A tésztához 2-3 dl tejet langyosra melegítünk, belemorzsoljuk az élesztőt és hozzáadjuk a kristálycukrot és a csipet sót. Ezt hagyjuk 5 percig pihenni. Ezután beleszórjuk a lisztet, beleütjük a tojást és sűrű tésztát dagasztunk. Szükség esetén adhatunk még hozzá tejet. A tésztát egy órán át hagyjuk kelni meleg helyiségben. Ameddig…
A tejet meglangyosítjuk a csipet cukorral , felfújtatjuk benne az élesztőt. A lisztet össze keverjük az egy evőkanál sóval , hozzá adjuk a három deciliter étolajat és az élesztős tejet Össze dolgozzuk , a tésztának közepesen puhának kell lennie . Majd mikor kész picit pihenni haddjuk (kb: 10 perc )…
Az átszitált lisztet egy nagyobb tálba tesszük és a sóval elkeverjük, A tejet langyosra melegitjuk es belemorzsoljuk a friss élesztőt,pici cukrot teszunk bele. Mikor felfutott hozzaadjuk a liszthez es beleontjuk az 1dl olajat is. Alsposan osszedolgozzuk es fél órán át kelesztjük. Amikor megkelt lisztezet felületre boritjuk es egyszer átgyurjuk. 0,5…
Az almákat előkészítem, meghámozom, kiszedem a magházat, és hogy ne barnuljon, citromos vízben félreteszem. A tejfölben elkeverem a porcukrot, és az élesztőt. Félreteszem, míg a tésztát elkezdem összeállítani. A liszthez hozzáadom a sót, majd elmorzsolom a vajjal, mintha omlós tésztát készítenénk. Ha meg van, hozzáadom a tojásokat, és az élesztős…
A hozzavalókat a sajt kivételével egy nagyobb tálba tesszuk,alaposan osszedolgozzuk es 1 órán át meleg helyen kelesztjük. Amikor szépen megkelt,lisztezet gyúró felületre borítjuk es átgyurjuk. 1 cm vastagra nyujtjuk es pogacsa szaggatóval szaggatjuk. A pogik tetejét tojássárgával lekenjük és megszórjuk reszelt sajtal. Előmelegitet sütőben 15-20 perc alatt aranyló sárgára…
A hozzávalókat összegyúrom meleg helyen kelesztem 1órát kinyújtom megkenem olvasztott vajjal és rászórom az édesítős kakaóport kb 190-200fokon sütöm ha megsült meglocsolom egy picit kókusztejjel Elkészítés lépései: A hozzávalókat összegyúrom meleg helyen kelesztem 1órát kinyújtom megkenem olvasztott vajjal és rászórom az édesítős kakaóport kb 190-200fokon sütöm ha megsült meglocsolom egy…
A cukorból, élesztőből, 10 dkg lisztből 2 dl langyos tejben kovászt készítünk. A kelt kovászt összedolgozzuk a többi hozzávalóval, és langyos helyen 1 órát kelesztjük. A megkelt tésztát kétfelé vesszük. ( két kalács lesz belőle) Egy adagot annyi felé osztunk, ahány fonatot akarunk. Megfonjuk a kalácsot, olajozott tepsibe tesszük és…
A száraz hozzávalókat elkevertem a dagasztógép táljában,majd hozzáöntöttem a tejben,cukorral felfuttatott élesztőt és a tojást. Bekapcsoltam a gépet és mikor már összeállt a tészta nagyjából,beleöntöttem az olvasztott margarint is. 1-2 percig hagytam a gépet dolgozni,majd kézzel összegyúrtam gombóccá a tésztát. Letakarva 50 percet kelesztettem. Ezután rizslisztes lapon 5 részre osztottam…
Az élesztőt felfuttatjuk kevés cukros tejben. A lisztet a zsírral elmorzsoljuk. A tojással, cukorral és a felfuttatott élesztővel alaposan összegyúrjuk, majd a tésztát három egyenlő részre osztjuk. Fél órát pihentetjük. Az egyik cipót kinyújtjuk és a zsirozott lisztezett tepsibe tesszük. Megkenjük lekvárral és rászórjuk a diós cukor felét. Erre tesszük…
A tejet a cukorral felfuttatjuk, és a többi hozzávalóval bedagasztjuk. 1 óra alatt a duplájára kel. Kissé lisztezett felületre borítjuk, és 8-10 dkg-os gombócokra osztjuk. Minden gombócból kinyújtunk 10 cm-es kört A szemben lévő részeknél bevágjuk a tésztátnégy helyen Ügyeljünk arra, hogy a közepén maradjon annyi hely, hogy a tölteléket…
Mérőeszköz a joghurtos pohár! A cukorból egy kanálkával elveszek, és elkeverem a langyos tejben, majd feloldom benne az élesztőt és néhány percig állni hagyom. A többi cukrot hozzáadom a liszthez, ugyanúgy mint a sütőport és a sót. A liszt közepébe egy mélyedést csinálok, beleöntöm az összekevert tojást, a joghurtot és…
