 g maradék tört krumplim, ehhez adtam az összes többi hozzávalót és összegyúrtam. (Az élesztőt csak belemorzsoltam, nem futtattam külön fel.) Lágy tésztát kell kapni, ha túl ragadna, még egy kis lisztet adjunk hozzá, ha nagyon kemény akkor vajat vagy tejfölt adhatunk hozzá. Egy tálban letakarva félretettem kelni. Kb.…
Elkészítési idő: 1 óra Hozzávalók: 50 dkg kevert liszt (finom és grízes 50% arányban), késhegynyi só, 1 tojás, 5 dkg cukor, 5 dkg vaj vagy margarin, 1/4 l tej, 1 friss Budafok élesztő, 1 tojás sárgája (megkenéshez) Tejben felfuttatjuk az élesztőt, majd a többi hozzávalóval együtt összedolgozzuk és szép hólyagosra…
Oldalunk sütiket használ, hogy jobb felhasználói élményt nyújthassunk. Ismerd meg, hogyan és milyen sütiket használunk adatvédelmi tájékoztatónkban. Elfogadom
Privacy & Cookies Policy
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.