A tészta hozzávalóiból kézmeleg folyadékkal egy közepesen lágy tésztát készítünk és letakarva pihentetjük legalább 30 percet. Nyújtófával fél cm vastag téglalap alapúra nyújtjuk. A mascarponét cukorral elkeverjük és egyenletesen elkenjük a tészta felületén. Friss áfonyával megszórjuk és a tésztát félbe hajtjuk. Késsel kb. 1-1,5 cm-es csíkokra vágjuk megcsavarjuk, majd csiga…
Hozzávalók 24 cm-es formához A tojások sárgáját keverjük össze az olvasztott zsírral, és 1,5 dl langyos tejjel, majd öntsük bele a kenyérsütőgép üstjébe. A lisztet keverjük össze a csipet sóval, a porcukorral, a mazsolával, reszelt citromhéjjal, majd kanalazzuk rá a folyékony hozzávalók tetejére. Ezután morzsoljuk rá az élesztőt, majd indítsuk…
A burgonyát reszeld le almareszelőn és tedd rá a tésztába való sót. 5 perc várakozás után add hozzá a többi hozzávalót és alaposan dagaszd ki a tésztát. Egy nagyon lágy tésztát kell, hogy kapj. Letakarva pihentesd kb. 15 percet. Serpenyőben melegíts olajat, egy kanállal szaggasd bele a mackókat és mindkét…
Első mozzanatként minden anyagot kimérünk. Ezután kovászt készítünk: a langyos tej egy kis részében elkeverjük az élesztőt, és annyi lisztet adunk hozzá, hogy csomómentesre tudjuk keverni egy habverő segítségével. A tetejét meghintjük liszttel és meleg helyen kelni hagyjuk körülbelül 30 percet. Ezt követően a maradék lisztet, tejet, cukrot, sót, zsiradékot…
Elkészítés: 1. Az összes hozzávalóból homogén tésztát készítünk, 10-15 percig pihentetjük. 2. Ahány kalácsot szeretnénk sütni, annyi részre osztjuk a tésztát. 3. Az egy-egy kalácsnak előkészített tésztagombócot 5 felé osztjuk és az adagokat rúd alakúvá nyújtjuk. Ezután a nyújtott tésztákat egymás mellé rakjuk, a végeket összecsípjük és egyszerű copffonással fonjuk…
Megfőzzük a krumplit, melegen áttörjük és kihűtjük. Az élesztőt a tejjel, 2 ek. liszttel, cukorral felfuttatjuk. A lisztet elmorzsoljuk a kihűlt krumplival. Megsózzuk, hozzáadjuk a tojást, a kovászt és nagyon alaposan kidolgozzuk. Letakarva pihentetjük 1 órát. Közben felolvasztjuk a Rámát. (ne legyen meleg amikor használjuk) Kinyújtjuk a tésztát ujjnyi vastagra…
Mivel nekem dagasztógépem van, így nem futtattam fel az élesztőt előre. Ha valaki kézzel dagasztja, akkor az élesztőt felfuttatni 0,5 dl langyos vízben, amihez a fent megadott cukor mennyiségéből egy teáskanálnyit hozzátenni. A dagasztótálba szitáltam a lisztet és a búzasikért, hozzákevertem a sót és a cukrot, készítettem egy mélyedést, abba…
1. A élesztőt felfuttatjuk enyhén cukros langyos tejben. 2. A liszthez hozzáadjuk az előzőleg felvert tojássárgáját, sót, főtt és áttört burgonyát, vajat, a felfuttatott élesztőt és annyi tejet, amennyit felvessz (kb. 4 dl). 3. Alaposan összegyúrjuk, dagasztjuk. 4. Kelesztés – kb. 40 p. (duplájára nő). 5. Kettéválasztjuk a tésztát, mindkettőt…
Én kenyérsütőgéppel dagasztottam be a tésztát, de természetesen ezt a műveletet kézzel is elvégezhetjük. Öntsük bele a kenyérsütőgép üstjébe a langyos tejet, a szintén langyos vizet, és az olvasztott vajat. Ezután kanalazzuk rá a sóval összekevert lisztet, majd szórjuk a tetejére a cukrot, és morzsoljuk rá az élesztőt. Ezután indítsuk…
50 dkg vajból, 20 dkg liszttel vajalapot gyúrunk. ( A lisztet az 1kg-ból vegyük el!!!) Éppencsak egyneművé dolgozzuk,kb 20 %-át a dagasztóba tesszük, a többit folliába csomagoljuk és hűtjük. Ezzel a 20% vajalappal, és a többi hozzávalóval sima tésztát dagasztunk.Kézzel jól átgyúrjuk, tetejére keresztet vágunk, és letakarva 20 percet pihentetjük.…
Krumplit megfőzzük,összetörtjük,ha kihűlt a liszthez adjuk,majd a többi hozzávalót is belekeverjük.Ha jól kidagasztottuk,akkor hűtőbe rakjuk kb 2 órára,és ott kelesztjük meg,aztán jöhet a nyújtás,szaggatás.Nem szabad túl vékonyra nyújtani.180 fokra előmelegített sütőben, légkeverésen addig sütjük, míg szép piros lesz a teteje.Jó étvágyat! Jó sütögetést hozzá 🙂
A tejet meglangyosítjuk, 1 dl kiveszünk belőle és a cukrot elkeverjük benne, majd belemorzsoljuk az élesztőt ( vagyis felfuttatjuk ). A maradék tejhez hozzáöntjük az olajat. A kétféle lisztet egy tálba szórjuk a sóval együtt, és először az olajos tejet, majd a felfutott élesztőt öntjük hozzá, és addig dagasztjuk amíg…
Egy tálban az összes hozzávalót összekeverjük, és jól kidagasztjuk. Ruhával letakarva duplájára kelesztjük. Ha megkelt, három egyforma darabra vágjuk, és megformázzuk. A formázás itt nézhető meg videón: A megformázott bagetteket sütőpapírral bélelt sütőlemezre tesszük, és letakarva ismét a duplájára kelesztjük. Éles késsel, vagy pengével bevagdossuk, és vízzel lespricceljük, vagy vizes…
