Kovászhoz (előző nap, 24 órával előtte készítjük): 100 g liszt, 100 ml víz (kb.26 C°-os), egy csipetnyi élesztő, egy tálban letakarva a konyhapulton pihentetjük A hozzávalókból a szalonna hozzáadásával együtt tésztát dagasztunk, és alaposan eldolgozzuk. A vége felé az összeállt tésztához hozzáadjuk a kockára vágott füstölt sajtot, majd egy kicsit…
A langyos cukros tejbe belemorzsolni az élesztő és felfuttatni. Egy tálba beletenni a sóval, és az őrölt borssal összekevert lisztet, majd hozzáadni a margarint és összemorzsolni. Amikor már kellően morzsalékos a közepébe mélyedést csinálni és beletenni a tejfölt, a bort, és a felfuttatott élesztőt. Gyors mozdulatokkal összegyúrni, és kézzel pár…
Az élesztőt kevés cukros tejben felfuttatjuk és a többi hozzávalóval kettésztát dagasztunk. Langyos helyen duplájára kelesztjük, kb 1 óra. Elkészítjük a tölteléket. A sonkát nagyon apró kockára vágjuk, és az egészet összekeverjük. Ha megkelt a tészta, 1 cm vastagra kinyújtjuk, rákenjük a tölteléket, feltekerjük mint a kalácsot és 1-2 cm…
Hozzávalók (2 db kalácshoz):, 50 g Budafoki Élesztő, 500 g búzaliszt, 5 g só, 40 g cukor, 75 g vaj, 1 db tojás, 200 g tej, Töltelékhez:, 1 zacskó vaníliás vagy csokis puding, Fagyasztott málna vagy eper, ízlés szerint A hozzávalókat egy tálba összemérjük és tésztát készítünk. Letakarva pihentetjük, míg…
A kihűlt és áttört burgonyát megsózzuk és a rámával alaposan elkeverjük, hogy ne maradjanak benne csomók. Hozzáadjuk a tojássárgákat és morzsoljuk bele az élesztőt is. Végül gyúrjuk össze a liszttel. Letakarva tegyük egy éjszakára a hűtőbe pihenni. Hűtőből kivéve gyúrjuk át és nyújtsuk 2-2,5 cm vékonyra. A tetejét késsel mintázzuk,…
A kenyértésztához minden hozzávalót keverjünk össze. Ezután egy műanyagzacskóval fedjük le és 30 percig hagyjuk kelni. Majd a tésztát a hús nagyságához illőre kinyújtjuk és a húst a tészta közepére helyezzük. Vékonyan feltekerjük a tésztát a húsra, és jól összezárjuk. Az összezárt oldallal lefelé egy sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük. Letakarjuk…
Az élesztőt egy kevés langyos tejben 1evőkanál cukorral felfuttatjuk. A maradék cukrot, vaníliás cukrot meg a csipet sót elkeverjük a tejjel, a 2 tojássárgájával, a reszelt citromhéjjal, a rummal és a mazsolával. A megszitált lisztből, a megkelt élesztőből és a langyos tejkeverékből tésztát dagasztunk. Mikor már kissé kidolgoztuk, hozzáadjuk az…
Egy tálban kikeverjük a mézet, tojássárgákat, vajat, élesztőt és a citrom és narancs reszelt héját. Hozzáadjuk a lisztet, fahéjat, rumot, langyos vizet. Alaposan kidolgozzuk, kb. 1 órát pihentetjük. A tésztát ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, csillagformával kiszaggatjuk. A kiszaggatott csillagokat egy kikent tepsibe helyezzük és kb. 10 percig kelesztjük. Sütőbe tesszük és…
A langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt, és az összes hozzávalóval jól kidolgozzuk a tésztát. Meleg helyen, letakarva pihentetjük, majd egy ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, megkenjük a töltelékkel, betekerjük, mint a beiglit és 4-5 cm vastag szeletekre vágjuk, majd a kivajazott tepsibe egymás mellé helyezzük. Tejföllel megkenjük a tetejét, lassan (esetleg…