Minden hozzávalót egy tálba rakunk, robotgép dagasztófejével összedolgozzuk, majd megfelezzük a tésztát! Az egyik felébe raktam 3 evk. cicás kakaóport! Megvan a két tésztánk, a sima és a kakaós, amit egy leheletnyi olajjal kikent Jénaiba apránként elkezdünk rakosgatni – vizes kézzel, mert ragad a tészta. Egy kis sima, egy kis…
Egy tálba rakom a lisztet, sót, olajat!Az élesztőt felfuttatjuk 2 dl meleg vízben a cukorral és ha felfutott, akkor hozzá adom ezt is és jól átgyúrom a tésztát!Majd a kezemmel ellapolgattam és kiszaggattam a virág formát! A virslit fel karikáztam és a virágba nyomkodtam, de előtte mindig mustàrba mártogattam! Utána…
Legelőször a datolyát kimagozzuk, majd kisebb darabokra vágjuk és egy tálkában felöntjük fél deci portóival és hagyjuk pihenni. Elkészítés lépései: A tésztához a lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a tojássárgákat, a joghurtot és a mézet, és egy csipetnyi sót, majd hozzáadjuk a szárított élesztőt is, és jól összedolgozzuk. Mikor a tészta…
Az élesztőt cukros tejben felfuttatjuk. Felöntjük a vízzel és apránként adagoljuk hozzá a teljes lisztet. Közben sóval ízesítjük, vajat és aszkorbinsavat adunk hozzá. A fehér liszt következik, majd a kiegészítők, végül a tésztát alaposan kidagasztjuk. Kelesztőtálban meleg helyen 1 órát pihentetjük, majd ismét átgyúrjuk. Kenyérsütőformába tesszük és újra 1 órán…
Hozzávalók 8 db-hoz:, 50 dkg sima liszt, 2,5 dkg friss élesztő, 4 dkg vaj Az élesztőt egy deci langyos tejben, egy csipet cukorral felfuttatjuk. A lisztet nagyobb tálba szitáljuk, hozzáadjuk a tojássárgáját, a felfuttatott élesztőt, a maradék tejet, a cukrot, és a sót. Összegyúrjuk közepesen lágy tésztává, ekkor hozzáadjuk az…
A tésztához az élesztőt egy mokkáskanálnyi cukorral ízesített, 1,5 dl langyos tejben elmorzsoljuk és pár perc alatt felfuttatjuk. A lisztet nagyobb tálba szitáljuk, hozzáadjuk a cukrot, egy csipetnyi sót, a felfutott élesztőt és a maradék tejjel összedolgozzuk. Mikor a tészta összeállt, hozzádolgozzuk a langyos, olvasztott vajat. Addig dagasszuk, míg a…
A liszteket kimértem, hozzámértem a tápiókát, aszkorbint, xantánt, sót, és alaposan összekevertem őket. Hozzáütöttem a tojássárgáját. Egy mércébe belemértem a 3 ek tejfölt, és annyi vízzel alaposan elkevertem, hogy 2 dl legyen az összes mennyisége. Ebbe a keverékbe morzsoltam bele az élesztőt, és azzal is kikevertem. Ezután robotgép dagasztó szárával…
Az alapanyagokból egy homogén tésztát állítunk össze. Alaposan eldogozzuk, egy órát pihentetjük. Az elkészített tésztából, két szálat nyújtunk, majd ezt kettes fonással összefonjuk, a végét összetekerjük és a közepére főtt tojást helyezünk. Ezután megkenjünk egy tojással és megszórjuk a reszelt mandulával. Sütés: 215°C-on. Elkészítés lépései: Az elkészített szálból két szálat…
A száraz részeket kimérem egy tálba, és alaposan elkeverem. Kimérek 3 dl vizet, amiben elkeverem a 20 gr élesztőt, majd hozzá öntöm a lisztkeverékhez, és robotgép dagasztószárával elkezdem összedolgozni. Adok hozzá még 7 ml vizet, hogy egy közepesen sűrű nokedli tészta állagú tésztát kapjak. Ha jól eldolgoztam a vízzel a…
Egy dl langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt. Tálba mérjük a lisztet, cukrot, sót, tojást, és a maradék langyos tejjel kelt tésztát dagasztunk. Lefedve duplájára kelesztjük. Közben kikeverjük a kencét. Lisztezett gyúródeszkán kicsit átgyúrjuk a megkelt tésztát, és három egyenlő méretű gombócot formázunk. Egyenként 45 x 10-12 cm-es téglalapokat nyújtunk a…
A lisztbe belemorzsoltam a friss élesztőt, hozzáadtam egy egész tojást, a sót, a tejfölt a darált tepertőből több mint a felét , a durvára vágott tökmagot a csipetnyi őrölt fehérborsot , a puha zsírt és könnyed de nem ragadós tésztát dagasztottam. Lisztezett tálban letakarva körülbelül a duplájára kelesztettem. Mikor megkelt,…
2 szilikonos sütőpapír között kinyújtom a tésztát, megkenem a csokikrémmel (összekeverve a kakaópor, cukor és kókusztejszín), majd olajos kézzel óvatosan feltekerem, felszeletelem. Sütőpapírral bélelt tepsire teszem a csigákat, és előmelegített, légkeveréses sütőben 175 °C-on 30 perc alatt készre sütöm.
