Budafoki élesztő, receptek képekkel, süss otthon!

Francia briós

Francia briós
Íme egy autentikus alap francia briós recept. A francia briós annyiban különbözik az itthoni kalácsunktól, hogy sokkal több vaj, illetve tojás kell hozzá. A végeredmény dús, zamatos és gazdag ízű lesz.
Elkészítés lépései: 
A lisztet átszitáljuk és jól elkeverjük a sóval. Minden további hozzávalót belekeverünk a vaj kivételével. Egy kemény tésztát kell, hogy kapjunk.
A szobahőmérsékletű vajat apránként belegyúrjuk a tésztába, míg egy selymes, közepesen lágy tésztát nem kapunk.
Letakarva 1 órát kelesztjük, majd egyszer alaposan átgyúrjuk és éjszakára hűtőbe tesszük.
Másnap kivesszük és 350 g-ra osztjuk formától függően. Letakarva ismét pihentetjük 30 percet.
A tésztából hengereket formázunk és a kivajazott sütőformába helyezzük. Letakarva kelesztjük kb. 3-4 órát.
165 fokra előmelegített sütőben sütjük kb. 35 percet.
Elkészülési idő: 
5-6 óra + éjszakai pihentetés
Bonyolultság: 
Kezdő
Szerző: 
Megosztás:
Hozzávalók: 
  • 1000 g Bl 55 liszt
  • 80 g friss Budafoki élesztő
  • 20 g só
  • 150 g cukor
  • 30 g vaníliás cukor
  • 5 db tojássárgája
  • 300 g puha vaj
  • 300 g tej