Az élesztőt összemorzsoljuk és a langyos tejbe tesszük, majd jól eldolgozzuk benne. Ezután hozzáadjuk a lisztet, sót, kristálycukrot, étolajat és a tojást. Nokedli sűrűségű tésztát dagasztunk a hozzávalókból, majd letakarjuk és szobahőmérsékleten egy órán keresztül kelni hagyjuk. Ezután lisztezett deszkára borítjuk a tésztát és kiszaggatjuk. A kiszaggatott fánkokat forró olajban…
Volt 500 g maradék tört krumplim, ehhez adtam az összes többi hozzávalót és összegyúrtam. (Az élesztőt csak belemorzsoltam, nem futtattam külön fel.) Lágy tésztát kell kapni, ha túl ragadna, még egy kis lisztet adjunk hozzá, ha nagyon kemény akkor vajat vagy tejfölt adhatunk hozzá. Egy tálban letakarva félretettem kelni. Kb.…
Hozzávalók a kovászhoz, 10 dkg világos rozsliszt, 10 dkg kenyérliszt, 1 dkg élesztő, 2 dl víz, Hozzávalók a kenyérhez, az előző este előkészített kovász, 5 dkg kenyérliszt, 25 dkg világos rozsliszt, 1 dkg élesztő, 3 kk só, 1 ek olívaolaj, 2 dl langyos víz A sütést megelőző este készítsük el…
A hozzávalókból homogén tésztát készítünk, alaposan eldolgozzuk. Tésztaérés: (olajjal kikent műanyag tálban) – 3 óra, közben kétszer olivás kézzel „átforgatjuk” a tésztát. Osztást megelőzően a tésztát lisztágyra borítjuk és kézzel gyengéden téglalapot formázunk belőle. A tészta felületét meglisztezzük, majd ezután tetszőleges téglalap alakúra vágjuk össze. Kézzel enyhén megnyújtjuk a tésztadarabokat,…
Díszítés opcionális, én kb a felsorolt alapanyagokat használtam fel, de ez mindenki saját ízlése, fantáziája szerint variálható. Elkészítés lépései: A tésztát robotgép segítségével alaposan összekeverjük, dagasztjuk. A vizet apránként adagoljuk, mert nem biztos hogy kell bele a 4 dl! Kb fél órát hagyjuk kelni, majd 2 kerek pizzalapot nyújtunk. Elősütjük,…
Elkészítési idő: 1 óra Hozzávalók: 50 dkg kevert liszt (finom és grízes 50% arányban), késhegynyi só, 1 tojás, 5 dkg cukor, 5 dkg vaj vagy margarin, 1/4 l tej, 1 friss Budafok élesztő, 1 tojás sárgája (megkenéshez) Tejben felfuttatjuk az élesztőt, majd a többi hozzávalóval együtt összedolgozzuk és szép hólyagosra…
Az élesztőt a langyos tejjel és a kávéskanál cukorral felfuttatjuk. A lisztet a többi hozzávalóval és az élesztős tejjel összegyúrjuk. A puha tésztát letakarva 45 percet kelesszük. Téglalap formára kinyújtjuk kb 0,5 cm vastagra. Rászórjuk a spenótos fokhagymát amit előtte kevés vajon pároltam meg és a szeletelt mozzarella sajtot. Feltekerjük…
Kovászhoz: 200 g világos rozsliszt (RL-90), 10 g Budafoki élesztő, 2 dl langyos víz, Kenyérhez: összes kovász, 500 g finomliszt (BL-55), 5 g Budafoki élesztő, 3 kk. só, 1 ek. sikér, 2 ek. olivaolaj, 2 dl víz Kovász készítése: A 200 g lisztből a 10 g élesztővel és a 2…
1. Langyos enyhén cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. 2. A lisztet átszitáljuk egy tálba, hozzáadjuk a tojást, sót, a felfuttatott élesztőt, a maradék tejet és lágy tésztát gyúrunk. Alaposan dagasztjuk. 3. 2 részre osztjuk, mindkettőt lapra nyújtjuk, a tetejüket bőségesen megkenjük olvasztott vajjal. 4. A lapokat rétes mintára feltekerjük, utána…
Oldalunk sütiket használ, hogy jobb felhasználói élményt nyújthassunk. Ismerd meg, hogyan és milyen sütiket használunk adatvédelmi tájékoztatónkban. Elfogadom
Privacy & Cookies Policy
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.