A lisztet a dagasztóüstbe mértem, hozzáadtam az élesztőt, a tojásokat, a sót, az útifű maghéjat a puha tepertőt és a puha sertészsírt, majd a tejfölt hozzáadagolva elkezdtem dagasztani. Annyi tejfölt adjunk hozzá, hogy lágy de ne ragacsos tészta legyen a végeredmény. Ezután kelesztőtálba tesszük, duplájára kelesszük meg. Kelés után lisztezett…
Az olvasztott vaj kivételével mindent összedagasztok. Néhány perc után kis adagokban öntöm hozzá az olvasztott vajat, és tovább dagasztom a tésztát. Ezután duplájára kelesztem. Lisztezett deszkára borítom és kb. 3 mm vastag téglalapra nyújtom. Felolvasztok 5 dkg vajat és egy ecsettel elkenem a kinyújtott tésztán. Meghintem cukrozott kakaóporral jó bőven,…
A lisztbe belevegyítem a friss élesztőt, a zabpelyhet, a sót, hozzáadom a tejfölt, a 3 kanál puha zsírt, a durvára vágott magkeveréket a kettő egész tojást és egy tojás sárgáját, majd lágy de nem ragacsos tésztát dagasztok. Meleg helyen duplájára kelesztem. Ezután lisztezett deszkára borítom, ujjnyi vastagra sodrom, megkenem vékonyan…
A cukros langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt majd a többi hozzávalóval lágy tésztát gyúrunk. 30-40 C fokos sütőben a tésztát fél óra alatt megkelesztjük. 2 részre osztjuk és tetszés szerinti feltéttel 180-200 C fokos sütőben készre sütjük. Ebből az adagból 2 db vékony tésztás pizza készül villámgyorsan. :o)
Az élesztőt felfuttattam a langyos tejben 1 mk fruktózzal.A száraz hozzávalókat elkevertem a dagasztógép táljában.Majd hozzáadtam az élesztős tejet és elkezdtem géppel dagasztani.Amikor már összeállt,hozzáadtam az olvasztott margarint és alaposan kidolgoztam a tésztát.Letakarva,meleg helyen kb. 1 órát hagytam kelni. Miután megkelt két részre osztottam és kör alakúra nyújtottam a tésztát.Pizzavágóval…
Elkészítés: A tejfölt egy tányérbe öntve tedd a mikróba egy percre, és langyosítsd meg. Ezután keverd bele a cukrot, majd morzsold bele az élesztőt. Itt fontos, hogy friss élesztőt használj, mivel ez a gomba szerves anyag, így gyakorlatilag a cukorral megetetjük, ettől lesz levegős a tészta 🙂 Egy nagy tálba…
Az élesztőt 1,5 dl tejben 2 ek. liszttel és 2 ek. cukorral felfuttatjuk. A tésztát alaposan kidolgozzuk és 8 részre osztjuk. Töltelék: 20 dkg margarint/vajat 1 ek. sóval felmelegítünk (lehet sajtot is). Egy-egy tésztát tányérnagyságúra nyújtunk. Négyet megkenünk margarinnal/vajjal és a másik négyet rátesszük. Egy margarinra/vajra kerül egy sima tészta.…
Egy tálban összekeverjük a lisztet, olivaolajt, tojást, langyos tejet, élesztőt és a karikákra vágott olivabogyókat. Alaposan kidolgozzuk a tésztát és 35 percig kelesztjük. Egy evőkanál segítségével gombócokat szaggatunk, amikből olajos kézzel zsemléket formázunk. Olivaolajjal kikent tepsibe helyezzük és 30 percig kelesztjük, majd vízzel megszórjuk, és az előmelegített sütőben 160°C-on kb.…
A tészta hozzávalóit összegyúrtam, és míg pihent a tészta, elkészítettem a tölteléket. A 15 deka diót ledaráltam, összekevertem a nyírfacukorral. Az öt deka diót nylon zacskóban nyújtófával durvára törtem, majd megfőztem a rumban. A tésztát három egyenlő részre osztottam és egyenként 21×26 centis téglalappá nyújtottam. Egy lapot a tepsibe helyeztem,…
Az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatjuk (hamarabb felfut, ha a tetejére szórunk egy pici lisztet). A lisztet összekeverjük a tojással, tejjel, sóval, hozzáöntjük a felfuttatott élesztőt majd a szőlőmagolajat. A tésztát hólyagosra keverjük és kb. fél óra alatt meleg helyen megkelesztjük. A megkelt tésztából 12db gombócot formálunk és olajjal kikent…
Az élesztőt felfuttatjuk a cukorral, 1,5 dl tejjel, majd könnyen gyúrható tésztát készítünk az összes hozzávalóból. Ha kell még tejjel lágyíthatjuk. Meleg helyen duplájára kelesztjük. Ez után 10 egyenlő részre osztjuk és gombócokat formálunk. Egy gombócot három felé veszünk és kisodorjuk őket. Elkezdjük a kalászokat készíteni/fonni, közben rakosgatjuk a vékony…
