Mérjük ki a vizet, majd vegyük ketté. Az egyik felében keverjük el a sót, másik felében pedig az élesztőt. Jól dagasszuk ki a tésztát és hagyjuk állni fél órát letakarva. Ezután osszuk a tésztát 5 dkg-os darabokra és gömbölyítsük fel a darabkákat, majd letakarva pihentessük még 15 percet. A kis…
Kovász (előző nap, 24 órával előtte készítjük): 100 g lisztet, 100 ml vizet (kb. 26 C°-os) és egy csipetnyi élesztőt összekeverünk és egy tálban letakarva a konyhapulton pihentetjük Töltelék 1. Fokhagymás tejföl, kockázott bacon, reszelt sajt Töltelék 2. Paradicsomszósz, felkarikázott hegyes paprika, aprított lila hagyma, csípős kolbász, reszelt sajt A…
A tésztához először egy tálba tesszük a tejet, vajat és cukrot. Mikróban felmelegítjük, közben kivesszük megkeverjük, megnézzük elolvadt-e már a vaj. Ha igen, akkor kevergetjük és hagyjuk visszahűlni langyosra. Az élesztőt belemorzsoljuk, elkeverjük, belekeverjük a tojást. A lisztet a sóval elkeverjük és a tejes keverékbe öntjük. Egy fakanállal összekeverjük és…
Elkészítési idő: Sütési idő: 3 – 5 perc Hozzávalók: 500 g liszt, ½ kocka Budafoki élesztő, 150 ml tej, 175 g vaj, 50 g vaníliás cukor, 3 tojás (M-es méretű), 1 csipetnyi só, 100 g porcukor A tészta hozzávalóit a porcukor kivételével jól dolgozzuk össze. Akkor jó, ha már elválik…
A tészta hozzávalóit összegyúrtam, és míg pihent a tészta, elkészítettem a tölteléket. A 15 deka diót ledaráltam, összekevertem a nyírfacukorral. Az öt deka diót nylon zacskóban nyújtófával durvára törtem, majd megfőztem a rumban. A tésztát három egyenlő részre osztottam és egyenként 21×26 centis téglalappá nyújtottam. Egy lapot a tepsibe helyeztem,…
A kimért anyagokat egy tálba vagy háztartási dagasztó gépbe öntjük és egyenletes sima tésztát dagasztunk. A kész tésztát 5 percig pihentetjük majd pihentetés után 14 db egyforma súlyú tésztadarabokat porciózunk. Osztás után szivar alakú tésztarudakat formázunk. Az így kapott tésztarudakat megfonjuk és egymásra helyezzük. A kész kalácsot sütőpapírral letakart tepsiben…
Az almákat előkészítem, meghámozom, kiszedem a magházat, és hogy ne barnuljon, citromos vízben félreteszem. A tejfölben elkeverem a porcukrot, és az élesztőt. Félreteszem, míg a tésztát elkezdem összeállítani. A liszthez hozzáadom a sót, majd elmorzsolom a vajjal, mintha omlós tésztát készítenénk. Ha meg van, hozzáadom a tojásokat, és az élesztős…
A babot alaposan főzd puhára, majd egy késsel aprítsd össze. A lisztet morzsold össze a zsírral, majd tedd hozzá a többi hozzávalót és dagaszd ki. A végén tedd bele a babot, hogy kevésbé törjön össze. Tedd 1 órára a hűtőbe, majd lisztezett deszkán nyújtsd ki 0,5 cm vastagra, irdald be…
Az élesztőt felfuttatjuk 1 ek. liszttel, 1 tk. cukorral és a tejjel. A tepertő nélkül jól gyúrható tésztát készítünk. Fél óra pihentetés után ujjnyi vastagra nyújtjuk és megkenjük a tepertővel. Összehajtogatjuk és fél órát pihentetjük. Ezt mégegyszer megismételjük. Utána 1,5-2 cm-re nyújtjuk, bevagdossuk, kiszaggatjuk, megkenjük tojással és előmelegített sütőben közepes…
