Budafoki élesztő, receptek képekkel, süss otthon!

Teljes kiőrlésű tönkölykenyér

Teljes kiőrlésű tönkölykenyér
Az összes hozzávalót összekeverjük, és egy lágy kenyértésztát gyúrunk belőlük, majd fóliával letakarjuk (így nem szárad ki a tészta) és 30 percig kelni hagyjuk. Ezután veknit formázunk a tésztából, megkenjük vízzel és meghempergetjük a tönkölypehelyben. A veknit pelyhes részével fölfelé a kizsírozott ládaformába helyezzük és újra letakarjuk. Ha kb. a kétszeresése nőtt a tészta, a felső részét vízzel megpermetezzük vagy lekenjük. A ládaformát a sütő középső rácsára helyezzük és 50 percig 190°C-on vízgőzzel megsütjük. Ehhez néhány perccel korábban egy másik tepsit tesszük az előmelegített sütő alsó rácsára, beleöntünk 1/8 liter vizet és azonnal becsukjuk a sütő ajtaját. A kenyeret az utolsó 5-10 percben kivesszük a ládaformából és tovább sütjük. Ha a kenyér a kopogtatópróbán üregesnek hangzik, akkor kész. Végül a kenyeret egy rácsra helyezzük kihűlni.
Elkészítés lépései: 
Teljes kiőrlésű tönkölykenyér elkészítésének 1. lépése
1
Elkészülési idő: 
50 perc
Bonyolultság: 
Haladó
Szerző: 
Megosztás:
Allergén címkék: 
Hozzávalók: 
  • Tészta:
  • Ládaforma - kb. 250x107x70 mm
  • 200 g tönkölybúzaliszt
  • 130 g tönkölypehely
  • 30 g durva tönkölydara
  • 75 g napraforgómag
  • 1 db főtt-tört krumpli
  • 100 g 3.6 %-os joghurt
  • 3 evőkanál 5 %-os almaecet
  • ½ kocka Budafoki élesztő
  • 1 teáskanál só
  • Kb. 1-1,5 dl víz (nem meleg)
  • Díszítés: 50-100 g tönkölypehely