1. A langyos, enyhén cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. 2. Átszitáljuk a lisztet, hozzáadjuk az olvasztott vajat, sót, az élesztős keverék és a maradék tejet. 3. Csomómentes, sima tésztát dagasztunk. 4. Meleg helyen kelesztjük (duplájára!). 5. Amikor megkelt, ismét átgyúrjuk és kb. 20 percig pihentetjük. 6. Ismét gyúrjuk és az…
60 dkg lisztet elmorzsolunk 25 dkg margarinnal. Hozzáadunk 2 dkg sót, 2 tojássárgáját, 3 dkg élesztőt 1 dl tejben felfuttatva. Hozzáadunk még 2 dl tejet és rétestészta keménységűre kidolgozzuk. 2 cm vastagra nyújtjuk, a tetejét bevagdossuk. Apró pogácsának szaggatjuk, megkenjük tojássárgájával. Azonnal is süthetjük. Fél sütésben a tojással még egyszer…
A lisztet egy tálba szitáljuk, elkeverjük a sóval. A közepébe mélyedést készítünk, majd belemorzsoljuk az élesztőt, rászórjuk a cukrot és felöntjük egy kis langyos tejjel. Megvárjuk, míg az élesztő felfut, majd hozzáadjuk a maradék langyos tejet, a tojást és jól dagasztjuk. Végül beledagasztjuk az 5 dkg olvasztott vajat. (Ha túl…
A lisztet egy tálba szitáljuk, a közepére lukat csinálunk. Beletesszük az élesztőt, egy kicsi cukrot és egy kis langyos tejet. Felfuttatjuk. Majd hozzáadjuk a maradék cukrot, sót, tojást, margarin, vaníliás cukort és annyi tejet amennyit felvesz. Lágy tésztát gyúrunk. Cipót formálunk és hagyjuk pihenni egy 1/2 órát. Addig a töltelék hozzávalóit…
1. Belemorzsoljuk az élesztőt egy kevés langyos vízbe, 5-10 percig hagyjuk fermentálódni. 2. Egy tálba beleszitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a sót, elkeverjük. 3. Hozzáadjuk az élesztőt, a mézet, az olívaolaj felét és a maradék vizet. 4. Alaposan bedagasztjuk a tésztát (ha géppel végezzük a dagasztást – 15 percig gyors fokozaton,…
Az élesztőt felfuttatjuk 1,5 dl vízben a cukorral. A lisztben elkeverjük először a száraz anyagokat, majd hozzáadjuk a tepertőt. Elmorzsoljuk, hogy porszerű legyen és ne legyenek benne csomók. Hozzáadjuk a tejfölt és a futtatott élesztőt majd nem túl kemény tésztát gyúrunk. Ha kell adhatunk hozzá még vizet. Meleg helyen pihentetjük…
1. A élesztőt felfuttatjuk enyhén cukros langyos tejben. 2. A liszthez hozzáadjuk az előzőleg felvert tojássárgáját, sót, főtt és áttört burgonyát, vajat, a felfuttatott élesztőt és annyi tejet, amennyit felvessz (kb. 4 dl). 3. Alaposan összegyúrjuk, dagasztjuk. 4. Kelesztés – kb. 40 p. (duplájára nő). 5. Kettéválasztjuk a tésztát, mindkettőt…
A nagyi receptje: Két vöröshagymát, három paprikát (lehet fagyasztott is) apróra összeszelünk. Lábosba rakjuk és pici olajon megpároljuk. Amikor már kicsit megpuhult, hozzáadjuk az apró darabogra vágott zöldségzöldjét. Elkészítjük a masszát: 4 dkg Budafoki élesztőt kevés sóval folyósra keverünk. Hozzáadunk 3 tojást, 1 dl zsemlemorzsát, 1 csésze (3 dl) tejet…
Az élesztőt felfuttatjuk 1 ek. liszttel, 1 tk. cukorral és a tejjel. A tepertő nélkül jól gyúrható tésztát készítünk. Fél óra pihentetés után ujjnyi vastagra nyújtjuk és megkenjük a tepertővel. Összehajtogatjuk és fél órát pihentetjük. Ezt mégegyszer megismételjük. Utána 1,5-2 cm-re nyújtjuk, bevagdossuk, kiszaggatjuk, megkenjük tojással és előmelegített sütőben közepes…
1. Az élesztőt felfuttatjuk az enyhén cukros tejben. 2. A lisztet, a tojást, a sót, a zsírt és az élesztős tejet összegyúrjuk, legvégül hozzáadjuk a tepertőt és a borsot. Jól kidolgozzuk. 3. Meleg helyen kb. egy óráig kelesztjük. 4. Miután megkelt, lisztezett nyújtódeszkán ujjnyi vastagságúra nyújtjuk. 5. A tészta felületét…
Egy kevés langyos, enyhén cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. Egy tálba beleszitáljuk a lisztet, a sót (alaposan eloszlatjuk a lisztben), hozzáadjuk a többi hozzávalót, illetve a felfuttatott élesztőt. Bedagasztjuk a tésztát, utána letakarva pihentetjük. Amikor a tészta megkelt, lecsippentünk belőle egy darabot és félretesszük (ez lesz a későbbi dekorációnk); a…
Egy tálban kikeverjük a mézet, tojássárgákat, vajat, élesztőt és a citrom és narancs reszelt héját. Hozzáadjuk a lisztet, fahéjat, rumot, langyos vizet. Alaposan kidolgozzuk, kb. 1 órát pihentetjük. A tésztát ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, csillagformával kiszaggatjuk. A kiszaggatott csillagokat egy kikent tepsibe helyezzük és kb. 10 percig kelesztjük. Sütőbe tesszük és…
