1. Egy edényben keverjük össze a lisztet, a sót és az olajat. 2. Keverjük össze a vizet az élesztővel, majd az egész keveréket öntsük hozzá az edény tartalmához. 3. Alaposan dolgozzuk össze kézzel vagy spatulával két percig, majd adjuk hozzá a kapribogyót és az olívabogyót. Addig dagasszuk, amíg egyenletes és…
1. a por alakú anyagokat jól elkeverjük egy tálban 2. a tejben oldjuk el az élesztőt, majd adjuk hozzá az a tálban lévő összetevőkhöz a teljesen hideg vízzel, a tojással és a 20 g vajjal együtt 3. legalább 10 percig dagasszuk a tésztát, amíg homogén, sima nem lesz 4. letakarva…
Ebből a mennyiségből 2 rúd lesz. Töltelékhez: 20 dkg darált mák, 10 dkg cukor, 1 citrom reszelt héja és kevés tej (0,5-1 dl).Az egészet átmelegítjük amíg a cukor el nem olvad.Forralni nem szabad.Csak kihűlt állapotban tehetjük a tésztára. A nutelláshoz tetszés szerinti mennyiséget használunk.Egy kis üveg 3/4 része kell egy…
Az élesztőt langyos tejben felfuttatjuk, liszttel és sóval kemény tésztát gyúrunk. Alaposan kidolgozzuk, kis cipókat alakítunk belőle és kelni hagyjuk. Ha megkelt, pereceket formálunk belőle, lobogó forró vízben kifőzzük (mindig annyi perecet teszünk az edénybe, amennyi kényelmesen elfér). Ha a perecek feljönnek a víz felszínére, akkor jók. Szitára tesszük, szikkadni…
1. A hozzávalókat egy dagasztótálban kézzel vagy géppel homogén tésztává dagasztjuk, majd 35 percig pihentetjük. 2. Lisztes gyúrótálban félujjnyi vastagságúra nyújtjuk és 12×12 cm-es négyzetekre vágjuk. 3. A lekvár- vagy túrótölteléket s tésztalapokra tesszük és a négyzetek végeit behajtva feltekerjük. Kivajazott vagy papírozott tepsibe rakjuk úgy, hogy a hajtás alulra…
2 dkg BUDAFOK élesztőt 1 kockacukorral kevés langyos tejben felfuttatunk. Ha jól megkelt, hozzáöntjük a melegen tartott 0,5 kg liszthez. Beleteszünk még 1 tojássárgáját, 6 dkg felolvasztott vajat, 3 evőkanál porcukrot, pici sót és annyi tejet, hogy kalácskeménységű tésztát kapjunk. Kézzel nagyon alaposan kidolgozzuk, majd lisztezés után meleg helyen letakarva…
A hozzávalókat jól összegyúrjuk, majd egy nejlonzacskóba egy napra hűtőbe tesszük. A zacskót nem zárjuk le, mert a tészta a hűtőben megkel. Egy hétig eláll a hűtőben, minden nap csak annyit veszünk ki belőle, amennyit ki akarunk sütni
A kész tésztát 35 percig pihentetjük, majd 18 dkg-os darabokra osztjuk (kb. 20 darab). Ezeket a darabokat 80 cm hosszúra nyújtjuk és 5 percet pihentetjük. Ezután olajozzuk, cukorban alaposan megforgatjuk majd felcsavarjuk a sütőfára. A hengeres sütőfát nyújtófaként használva kilapítjuk a rátekert tésztát és kelesztjük 50 percig, majd ezután megsütjük.…
Megfőzzük a krumplit, melegen áttörjük és kihűtjük. Az élesztőt a tejjel, 2 ek. liszttel, cukorral felfuttatjuk. A lisztet elmorzsoljuk a kihűlt krumplival. Megsózzuk, hozzáadjuk a tojást, a kovászt és nagyon alaposan kidolgozzuk. Letakarva pihentetjük 1 órát. Közben felolvasztjuk a Rámát. (ne legyen meleg amikor használjuk) Kinyújtjuk a tésztát ujjnyi vastagra…
A krumplit héjában megfőzzük, pucolás után áttörjük és hűtjük. Közben a vöröshagymát apróra vágjuk, az olajon megfonnyasztjuk. Hozzáadjuk a krumplihoz a tojással, élesztővel, sóval, liszttel és jól kidolgozzuk. Pihentetjük 30 percig, majd 1 cm vékonyra nyújtjuk és 2×10 cm vékony rudakat vágunk. Összesodorjuk, megkenjük tojássárgájával, szórjuk köménnyel és közepes tűznél…