Tészta: , 500 g finomliszt, 25 g friss Budafoki élesztő, 5 g só, 40 g cukor, 150 g vaj , 1,5 dl hideg tej, 2 tojás, Töltelék: , kis üveg Nutella, Díszítés:, glazúrral (felvert tojásfehérje, porcukor) A hozzávalókat összekeverjük és tésztát dagasztunk belőle. Kb. 5 dkg-os gombócokra választjuk a tésztát.…
Egy tálban összedolgozzuk az elmorzsolt vajat a liszttel. Hozzáadjuk a többi alapanyagot és alaposan eldolgozzuk. A homogén tésztát 4 részre osztjuk és 2 órára hűtőbe tesszük. A tésztákat egyenként tortaforma méretűre nyújtjuk. A tortaformát kikenjük zsiradékkal (vagy sütőpapírt helyezünk bele). Belehelyezzük az első kinyújtott lapot, amelyre baracklekvárt kenünk, a lekvárra…
Töltelék (opcionális): sütésálló lekvár/cukros túró/sajt stb. Az élesztőt felfuttatjuk az enyhén cukros langyos tejben. A lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a margarint (vajat), sót, cukrot, felfuttatott élesztőt és a maradék tejet. Alaposan kidolgozzuk, viszonylag lágy tésztát kapunk. Addig kelesztjük, amíg duplájára nem nő. A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, kis lepényeket formálunk,…
A tésztát dagasztjuk, alaposan kidolgozzuk, kelesztjük. Kelesztés után 16 részre osztjuk. Vékonyra nyújtjuk a tésztadarabokat, kb. a felénél megkenjük ketchuppal, megtöltjük a szeletelt szalámival vagy sonkával, reszelt sajttal. Ráhajtjuk a tészta másik felét, melyet előzőleg bevagdostunk (kvázi becsomagoljuk). Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük és megkenjük tojással, ill. szezámmaggal megszórjuk. Még egy…
1. A hozzávalókat egy dagasztótálban kézzel vagy géppel homogén tésztává dagasztjuk, majd 35 percig pihentetjük. 2. Lisztes gyúrótálban félujjnyi vastagságúra nyújtjuk és 12×12 cm-es négyzetekre vágjuk. 3. A lekvár- vagy túrótölteléket s tésztalapokra tesszük és a négyzetek végeit behajtva feltekerjük. Kivajazott vagy papírozott tepsibe rakjuk úgy, hogy a hajtás alulra…
Kovász (előző nap, 24 órával előtte készítjük): 100 g lisztet, 100 ml vizet (kb. 26 C°-os) és egy csipetnyi élesztőt összekeverünk és egy tálban letakarva a konyhapulton pihentetjük Töltelék 1. Fokhagymás tejföl, kockázott bacon, reszelt sajt Töltelék 2. Paradicsomszósz, felkarikázott hegyes paprika, aprított lila hagyma, csípős kolbász, reszelt sajt A…
A hajtogató margarin kivételével készíts egy rugalmas hűvös tésztát és letakarva pihentesd hűtőben 30 percet. A hajtogató margarint nyújtsd ki és csomagold bele a tésztába: Fordítsd el 90 fokkal, nyújtsd ki és végezz egy dupla hajtást: Ismét tedd hűtőbe 15 percre. A 15 perc elteltével ismételd meg a hajtást és…
Kevés langyos, cukros tejben elkevertem az élesztőt és két ek. lisztet, azaz kovászt készítettem. A tetejét is megliszteztem, majd hagytam 15-20 percig állni, míg szépen megemelkedett, teteje megrepedezett. A többi hozzávalóval szép hólyagos tésztát dagasztottam. Akkor jó az állaga, ha kissé lágyabb, de nem ragad, jól nyújtható. Kelesztőtálban hagytam duplájár…
A langyos, cukros tejbe morzsoljuk bele az élesztőt, majd pár perc alatt futtassuk fel. A keverőtálba tegyük bele a sóval, a vaníliás cukorral, és a reszelt citromhéjjal összekevert lisztet, majd csináljunk a közepébe egy mélyedést. Ezután az olvasztott vajat keverjük össze a tojássárgával, és a joghurttal, majd öntsük a liszt…
A sütőtököt hosszában vágjuk 4 részre és 200°C fokos sütőben süssük meg. Ez kb 1,5-2 órát is igénybe vehet. Ha kész, hagyjuk kihűlni és kanállal húzzuk le a sült puha részt, a héjat pedig kidobhatjuk. A tökmagot enyhén pirítsuk meg serpenyőben, majd amikor kihűlt, késsel aprítsuk kisebb darabokra. Mérjük össze…
A lisztet a sóval, sajttal, tojással, zsírral és a tejföllel elkeverjük. A cukros tejben az élesztőt felfuttatjuk, majd a tésztához öntjük, jól összedolgozzuk. Lisztezett deszkára öntjük és kb 1 cm vastagra nyújtjuk. Tojással megkenjük és reszelt sajttal megszórjuk. Derelyevágóval rudakat vágunk és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Kb 180 fokos, előmelegített…
Oldalunk sütiket használ, hogy jobb felhasználói élményt nyújthassunk. Ismerd meg, hogyan és milyen sütiket használunk adatvédelmi tájékoztatónkban. Elfogadom
Privacy & Cookies Policy
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.