Bedagasztjuk a tésztát, kelesztjük. Kelesztés után nyújtjuk, a felére ráhelyezzük a szalámit (bacont), a másik felével letakarjuk és kb. 5 cm szélességű és 10 cm hosszúságú négyzetekre vágjuk, a közepét bemetsszük és a tészta egyik felét áthúzzuk a metszésen; átfordítjuk és áthúzzuk a másik felét is (mint a csörögefánknál). Tepsibe…
A cukros tejben az élesztőt megfuttatom, a margarint megolvasztom. A kimért liszthez hozzáadom a sót, elkeverem benne, majd hozzáöntöm a megfuttatott élesztőt, a vizet és az olvasztott margarint. Az egészet jól kidolgozom, ruhával letakarva duplájára kelesztem. A megkelt tésztát mégegyszer jól átgyúrom és formázom. kb 20×30 cm-es, sütőpapírral kibélelt tepsibe…
Töltelék (opcionális): sütésálló lekvár/cukros túró/sajt stb. Az élesztőt felfuttatjuk az enyhén cukros langyos tejben. A lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a margarint (vajat), sót, cukrot, felfuttatott élesztőt és a maradék tejet. Alaposan kidolgozzuk, viszonylag lágy tésztát kapunk. Addig kelesztjük, amíg duplájára nem nő. A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, kis lepényeket formálunk,…
A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót és összemorzsoljuk a vajjal. Egy pohárba beleszórjuk a cukrot és beleöntjük a tejet. Egy kicsit megmelegítjük, langyosra. Az élesztőt beletesszük a cukros tejbe és felfuttatjuk, majd hozzáadjuk a liszthez. Ha végeztünk, akkor egybegyúrjuk a tésztát, míg csomómentes lesz és már mehet is…
1. Az élesztőt felfuttatjuk az enyhén cukros tejben. 2. A lisztet, a tojást, a sót, a vizet és az élesztős tejet robotgéppel összekeverjük, legvégül beledolgozzuk az olajat. 3. Meleg helyen kb. egy órán át kelesztjük. 4. A tepsit olajjal kikenjük. 5. A tésztát elnyújtjuk úgy, hogy a tepsi széle felé…
1. A vajon megfonnyasztjuk az apróra vágott hagymát és a felkockázott sonkát 2. Hozzáadjuk az élesztőt és mérsékelt tűzön folyamatos keverés mellett addig főzzük, amíg krémes lesz az állaga. 3. Hozzákeverjük a mustárt, a szójaszószt, sózzuk, borsozzuk. 4. Hozzáadjuk a három tojást és sűrűre főzzük. 5. Belekeverjük az előzőleg lereszelt…
A hozzávalókat összekeverjük és letakarva két órán át kelesztjük, majd deszkán kinyújtjuk és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Sütőpapírral bevont tepsibe tesszük a pogácsákat, megkenjük egész tojással és megszórjuk sajttal. (Nem tesszük a tésztába az összes sajtot, csak kb. 15 dkg-ot, a maradékkal megszórjuk a pogácsák tetejét. Forró sütőben sütjük a tésztát, míg…
Előtészta: Az előtésztát bekeverni, letakarva 4 órát pihentetjük Tésztát jól kidagasztjuk, érleljük 1 órát. Aztán két egyforma darabra vágjuk és gömbölyítjük. Újabb 15 perc pihentetés után kinyújtjuk 60 cm hosszúra, és a két végét összecsípjük. Kelesztjük 45 percig, felületét lisztezzük és 230 fokon készre sütjük (25- 30 perc).
A tésztát dagasztjuk, alaposan kidolgozzuk, kelesztjük. Kelesztés után 16 részre osztjuk. Vékonyra nyújtjuk a tésztadarabokat, kb. a felénél megkenjük ketchuppal, megtöltjük a szeletelt szalámival vagy sonkával, reszelt sajttal. Ráhajtjuk a tészta másik felét, melyet előzőleg bevagdostunk (kvázi becsomagoljuk). Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük és megkenjük tojással, ill. szezámmaggal megszórjuk. Még egy…
A lisztet egy tálba szitálom, majd egy lukat csinálok a közepén és felfuttatom benne az élesztőt a vízzel és egy kis cukorral. Míg az élesztő felfut, a paradicsom pürét, a sajtot és ízlés szerint a sót is hozzáadjuk. Végül összedolgozzuk vizet adva hozzá. Pihentetjük egy órát, majd nyújtjuk és kis rudakat…
Az élesztőt enyhén langyos vízbe morzsoljuk. A száraz hozzávalókat összekeverjük a liszttel, hozzáadjuk a vajat, a vizet, a hagymát és alaposan kidolgozzuk a tésztát. Kelesztés után nyújtjuk, 4 felé osztjuk és kifliket sodrunk. Tepsiben még 30 percig kelesztjük. 180°C-on készre sütjük.
