Budafoki élesztő, receptek képekkel, süss otthon!

Meggyes lepény

Meggyes lepény
A meggyet kimagozzuk és lecsepegtetjük. A tepsit előkészítjük, kivajazzuk és lisztezzük. Az élesztőt a langyos tejben a cukorral felfuttatjuk. A lisztet és a margarint/vajat elmorzsoljuk. Miután felfutott az élesztő, hozzáadjuk a margarinos liszthez. Beletesszük a tojás sárgáját és a csipet sót. Rugalmas tésztává gyúrjuk. Becsomagoljuk fóliába és hűtőben 1 órát pihentetjük. A tésztát kétfelé vesszük. Az egyik felét elnyújtjuk és tepsibe helyezzük. Megszórjuk morzsával, majd egyenletesen eloszlatjuk rajta a lecsepegtetett meggyet. Megszórjuk vaníliás cukorral, és fahéjjal. Kinyújtjuk a tészta másik felét is és beborítjuk vele a meggyet. Megszurkáljuk a tészta tetejét, majd megkenjük tojás sárgájával. 170 fokos sütőben 40-45 perc alatt szép pirosra sütjük.
Elkészülési idő: 
130 perc
Bonyolultság: 
Kezdő
Szerző: 
Megosztás:
Allergén címkék: 
Hozzávalók: 
  • 25 dkg margarin/vagy vaj
  • 35 dkg liszt
  • 1 dl langyos tej
  • 2 dkg élesztő
  • 1 + 1 tojás sárgája / 1 a tésztába, 1 a kenéshez /
  • 2 evőkanál cukor
  • csipet só
  • 2 evőkanál morzsa
  • fahéj ízlés szerint
  • 2 csomag vanília cukor