A hozzávalókat egy dagasztótálban kézzel vagy géppel homogén tésztává dagasztjuk, majd 35 percig pihentetjük. Utána nyújtódeszkán 100 g-os darabokra osztjuk és felgömbölyítjük. Még 10 percig pihentetjük. Ezután a tésztagolyókat egyenletes szálakká nyújtjuk és 3-as vagy 4-es fonással kaláccsá fonjuk, majd felvert tojással egyszer lekenjük és meleg helyen megkelesztjük. Utána a…
A langyos, cukros tejbe morzsoljuk bele az élesztőt, majd pár perc alatt futtassuk fel. A keverőtálba tegyük bele a sóval, a vaníliás cukorral, és a reszelt citromhéjjal összekevert lisztet, majd csináljunk a közepébe egy mélyedést. Ezután az olvasztott vajat keverjük össze a tojássárgával, és a joghurttal, majd öntsük a liszt…
– A hozzávalókból a lekvár kivételével dagasszunk tésztát és kelesszük a duplájára. – Ha a tészta megkelt, osszuk 12 egyenlő részre, majd minden egyes gombócot vágjunk további 3 részre. – Az így kapott 36 db kis labdacsot egyesével, nyújtsuk kb 14 cm átmérőjű körré, kenjük meg mindegyiket 1 tk lekvárral,…
A langyos, cukros tejben felfuttatott élesztővel, az átszitált liszttel, a sóval és az olajjal puha tésztát gyúrok, amit letakarva 1 órán át kelesztek. Lisztezett deszkán fél cm vastagra nyújtom, ráterítem a sonkaszeleteket, rászórom a reszelt sajtot és szorosan feltekerem. Sütőpapíros tepsire fektetem, tojássárgával lekenem és 176°ra előmelegített sütőben 30-40 perc…
1. A lisztet összemorzsoljuk a vajjal, hozzáadjuk a sót, a cukrot, az egész tojást, a hideg tejet és belemorzsoljuk az élesztőt (nem futtatjuk!). 2. Alaposan kidolgozzuk, homogén, csomómentes tésztát kapunk. 3. 30 percre hűtőbe helyezzük. 4. A tészta felét kinyújtjuk téglalapalakúra, megkenjük sárgabarackkal (l. kép), rászórjuk a cukros diót. 5.…
1. 2,5 dl kézmeleg vizet mérjünk egy pohárba és mérjük bele a sót, majd alaposan keverjük el és tegyük félre 2. mérjük egy nagyobb csuporba a 2 dl tejet, melyet előtte mikróban megmelegítünk (nem forróra, csak langyosra vagy enyhén melegre!) 3. morzsoljuk bele az élesztőt és jól keverjük el, majd…
Egy edényben keverjük össze a lisztet, a sót és a cukrot. Az élesztő oldjuk fel egy kevés langyos vízben, majd ezt a keveréket öntsük az edénybe. Dagasztógéppel, vagy kézzel alaposan dagasszuk ki a tésztát, majd adjuk hozzá a diót. Dagasszuk tovább addig, amíg egyenletes és sima tésztát nem kapunk, majd…
1. Belemorzsoljuk az élesztőt egy kevés langyos vízbe, 5-10 percig hagyjuk fermentálódni. 2. Egy tálba beleszitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a sót, elkeverjük. 3. Hozzáadjuk az élesztőt, a mézet, az olívaolaj felét és a maradék vizet. 4. Alaposan bedagasztjuk a tésztát (ha géppel végezzük a dagasztást – 15 percig gyors fokozaton,…
Sütési idő: 25 perc Hozzávalók: Tésztához:, 500 g liszt, 270 g víz, 20 g Budafoki élesztő, 10 g só, 40 g olívaolaj, Töltelék: , Füstölt sajt, Felületre:, 2 gerezd fokhagymát reszeljünk le és féldeci olívaolajjal alaposan keverjük el Az olajon kívül minden összetevőt mérjünk egy edénybe és állítsuk össze a…