A tészta hozzávalóit sima tésztává gyúrjuk és letakarva 1 órán át pihentetjük. Utána erősen lisztezett deszkán kerek lappá nyújtjuk, kibélelünk vele egy tortaformát és forró sütőben, közepes lánggal szép, világosbarnára sütjük és a formában hagyjuk kihűlni. Közben a vaníliaízű krémport 2 dl tejjel simára keverjük és hozzáadjuk a vaníliás cukrot is.…
1. lépés: A tojást a cukorral és a sóval alaposan felverjük. 2. lépés: Az élesztő felfuttatjuk egy kevés enyhén cukros langyos tejben. 3. lépés: A tojásos masszába beleszitáljuk a lisztet, hozzákeverjük a felfuttatott élesztőt, kb. 70 ml olajat, és a maradék tejet (vagy tejet + vizet, ha emellett döntöttünk) Alaposan…
Egy edényben keverjük össze a lisztet, a sót, a sovány tejport, joghurtot, olajat, melaszt és a búzacsírát. Keverjük össze a vizet az élesztővel, majd ezt a keveréket öntsük az edénybe. 2 percen át dolgozzuk össze, aztán adjuk hozzá a len-, illetve napraforgó magvakat. Ismét dolgozzuk össze spatulával addig, amíg egyenletes…
A töltelékhez: Nutella, VAGY 20 dkg kristálycukor 2 púpos teáskanál pirospaprika(ezt a kettőt összekeverem) Elkészítés: A langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, teszünk bele egy pici cukrot is, majd felfuttatjuk. A liszthez hozzáadjuk a szétmorzsolt vajat, a porcukrot, a vaníliás cukrot, a sót, a tejfölt, a felfuttatott élesztőt és a tojást,…
Az élesztőt a cukorral elkevert 1 dl langyos vízzel felfuttatjuk, majd a közben átszitált és sóval összekevert liszthez öntve, a vizet apránként hozzádolgozzuk. Sima tésztává dagasztjuk. Legalább 1 óra hosszat kelesztjük, majd átgyúrva hosszúkás cipóvá formáljuk. Sütőlemezre rakjuk és előmelegített sütőben, közepes lángos pirosra sütjük. Rendkívül jóízű és egészséges kenyér.…
A lisztben elkeverjük a sót,hagymát, elmorzsoljuk benne a túrót,rámát. Hozzáadjuk a tejfölt, tojást, futtatott élesztőt és alaposan kidolgozzuk.Meleg helyen 1 órát pihentetjük. A tésztát kinyújtjuk 1-1,5 cm vékonyra és tetszés szerint kiszúrjuk/vágjuk pogácsának vagy rudacskáknak.Megkenjük tojással,megszórhatjuk szezámmaggal és 200 fokos sütőben aranybarnára sütjük
Ha szeretnénk még különlegesebbé tenni, morzsoljunk bele 5 dkg márvány sajtot is. Tetejére szórhatunk szezámmagot, reszelt sajtot. Elkészítés: A liszthez adjuk sót és elmorzsoljuk benne a ramat. Hozzáforgatjuk a hagymát. Külön tálban villával áttörjük a túrót, majd hozzáadjuk a márványsajtot és az élesztőt is. Ezt adjuk a liszthez, a tojással…
Az élesztőt a langyos, cukros tejben felfuttatjuk. A lisztet egy tálba szitáljuk. Hozzáadjuk a sót, elmorzsoljuk a vajjal, azután hozzáadjuk a fölfuttatott élesztős tejet, és az összes többi hozzávalót, a reszelt sajton, medvehagymán és a pogácsák kenésére való tojáson kívül. Az egészet jól kidolgozzuk. Egy kifejezetten puha tésztát kell kapnunk.…
1. Egy edényben keverjük össze a lisztet, a sót és az olajat. 2. Keverjük össze a vizet az élesztővel, majd az egész keveréket öntsük hozzá az edény tartalmához. 3. Alaposan dolgozzuk össze kézzel vagy spatulával két percig, majd adjuk hozzá a kapribogyót és az olívabogyót. Addig dagasszuk, amíg egyenletes és…
1. a por alakú anyagokat jól elkeverjük egy tálban 2. a tejben oldjuk el az élesztőt, majd adjuk hozzá az a tálban lévő összetevőkhöz a teljesen hideg vízzel, a tojással és a 20 g vajjal együtt 3. legalább 10 percig dagasszuk a tésztát, amíg homogén, sima nem lesz 4. letakarva…
Ebből a mennyiségből 2 rúd lesz. Töltelékhez: 20 dkg darált mák, 10 dkg cukor, 1 citrom reszelt héja és kevés tej (0,5-1 dl).Az egészet átmelegítjük amíg a cukor el nem olvad.Forralni nem szabad.Csak kihűlt állapotban tehetjük a tésztára. A nutelláshoz tetszés szerinti mennyiséget használunk.Egy kis üveg 3/4 része kell egy…
