Budafoki élesztő, receptek képekkel, süss otthon!

Almás-lime-os pite

Almás-lime-os pite
Videó: 
Összekeverjük a lisztet, a porcukrot, a sót és az élesztőt. Ezután hozzáadjuk a vajat és a margarint, majd jól eldolgozzuk, hogy később kialakuljon az omlós tésztaszerkezet. Végül hozzáadjuk a vizet és kidagasztjuk a tésztát. A kész tésztát lefóliázva hűtőbe tesszük. Amíg a tészta a hűtőben pihen, elkészítjük az almatölteléket: 1,5 kg almát meghámozunk, magjától megtisztítunk és felszeletelünk. Ezután hozzáadunk 1 evőkanál barnacukrot és 1 kávéskanál fahéjat, majd egy nagy tálban ezeket alaposan összeforgatjuk. Ha megvan, főzőedénybe tesszük és alacsony lángon/fokozaton, lassan, fedél alatt megfőzzük. Ez kb. félóra alatt megvan. Ha megpuhult az alma, hagyjuk kihűlni. Ezt követően elővesszük a tésztánkat és kettéosztjuk. Mindkét tésztadarabot kb. 3mm vékonyra kinyújtunk. Az egyik tésztát a sütőpapírral kibélelt sütőformába helyezzük (30x20 cm). Ez lesz a pite alja. Ezután rárakjuk az almatölteléket és egyenletesen eloszlatjuk. Ha ez megvan, 2 darab lime-ot héja nélkül vékony karikákra szeletelünk és az almaréteg tetejére tesszük a szeleteket, egymás mellé. Nem kell túl sok, mert a lime intenzív ízt fog adni. Végül a másik a tésztadarabbal lefedjük a pitét és villával megszurkáljuk a tetejét. A felesleges tésztadarabokat körbe levágjuk, ezután a pitét letakarva kelesztjük 1 órát. Kelesztés után 1 felvert tojással lekenjük a felületét és előmelegített sütőben 180 C-on félóráig sütjük. Kihűlve, felszeletelve tálaljuk.
Elkészítés lépései: 
Almás-lime-os pite elkészítésének 1. lépése
1
Almás-lime-os pite elkészítésének 2. lépése
2
Elkészülési idő: 
30 perc
Bonyolultság: 
Haladó
Szerző: 
Megosztás:
Hozzávalók: 
  • Tészta:
  • 400 g liszt
  • 40 g porcukor
  • 8 g só
  • 80 g vaj
  • 80 g margarin
  • 10 g Budafoki élesztő
  • 1 dl víz
  • Töltelék:
  • 1,5 kg alma
  • 1 ek barnacukor
  • 1 kk fahéj
  • 2 db lime