A kovászt előzőnap készítjük el, letakarva szobahőmérsékleten tároljuk. Második nap a lisztek egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a köményeket, az előzőleg megfőtt és áttört krumplit. Az élesztőt belemorzsoljuk a kézmeleg vízbe, hozzáadjuk a száraz alapanyagokhoz. Hozzáadjuk a kovászt és alaposan eldolgozzuk a tésztát (ne sajnáljuk az időt a dagasztásra!).…
Az élesztőt a langyos tejben 1 ek. cukorral felfuttatjuk. A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, beletesszük a közepébe a tojássárgákat és az élesztőt, és puha tésztává gyúrjuk. Ha szükséges, tehetünk bele pici tejet. 4 cipót csinálunk belőle, megkelesztjük és ha megkelt, ujjnyi vastagra kinyútjuk s a következő krémmel töltjük: 4 tojásfehérjét…
Lisztet egy tálba szitáljuk, majd a közepére lukat csinálunk. Az élesztőt a cukorral és a tejjel felfuttatjuk. Hozzáadjuk margarint, a tojássárgáját és egy csipet sót. Összegyúrjuk a tésztát. Két cipót csinálunk, pihentetjük. A tojásfehérjéket gőz fölött kemény habbá verjük és hozzáadjuk a porcukrot, majd a kókuszreszeléket is. A tésztát kinyújtjuk…
A vajat, a tejfölt és a vizet egy kis lábaskában összemelegítjük, de nem főzzük. Langyosan belekeverjük a többi hozzávalóval együtt a dagasztógépbe, hozzáadjuk a lisztet. Az élesztőt simán belemorzsoljuk. Egyszerű dagasztóprogramon lágy tésztát dagasztunk. Kivesszük, duplájára kelesztjük, majd lisztezett deszkára borítjuk és 16 egyenlő részre osztjuk. Ovális bucikat gömbölyítünk. Sütőpapírral…
A stollen osztrák ünnepi kalács, amit általában Mindenszentekkor készítenek el és Karácsonyig hűvös helyen, becsomagolva tárolnak. A lisztet egy tálba szitáljuk és a közepében kialakított mélyedésbe öntjük a tejben, kis cukorral megfuttatott élesztőt. Az így kapott híg kovászt meleg helyen 30 percig kelesztjük. A mazsolát és az apróra vágott kandírozott…
Az élesztőt a tejben egy kevés cukorral felfuttatjuk, majd a liszt közepébe kialakított mélyedésbe öntjük, letakarjuk és 30 percig letakarva kelesztjük. Ezután a többi hozzávalót beleöntve hólyagosra dagasztjuk és meleg helyen kétszeresére kelesztjük. A tésztát lisztezett deszkán téglalap alakúra nyújtjuk és rákenjük a máktölteléket úgy, hogy minden oldalán ujjnyi széles…
A hozzávalókat egy dagasztótálban kézzel vagy géppel homogén tésztává dagasztjuk, majd 35 percig pihentetjük. Utána nyújtódeszkán 100 g-os darabokra osztjuk és felgömbölyítjük. Még 10 percig pihentetjük. Ezután a tésztagolyókat egyenletes szálakká nyújtjuk és 3-as vagy 4-es fonással kaláccsá fonjuk, majd felvert tojással egyszer lekenjük és meleg helyen megkelesztjük. Utána a…
A kakaós margarinhoz a kakaót, a porcukrot és a margarint (vajat) előző nap egy tálban összekeverjük, ujjnyi vastag négyzetet formálunk belőle és a hűtőbe tesszük. Az élesztőt kevés cukorral a tejben felfuttatjuk, majd a hozzávalókkal együtt egy tálban homogén tésztává dagasztjuk. A kész tésztát két órán át hűtőben pihentetjük. Ezután…
Elkészítési idő: 1 óra Hozzávalók: 50 dkg kevert liszt (finom és grízes 50% arányban), késhegynyi só, 1 tojás, 5 dkg cukor, 5 dkg vaj vagy margarin, 1/4 l tej, 1 friss Budafok élesztő, 1 tojás sárgája (megkenéshez) Tejben felfuttatjuk az élesztőt, majd a többi hozzávalóval együtt összedolgozzuk és szép hólyagosra…