Az élesztőt langyos tejben felfuttatjuk, liszttel és sóval kemény tésztát gyúrunk. Alaposan kidolgozzuk, kis cipókat alakítunk belőle és kelni hagyjuk. Ha megkelt, pereceket formálunk belőle, lobogó forró vízben kifőzzük (mindig annyi perecet teszünk az edénybe, amennyi kényelmesen elfér). Ha a perecek feljönnek a víz felszínére, akkor jók. Szitára tesszük, szikkadni…
1. A hozzávalókat egy dagasztótálban kézzel vagy géppel homogén tésztává dagasztjuk, majd 35 percig pihentetjük. 2. Lisztes gyúrótálban félujjnyi vastagságúra nyújtjuk és 12×12 cm-es négyzetekre vágjuk. 3. A lekvár- vagy túrótölteléket s tésztalapokra tesszük és a négyzetek végeit behajtva feltekerjük. Kivajazott vagy papírozott tepsibe rakjuk úgy, hogy a hajtás alulra…
2 dkg BUDAFOK élesztőt 1 kockacukorral kevés langyos tejben felfuttatunk. Ha jól megkelt, hozzáöntjük a melegen tartott 0,5 kg liszthez. Beleteszünk még 1 tojássárgáját, 6 dkg felolvasztott vajat, 3 evőkanál porcukrot, pici sót és annyi tejet, hogy kalácskeménységű tésztát kapjunk. Kézzel nagyon alaposan kidolgozzuk, majd lisztezés után meleg helyen letakarva…
A hozzávalókat jól összegyúrjuk, majd egy nejlonzacskóba egy napra hűtőbe tesszük. A zacskót nem zárjuk le, mert a tészta a hűtőben megkel. Egy hétig eláll a hűtőben, minden nap csak annyit veszünk ki belőle, amennyit ki akarunk sütni
A kész tésztát 35 percig pihentetjük, majd 18 dkg-os darabokra osztjuk (kb. 20 darab). Ezeket a darabokat 80 cm hosszúra nyújtjuk és 5 percet pihentetjük. Ezután olajozzuk, cukorban alaposan megforgatjuk majd felcsavarjuk a sütőfára. A hengeres sütőfát nyújtófaként használva kilapítjuk a rátekert tésztát és kelesztjük 50 percig, majd ezután megsütjük.…
Megfőzzük a krumplit, melegen áttörjük és kihűtjük. Az élesztőt a tejjel, 2 ek. liszttel, cukorral felfuttatjuk. A lisztet elmorzsoljuk a kihűlt krumplival. Megsózzuk, hozzáadjuk a tojást, a kovászt és nagyon alaposan kidolgozzuk. Letakarva pihentetjük 1 órát. Közben felolvasztjuk a Rámát. (ne legyen meleg amikor használjuk) Kinyújtjuk a tésztát ujjnyi vastagra…
A krumplit héjában megfőzzük, pucolás után áttörjük és hűtjük. Közben a vöröshagymát apróra vágjuk, az olajon megfonnyasztjuk. Hozzáadjuk a krumplihoz a tojással, élesztővel, sóval, liszttel és jól kidolgozzuk. Pihentetjük 30 percig, majd 1 cm vékonyra nyújtjuk és 2×10 cm vékony rudakat vágunk. Összesodorjuk, megkenjük tojássárgájával, szórjuk köménnyel és közepes tűznél…
A kovászt előzőnap készítjük el, letakarva szobahőmérsékleten tároljuk. Második nap a lisztek egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a köményeket, az előzőleg megfőtt és áttört krumplit. Az élesztőt belemorzsoljuk a kézmeleg vízbe, hozzáadjuk a száraz alapanyagokhoz. Hozzáadjuk a kovászt és alaposan eldolgozzuk a tésztát (ne sajnáljuk az időt a dagasztásra!).…
Az élesztőt a langyos tejben 1 ek. cukorral felfuttatjuk. A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, beletesszük a közepébe a tojássárgákat és az élesztőt, és puha tésztává gyúrjuk. Ha szükséges, tehetünk bele pici tejet. 4 cipót csinálunk belőle, megkelesztjük és ha megkelt, ujjnyi vastagra kinyútjuk s a következő krémmel töltjük: 4 tojásfehérjét…
Lisztet egy tálba szitáljuk, majd a közepére lukat csinálunk. Az élesztőt a cukorral és a tejjel felfuttatjuk. Hozzáadjuk margarint, a tojássárgáját és egy csipet sót. Összegyúrjuk a tésztát. Két cipót csinálunk, pihentetjük. A tojásfehérjéket gőz fölött kemény habbá verjük és hozzáadjuk a porcukrot, majd a kókuszreszeléket is. A tésztát kinyújtjuk…
A vajat, a tejfölt és a vizet egy kis lábaskában összemelegítjük, de nem főzzük. Langyosan belekeverjük a többi hozzávalóval együtt a dagasztógépbe, hozzáadjuk a lisztet. Az élesztőt simán belemorzsoljuk. Egyszerű dagasztóprogramon lágy tésztát dagasztunk. Kivesszük, duplájára kelesztjük, majd lisztezett deszkára borítjuk és 16 egyenlő részre osztjuk. Ovális bucikat gömbölyítünk. Sütőpapírral…
