Cukros golyó karamellmártással

Az anyagokat összemérjük, sima tésztát készítünk, amelyet fóliával letakarva 30 percig érni hagyunk. Érés után kimérjük a tésztát 12 g-os darabokra, és sütőpapíros lemezen kelesztjük felgömbölyítve, letakarva, legalább 30 percig. Előmelegített sütőben 200 °C-on kb. 5 percig sütjük. Sütés után olvasztott vajba mártjuk és finomított kristálycukorba forgatjuk.
A cukrot feltesszük egy edényben a tűzhelyre, és szép világosbarnára olvasztjuk. Vigyázzunk, ha túl sötétre karamellizáljuk, akkor keserű lesz a szószunk! Ha elértük a megfelelő színt, óvatosan, állandó keverés mellett beleöntjük a tejszínt. (Vigyázz, nagyon habzik!). Ha egynemű a keverékünk, akkor belerakjuk a vajat és a citromlevet, amit ismételten jól elkeverünk. Kihűlés után már fogyaszthatjuk is a finom cukros golyókkal.
Elkészítés lépései:

1
Elkészülési idő:
Kb. 60 perc
Bonyolultság:
Kezdő
Szerző:
Budafoki élesztő
Hozzávalók:
- Golyókhoz:
- 500 g finomliszt
- 30 g Budafoki élesztő
- 10 g só
- 75 g vaj
- 10 g vaníliás cukor
- 200 g langyos, 2,8 %-os tej
- A golyók bevonásához:
- olvasztott vaj
- finomított kristálycukor
- Karamellmártáshoz:
- 100 g cukor
- 150 g tejszín
- 10 g vaj
- 1 csepp citromlé