Budafoki élesztő, receptek képekkel, süss otthon!

Rozs kenyér

Rozs kenyér
Az egyik kedvenc a rozs kenyér a "sütödémben". Korábban kevertem a liszteket, mára már a rozs kenyér kizárólag rozs lisztből készül. Igaz, kicsit nehezebb így dolgozni a tésztával, de megéri a vesződséget, ajánlom kipróbálásra az alábbi recept szerint . A kész kenyér a fehér kenyérnél lényegesen tömörebb. A köménytől kellemesen aromás, a rozs liszt miatt sötét színű. Belezete puha a kérge szilárd.
Elkészítés lépései: 
Rozs kenyér elkészítésének 1. lépése
Előző este az élesztőt langyos vízben feloldom kevés rozs lisztet szitálok rá és másnapig lefedve hagyom szoba hőmérsékleten. Másnap reggel, délelőtt, ahogy az időm engedi a rozs liszt, só köménymag és víz hozzáadásával bedagasztom géppel. Amikor már elválik az edény falától a gépet kikapcsolom, a tésztát letakarom és hagyom kelni.
Rozs kenyér elkészítésének 2. lépése
Általában majdnem a duplájára nő. A hőmérséklettől függően ez 1/2-1 óra.
Rozs kenyér elkészítésének 3. lépése
Lisztezett munkafelületre borítom eztán és kézzel átgyúrom, ez a munkafázis egyik legkritikusabb része, hisz meglehetősen ragad a kezemhez ha kizárólag rozslisztet használok, de idővel hozzá lehet szokni és már nem okoz olyan gondot mint az első alkalmakkor. Addig gyúrom míg könnyen formázható, rugalmas és homogén kenyértésztát nem kapok, időnként alálisztezek a könnyebb kezelhetőség kedvéért. Lehet tetszés szerint formázni, cipó, kerek formára vagy hosszúkásra, amit a legjobban szeretünk, a könnyebb és esztétikusabb szeletelés miatt ez nálunk praktikusabb.
Rozs kenyér elkészítésének 4. lépése
Újabb pihentetési fázis után mikor a kenyér tovább nőtt díszítem , bevágom ,vagy megszúrkálom esetleg megcsavarom.Közben bekapcsolom a sütőt 200-220 fokra, egy edényben vizet teszek be, hogy majd a kenyér enyhén gőzös sütőben süljön.
Rozs kenyér elkészítésének 5. lépése
Amint bemelegedett a sütő a kenyeret áthelyezem sütőpapírral bélelt sütőlemezre .Egy órát sütöm légkeveréses sütőben.
Rozs kenyér elkészítésének 6. lépése
Amint kisült rácsra helyezem és hagyom kihűlni.
Elkészülési idő: 
2-3 óra
Bonyolultság: 
Haladó
Szerző: 
Megosztás:
Allergén címkék: 
Hozzávalók: 
  • 1 kg rozsliszt, (+ 100 g a lisztezéshez)
  • 3 dl langyos viz
  • 3 teás kanál tengeri só
  • 25 g élesztő
  • és tetszés szerint ízesíthető fűszerezhető pl teás kanál köménymaggal.