A lisztben elkeverjük a sót, majd elmorzsoljuk benne a rámát.Hozzáadjuk az élesztőt,tojássárgáját,rumot, tejfölt és annyi tejet, hogy rétestészta keménységű legyen. Letakarva meleg helyen, 1 órát pihentetjük,majd kés penge vékonyra nyújtjuk a tésztát. Derelye vágóval kb. 8×8 cm négyszögeket vágunk,melynek a közepét 1cm -ként bevágjuk ügyelve,hogy maradjon a szélén 1cm. Ez…
Elkészítés: 1. a por alakú anyagokat jól elkeverjük egy tálban 2. a tejben oldjuk fel az élesztőt, majd adjuk hozzá az a tálban lévő összetevőkhöz a teljesen hideg vízzel, a tojással és a 20g vajjal együtt 3. legalább 10 percig dagasszuk a tésztát, amíg homogén, sima nem lesz 4. letakarva…
1. A lisztet beleszitáljuk egy tálba, hozzáadjuk a sót. 2. Az élesztőt felfuttatjuk langyos, enyhén cukros tejben. 3. Hozzáadjuk a liszthez az élesztőt, tojást és az olajat. 4. Alaposan eldolgozzuk, addig dagasztjuk, amíg sima, csomómentes tésztát nem kapunk. 5. Kelesztjük (min. 1 óra). 6. A sütőt 180°C-ra melegítjük. 7. A…
Az élesztőt egy kis porcukorral egy kevés tejben feloldom, hozzáadom a liszthez, a többi alapanyaggal együtt. A tésztát alaposan kidolgozom, pihentetem, utána forró, zsiradékkal kikent palacsintasütőben kisütöm. Lekvárral, nutellával, gyümölcsökkel vagy olvasztott csokival tálalom.
Elkészítési idő: 1,5 óra + kovász készítés Előző nap elkészítjük a kovászt: Egy tálba beleszitáljuk a 40 dkg búzalisztet és hozzáadjuk a 10 dkg rozslisztet. Hozzáadjuk a fél liter vizet és az belemorzsoljuk az élesztőt. Az egészet egy masszává dagasztjuk. Lefedve 12 órán át pihenni, azaz érni hagyjuk. Másnap egy…
2 dl vizet az élesztőt a csésze aljába teszem, majd a lisztet, sót és a másik 2 dl vizet. 3 óra mulva friss házi kenyeret kapunk. Elkészíthetjük ugyanezt sütőben is ha nincs kenyérsütőnk. Akkor ezeket a hozzávalókat kézzel ledagasztjuk, pihentetjük rövid ideig, majd formázzuk. ( hosszukás, vagy gömbölyű alakura) Sütőpapirral…
Egy tálban a liszt közepén kialakított mélyedésbe öntjük az előzőleg tejben feloldott élesztőt és 20-30 percig pihentetjük. Addig az egész tojásokat, a 2 tojás sárgáját, a vajat, a cukrot, a vaníliacukrot, a citrom reszelt héját, a sót egy tálban habosra keverjük és a liszthez adjuk, majd egy fakanál segítségével lágyan…
A recept innen származik: http://www.limarapeksege.hu/ Dagasztáskor tálba mérjük a lisztet, elkeverjük a sóval és a cukorral. A közepébe mélyedést készítünk, ide tesszük a tojást, a tojás sárgáját, a tejszínt és a tejet. Végül rámorzsoljuk a friss élesztőt. A tésztát dagasztani kezdjük. Amikor összeáll egy gombóccá kitesszük a deszkára és erőteljes mozdulatokkal…
A tésztához valókat egy tálban homogén tésztává gyúrjuk majd két órára a hűtőbe tesszük pihenni. Addig a hagymát és a szalonnát apróra vágjuk. A tejfölt összekeverjük a sajtkrémmel és a fűszerekkel és egy órát hideg helyen érleljük. A két óra elteltével a tésztát egy ujjnyi vastagságúra nyújtjuk és megkenjük a…
Egy edényben keverjük össze a lisztet, a sót és a cukrot. Az élesztő oldjuk fel egy kevés langyos vízben, majd ezt a keveréket öntsük az edénybe. Dagasztógéppel, vagy kézzel alaposan dagasszuk ki a tésztát, majd adjuk hozzá a diót. Dagasszuk tovább addig, amíg egyenletes és sima tésztát nem kapunk, majd…