A stollen osztrák ünnepi kalács, amit általában Mindenszentekkor készítenek el és Karácsonyig hűvös helyen, becsomagolva tárolnak. A lisztet egy tálba szitáljuk és a közepében kialakított mélyedésbe öntjük a tejben, kis cukorral megfuttatott élesztőt. Az így kapott híg kovászt meleg helyen 30 percig kelesztjük. A mazsolát és az apróra vágott kandírozott…
Az élesztőt a tejben egy kevés cukorral felfuttatjuk, majd a liszt közepébe kialakított mélyedésbe öntjük, letakarjuk és 30 percig letakarva kelesztjük. Ezután a többi hozzávalót beleöntve hólyagosra dagasztjuk és meleg helyen kétszeresére kelesztjük. A tésztát lisztezett deszkán téglalap alakúra nyújtjuk és rákenjük a máktölteléket úgy, hogy minden oldalán ujjnyi széles…
A hozzávalókat egy dagasztótálban kézzel vagy géppel homogén tésztává dagasztjuk, majd 35 percig pihentetjük. Utána nyújtódeszkán 100 g-os darabokra osztjuk és felgömbölyítjük. Még 10 percig pihentetjük. Ezután a tésztagolyókat egyenletes szálakká nyújtjuk és 3-as vagy 4-es fonással kaláccsá fonjuk, majd felvert tojással egyszer lekenjük és meleg helyen megkelesztjük. Utána a…
A kakaós margarinhoz a kakaót, a porcukrot és a margarint (vajat) előző nap egy tálban összekeverjük, ujjnyi vastag négyzetet formálunk belőle és a hűtőbe tesszük. Az élesztőt kevés cukorral a tejben felfuttatjuk, majd a hozzávalókkal együtt egy tálban homogén tésztává dagasztjuk. A kész tésztát két órán át hűtőben pihentetjük. Ezután…
Elkészítési idő: 1 óra Hozzávalók: 50 dkg kevert liszt (finom és grízes 50% arányban), késhegynyi só, 1 tojás, 5 dkg cukor, 5 dkg vaj vagy margarin, 1/4 l tej, 1 friss Budafok élesztő, 1 tojás sárgája (megkenéshez) Tejben felfuttatjuk az élesztőt, majd a többi hozzávalóval együtt összedolgozzuk és szép hólyagosra…
A lisztben elkeverjük a sót, majd elmorzsoljuk benne a rámát.Hozzáadjuk az élesztőt,tojássárgáját,rumot, tejfölt és annyi tejet, hogy rétestészta keménységű legyen. Letakarva meleg helyen, 1 órát pihentetjük,majd kés penge vékonyra nyújtjuk a tésztát. Derelye vágóval kb. 8×8 cm négyszögeket vágunk,melynek a közepét 1cm -ként bevágjuk ügyelve,hogy maradjon a szélén 1cm. Ez…
Elkészítés: 1. a por alakú anyagokat jól elkeverjük egy tálban 2. a tejben oldjuk fel az élesztőt, majd adjuk hozzá az a tálban lévő összetevőkhöz a teljesen hideg vízzel, a tojással és a 20g vajjal együtt 3. legalább 10 percig dagasszuk a tésztát, amíg homogén, sima nem lesz 4. letakarva…
1. A lisztet beleszitáljuk egy tálba, hozzáadjuk a sót. 2. Az élesztőt felfuttatjuk langyos, enyhén cukros tejben. 3. Hozzáadjuk a liszthez az élesztőt, tojást és az olajat. 4. Alaposan eldolgozzuk, addig dagasztjuk, amíg sima, csomómentes tésztát nem kapunk. 5. Kelesztjük (min. 1 óra). 6. A sütőt 180°C-ra melegítjük. 7. A…
Az élesztőt egy kis porcukorral egy kevés tejben feloldom, hozzáadom a liszthez, a többi alapanyaggal együtt. A tésztát alaposan kidolgozom, pihentetem, utána forró, zsiradékkal kikent palacsintasütőben kisütöm. Lekvárral, nutellával, gyümölcsökkel vagy olvasztott csokival tálalom.
Elkészítési idő: 1,5 óra + kovász készítés Előző nap elkészítjük a kovászt: Egy tálba beleszitáljuk a 40 dkg búzalisztet és hozzáadjuk a 10 dkg rozslisztet. Hozzáadjuk a fél liter vizet és az belemorzsoljuk az élesztőt. Az egészet egy masszává dagasztjuk. Lefedve 12 órán át pihenni, azaz érni hagyjuk. Másnap egy…
2 dl vizet az élesztőt a csésze aljába teszem, majd a lisztet, sót és a másik 2 dl vizet. 3 óra mulva friss házi kenyeret kapunk. Elkészíthetjük ugyanezt sütőben is ha nincs kenyérsütőnk. Akkor ezeket a hozzávalókat kézzel ledagasztjuk, pihentetjük rövid ideig, majd formázzuk. ( hosszukás, vagy gömbölyű alakura) Sütőpapirral…
Oldalunk sütiket használ, hogy jobb felhasználói élményt nyújthassunk. Ismerd meg, hogyan és milyen sütiket használunk adatvédelmi tájékoztatónkban. Elfogadom
Sütik
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.