Kenyérsütőgépben dagasztható a tészta, a hozzávalókat a felsorolás sorrendjében kell a gépbe tenni, kivéve a margarint és a kakaóport, amit a már összeállt tésztához kell apránként öntögetni (ettől lesz foszlós a kalács). Az első dagasztás után kivesszük a tészta 2/3-át és letakarva félretesszük. A maradék tésztához adjuk a kakaóport és…
Langyos tejben futtassuk fel az élesztőt a cukorral. Amíg várunk az élesztőre, adjuk a liszthez a sót, majd morzsoljuk el a rámával. Adjuk hozzá az apróra vágott medvehagymát. Illetve ha olajban tároltat használunk, jól csepegtessük le mielőtt a liszthez adjuk. Következő lépésként adjuk hozzá a tojássárgáját, a futtatott élesztőt és…
A langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. A vajat kikeverjük a cukorral, hozzáadjuk a tojást, alaposan eldolgozzuk. Hozzáadjuk a tejet, sót, lisztet és a felfuttatott élesztő. Bedagasztjuk. Meleg helyen kelesztjük (duplájára). Amikor megkelt, kinyújtjuk a tésztát, bőven megszórjuk a töltelékkel (cukor + fahéj). Feltekerjük és szeletekre vágjuk. A tepsibe sütőpapírt…
Hozzávalók: 1/2 dl cukros tejben felfuttatunk 3 dkg Budafok élesztőt. Ha ez készen van, hozzáadunk 5 dkg porcukrot, 5 dkg margarint, 2 tojás sárgáját, késhegynyi sót, 50 dkg lisztet és annyi tejet, amennyit még felvesz (kb. 3-4 dl). Összedagasztjuk, meleg helyen kelesztjük. Utána kisodorjuk kb. 2 centiméteresre és kiszaggatjuk. Vigyázni…
5 dkg élesztőt és két evőkanál prézlit annyi langyos tejbe áztatunk, amennyi ellepi. Nagy fej apróra vágott hagymát bő evőkanál zsíron megfonnyasztunk, felöntjük két evőkanál vízzel, s addig főzzük, míg a víz elfő. A hagymás zsírba keverünk egy mokkáskanál édes-nemes pirospaprikát, majd hozzáadjuk az egy órája beáztatott élesztős prézlit. (Ízlés…
Egy tálban az összes hozzávalót összekeverjük, és jól kidagasztjuk. Ruhával letakarva duplájára kelesztjük. Ha megkelt, három egyforma darabra vágjuk, és megformázzuk. A formázás itt nézhető meg videón: A megformázott bagetteket sütőpapírral bélelt sütőlemezre tesszük, és letakarva ismét a duplájára kelesztjük. Éles késsel, vagy pengével bevagdossuk, és vízzel lespricceljük, vagy vizes…
1. Langyos enyhén cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. 2. A lisztet átszitáljuk egy tálba, hozzáadjuk a tojást, sót, a felfuttatott élesztőt, a maradék tejet és lágy tésztát gyúrunk. Alaposan dagasztjuk. 3. 2 részre osztjuk, mindkettőt lapra nyújtjuk, a tetejüket bőségesen megkenjük olvasztott vajjal. 4. A lapokat rétes mintára feltekerjük, utána…
A lisztet egy tálba szitáljuk és összemorzsoljuk a vajjal. Egy pohárba beleszórjuk a cukrot és beleöntjük a langyos tejet. Az élesztőt beletesszük a cukros tejbe és felfuttatjuk, majd hozzáadjuk a liszthez a tojással és sóval együtt. Ezután egy csomómentes tésztát gyúrunk belőle, alaposan dagasztjuk, lisztezett tálban kelesztjük. Ebből a tésztából…
A tésztával kezdem, egy mély, gyúróedénybe szórok minden száraz alapanyagot: liszt, só, cukor. Az élesztőkockát is belemorzsolom. Ezután hozzáadom az olivaolajat és lassan egy kevés meleg vizet, esetleg egy kevés langyos tejet. Jól összedolgozom, amígy teljesen homogén, laza és nem ragadós tésztát kapok. Letakarva félreteszem kelni, kb. fél órát. Addig…
A lisztet, tojást, bazsalikomot beleszórom egy edénybe, az élesztőt 1 dl langyos vízben megfuttatom, majd a száraz anyaghoz öntöm, a tejföllel együtt. Elkezdem dagasztani, majd mehet hozzá a só is. Meleg helyen duplájára kelesztem. Ha megkelt ketté veszem,olajozott tepsibe kézzel szépen szépen szétnyomkodom. Megkenjük a paradicsomszósszal, megszórjuk a kiválasztott feltétekkel. Ez…
Megdagasztjuk a tészta hozzávalóit , és a duplájára kelesztjük. Ha a tészta megkelt, elfelezzük, és az egyik felét kinyújtjuk egy 30 cm átmérőjű körre. A maradék tojássárgáját pici tejjel felverjük, és megkenjük vele a tésztát. A reszelt csoki eloszlatjuk a tésztán. Fahéjjal, cukorral is megszórhatjuk. A tésztát 16 egyenlő háromszögre…
1. 2,5 dl kézmeleg vizet mérjünk egy pohárba és mérjük bele a sót, majd alaposan keverjük el és tegyük félre 2. mérjük egy nagyobb csuporba a 2 dl tejet, melyet előtte mikróban megmelegítünk (nem forróra, csak langyosra vagy enyhén melegre!) 3. morzsoljuk bele az élesztőt és jól keverjük el, majd…
Elkészítés: 1. Az élesztőt felfuttatjuk langyos, enyhén cukros tejben. 2. Átszitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a sót, elkeverjük. 3. A tojásokat a porcukorral habosra keverjük. 4. A liszthez hozzáadjuk az olvasztott vajat, cukros tojást, felfuttatott élesztőt. 5. Csomómentesre alaposan eldolgozzuk, ne sajnáljuk az időt a dagasztásra! 6. Kelesztjük, amíg duplájára nem…
A langyos, cukros tejben megfuttatjuk az élesztőt. Egy tálba beleöntjük a lisztet, cukrot, sót, citromlét, olvasztott margarint, a tojássárgákat és a megfuttatott élesztőt. Alaposan kidolgozzuk és kb. 30 percig kelesztjük. Hozzáadjuk a diót és a mazsolát, még 10 percig kelesztjük. Kinyújtjuk a tésztát, kettévágjuk, mindkét felét még 9 darabra osztjuk,…
A krumplit megpucoljuk, sós vízben puhára főzzük, majd áttörve hűtjük. Az élesztőt felfuttatjuk a cukorral és tejjel. A lisztben elkeverjük a sót, az áttört krumplit, hozzáadjuk a tejfölt, olajat és végül az élesztőt is. Nem túl kemény tésztát gyúrunk és meleg helyen, kb 1 óra alatt duplájára kelesztjük. Most 8-10…
Egy nagy bögrében simára keverjük az élesztőt a tejjel és cukorral, hozzászitáljuk a lisztet; felfuttatjuk. Mély tálban összedolgozzuk a lisztet a megkelt élesztővel, hozzáadjuk a szétmorzsolt gesztenyemasszát, a reszelt csokoládét, mazsolát, tojások sárgáit, a vajat, cukrot, sót, végül a tojásfehérje keményre vert habját – a tésztát alaposan kidolgozzuk. Zsiradékkal vastagon…
15 – 20 darabhoz: A tésztát dagasszuk be a sütés előtt minumum 3 órával, de akár előző nap is elkészíthetjük. 1. Langyos, enyhén cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. 2. A liszthez hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a tojást, a kefirt és a sót. 3. A tésztát jól kidolgozzuk, majd nylonnal letakarva…
A tejben elkeverünk 1 evőkanál cukrot, majd langyosra melegítjük és belemorzsoljuk az élesztőt. A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, beletesszük a sót, a porcukrot, tojást, s legvégül az élesztős tejet lassan adagolva kalácsszerű tésztát gyúrunk. Fóliába csomagolva egy éjszakára hűtőbe tesszük. Másnap két részre vesszük, mindkettőt kör alakúra kinyújtjuk és nyolc…
1. Egy edényben keverjük össze a lisztet, a sót, a cukrot, a vajat és a tojást. 2. Keverjük össze a vizet az élesztővel, majd ezt a keveréket öntsük az edénybe. 3. Kb. két percig dagasszuk a tésztát, majd adjuk hozzá a mazsolát. Dagasszuk tovább addig, amíg egyenletes és sima tésztát…
1. Egy edényben keverjük össze a lisztet, a sót és az olajat. 2. Keverjük össze a vizet az élesztővel, majd ezt a keveréket öntsük az edénybe. 3. Dolgozzuk össze spatulával addig, amíg egyenletes és sima tésztát nem kapunk, majd sodrófával nyújtsuk ki. 4. Formáljuk a tésztát labda alakúra, majd helyezzük…
A kihűlt és áttört burgonyát megsózzuk és a rámával alaposan elkeverjük, hogy ne maradjanak benne csomók. Hozzáadjuk a tojássárgákat és morzsoljuk bele az élesztőt is. Végül gyúrjuk össze a liszttel. Letakarva tegyük egy éjszakára a hűtőbe pihenni. Hűtőből kivéve gyúrjuk át és nyújtsuk 2-2,5 cm vékonyra. A tetejét késsel mintázzuk,…
Elkészítési idő: 2-2,5 óra Hozzávalók: 1,5 kg liszt, 30-40 dkg héjában főtt burgonya, 25 g BUDAFOK friss élesztő, kevés olaj, só, víz, cukor Ez a recept tulajdonképpen a barhesznek is az alapanyaga. A másfél kilogramm liszt közepébe beleöntjük az előzőleg cukros vízben felfuttatott élesztőt. Belerakjuk a főtt, áttört burgonyát. A…
100 g héjában főtt, hámozott és alaposan áttört burgonyát összegyúrunk 700 g liszttel, 1 egész tojással, 1 evőkanál olajjal, 1 teáskanál sóval, 2 dl tejjel és 2 dkg langyos, cukros tejben megfuttatott BUDAFOK élesztővel. A tésztát a lisztes gyúródeszkán kb. 1 cm-re nyújtjuk, pohárral vagy pogácsaszaggatóval pogácsákat szaggatunk belőle. A…
1,2 kg burgonyát meghámozunk, sós vízben megfőzzük, majd a vizet leöntve róla ,áttörjük. Hagyjuk kihűlni , hozzáadjuk a 30 dkg lisztet, 4 tojást, 2 dkg Budafok élesztőt belemorzsolunk ,sóval, őrölt szerecsendióval fűszerezzük, és alaposan összedolgozzuk. Kb 15 percig pihenni hagyjuk , majd 1 evőkanál segítségével beleszaggatjuk a bő forró olajban…
Az élesztőt a tejben kevés cukorral felfuttatjuk. Egy mély keverőtálban a lisztet összekeverjük a sóval, cukorral, 4 tojással, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt és simára dagasztjuk. Ha a tészta összeállt, hozzáadjuk a vajat és addig dagasztjuk, amíg a tészta el nem válik az edény falától. Ezután a tésztát 30 percig letakarva…
A lisztet egy tálba rakjuk átszitálva, majd a közepébe egy nagyobb méretű lukat készítünk. Ide öntjük a langyosra melegített tejet, majd hozzáadjuk az élesztőt és egy kis cukrot. A tál szélére sót szórunk és az olajat is oda öntjük. Ha az élesztőt felfuttattuk, akkor utána alaposan összegyúrjuk a tésztát. (Ha…
1. A lisztet összemorzsoljuk a vajjal, hozzáadjuk a sót, a cukrot, az egész tojást, a hideg tejet és belemorzsoljuk az élesztőt (nem futtatjuk!). 2. Alaposan kidolgozzuk, homogén, csomómentes tésztát kapunk. 3. 30 percre hűtőbe helyezzük. 4. A tészta felét kinyújtjuk téglalapalakúra, megkenjük sárgabarackkal (l. kép), rászórjuk a cukros diót. 5.…
1. A tésztához való anyagokból és a reszelt citrom héjából homogén tésztát dagasztunk, majd meleg helyen 20 percig pihentetjük. 2. Az almákat meghámozzuk, kimagozzuk, negyedekbe vágjuk és citromos vízbe áztatjuk, hogy ne barnuljanak meg a levegőn. 3. A tésztát félujjnyi vastagságúra és tepsinagyságúra nyújtjuk, majd megszórjuk a szeletelt mandulával. 4.…
A langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt, és az összes hozzávalóval jól kidolgozzuk a tésztát. Meleg helyen, letakarva pihentetjük, majd egy ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, megkenjük a töltelékkel, betekerjük, mint a beiglit és 4-5 cm vastag szeletekre vágjuk, majd a kivajazott tepsibe egymás mellé helyezzük. Tejföllel megkenjük a tetejét, lassan (esetleg…
Langyos tejben, kevés cukorral felfuttatjuk az élesztőt. Egy nagyobb tálban elkeverjük a lisztet, a cukrot és a fahéjat. Hozzáadjuk a vajat, a tésztát kézzel kidolgozzuk. Egy mélyedést készítünk, a felvert tojást és a felfuttatott élesztőt beleöntjük. A tésztát bedagasztjuk. Amennyiben kemény a tészta, hozzáadhatunk még egy kevés tejet. Lisztezett gyúródeszkára…
Langyos, cukros tejben felfuttatjuk a BUDAFOK élesztőt. A lisztet elkeverjük ízlés szerint a sóval és hozzátesszük a tojásokat, a tejfölt, az olajat és az élesztőt. Ezeket jól összegyúrjuk és dagasztjuk. Majd meleg helyen kelesztjük. Mikor megkelt, a tésztát 4 részre osztjuk. Megfogjuk az első darabot és kinyújtjuk kerek formájúra. Megkenjük…
Az élesztőt felfuttatjuk 1,5 dl tejben, 2 tk. cukorral. A többi hozzávalóval alaposan kidolgozzuk és két részre osztjuk. Az egyik felébe alaposan belegyúrjuk a kakaóport. Megint ketté osztjuk (négy cipónk lesz). Mind a négy tésztát elnyújtjuk és felváltva egymásra fektetve feltekerjük. Kikent és lisztezett tepsire téve 2-2,5 órát pihentetjük. Előmelegített…
A sütemény részét nagyon gyorsan el lehet készíteni, így hát kezdjük el a krémmel. Egy fazékba öntsük a tejet, és adjuk hozzá a 2 tojást, a 2 evőkanál lisztet, az 1 pohár cukrot és az egy csomag vaníliás cukrot. Keverjük alacsony hőfokon, amíg besűrűsödik és forró lesz. A forró krémhez…
az élesztőt kis tejjel cukorral felfuttatjuk. A liszthez hozzáadjuk a az élesztőt, egy egész tojást, 2 tojássárgáját, 6 dkg cukrot és 6 dkg vajat, sót. Kevés tej adagolásával könnyű tésztává dagasztjuk. A tésztát kis ideig kelni hagyjuk, majd 2 cipót formálunk belőle és gyúródeszkára tesszük. A cipókat négyszögletes alakúra nyújtjuk,…
Elkészítjük a kovászt. Az élesztőt a kr.cukorral 2 dl langyos tejbe 20 dkg liszttel elkeverjük, langyos helyen kelesztjük. (Kovászhoz a lisztet mindíg a kimért egész adagból vesszük el.) A többi hozzávalót a vaj és a kakaó kivételével, a megkelt kovásszal jól kidolgozzuk.Az olvasztott vajat a végén dolgozzuk bele. A tésztát…
Kevés tejben, pici cukorral felfuttatjuk az élesztőt. Összedagasztjuk a liszttel, maradék tejjel, cukorral, sóval, olajjal, majd 15 percig pihentetjük. 8 cipóra osztjuk, egyesével nagytányér méretűre nyújtjuk és 8 cikkre vágjuk. A szélesebb részébe rakjuk a fél karika kolbász és kis darabka sajtot, majd feltekerjük. 1 órát hagyjuk pihenni, kelni. Megkenjük…
Az élesztőt megfuttatjuk enyhén cukros, langyos tejben. Az átszitált liszthez hozzáadjuk a megolvasztott vajat (margarint is használhatunk), juhtúrót, 3 tojás felvert habját és az előzőleg felfuttatott élesztőt. Alaposan kidolgozzuk, hagyjuk kelni (kb. 30 p.). Ha megkelt, egy 28 cm átmérőjű kikent tortaformába helyezzük, a tetejét megkenjük tojássárgájával. 180° sütőben 25-30…
1. A lisztet és a sót összekeverjük. 2. Az élesztőt felfuttatjuk a langyos, enyhén cukros vízben, majd hozzáadjuk a liszthez, gyúrjuk. Az élesztő felfuttatását akár ki is hagyhatjuk, elég csak tej állagúra keverni a vízben. A Budafoki élesztőnk így is keleszt 3. Apránként hozzáadjuk az olívaolajat, illetve a fűszereket. 4.…
Oldalunk sütiket használ, hogy jobb felhasználói élményt nyújthassunk. Ismerd meg, hogyan és milyen sütiket használunk adatvédelmi tájékoztatónkban. Elfogadom
Sütik
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.