A tejet meglangyítom, elkeverem benne a cukrot,majd belemorzsolom az élesztőt és hagyom felfutni. Közben kimerem a lisztet, hozzá adom a sót és az olajat. Ha fel futott az élesztő hozzá öntöm a liszthez majd villával elkeverem míg tudom,utána kézzel át dolgozom. Kelesztő tálban, langyos helyen egy órán át kelesztem. Ha…
Kenyérsütőgépben dagasztható a tészta, a hozzávalókat a felsorolás sorrendjében kell a gépbe tenni, kivéve a margarint és a kakaóport, amit a már összeállt tésztához kell apránként öntögetni (ettől lesz foszlós a kalács). Az első dagasztás után kivesszük a tészta 2/3-át és letakarva félretesszük. A maradék tésztához adjuk a kakaóport és…
1. A lisztet beleszitáljuk egy tálba, hozzáadjuk a sót. 2. Az élesztőt felfuttatjuk langyos, enyhén cukros tejben. 3. Hozzáadjuk a liszthez az élesztőt, tojást és az olajat. 4. Alaposan eldolgozzuk, addig dagasztjuk, amíg sima, csomómentes tésztát nem kapunk. 5. Kelesztjük (min. 1 óra). 6. A sütőt 180°C-ra melegítjük. 7. A…
A tésztához minden hozzávalót összekeverünk egy tálba, jól átgyúrjuk, majd kb. 30 percig kelni hagyjuk. Ezután a tésztát 14 kis részre osztjuk úgy, hogy némi tészta maradjon a sapka és sál elkészítéséhez. A 14 tésztadarabot kúp alakúra formáljuk, a maradék tésztát kinyújtjuk és kis kerek orrocskákat szúrunk, illetve egy pizzavágóval…
A langyos, cukros tejben megfuttatjuk az élesztőt. Egy tálba beleöntjük a lisztet, cukrot, sót, citromlét, olvasztott margarint, a tojássárgákat és a megfuttatott élesztőt. Alaposan kidolgozzuk és kb. 30 percig kelesztjük. Hozzáadjuk a diót és a mazsolát, még 10 percig kelesztjük. Kinyújtjuk a tésztát, kettévágjuk, mindkét felét még 9 darabra osztjuk,…
Kevés langyos, cukros tejben elkevertem az élesztőt és két ek. lisztet, azaz kovászt készítettem. A tetejét is megliszteztem, majd hagytam 15-20 percig állni, míg szépen megemelkedett, teteje megrepedezett. A többi hozzávalóval szép hólyagos tésztát dagasztottam. Akkor jó az állaga, ha kissé lágyabb, de nem ragad, jól nyújtható. Kelesztőtálban hagytam duplájár…
Egy tálban az összes hozzávalót összekeverjük, és jól kidagasztjuk. Ruhával letakarva duplájára kelesztjük. Ha megkelt, három egyforma darabra vágjuk, és megformázzuk. A formázás itt nézhető meg videón: A megformázott bagetteket sütőpapírral bélelt sütőlemezre tesszük, és letakarva ismét a duplájára kelesztjük. Éles késsel, vagy pengével bevagdossuk, és vízzel lespricceljük, vagy vizes…
Elkészítési idő: 80 perc (+10-12 óra pihentetés) A vizet egy tálban elkeverem az élesztővel. Beleteszem a lisztet és a sót. Fakanállal összekeverem egyneművé, majd egy gombóccá gyúrom. Belerakom az egészet egy zacskóba és vissza az edénybe, végül letakarom. Kb. 9-12 órát hagyom állni (reggel összekeverem, este megsütöm, vagy este keverem…
Habosra keverünk 4 tojássárgáját 15 dkg vajjal, hozzáadunk 3 dl tejben 1 ek. cukorral felfuttatott élesztőt, a 30 dkg finom és a 20 dkg rétes lisztet , és alaposan kidolgozzuk Két részre osztjuk a tésztát az egyiket kinyújtva kibélelünk vele egy zsírozott, lisztezett (1 ek zsír ,3 ek liszt )…
Minden nyersanyagot mérj ki és egy robotgépben dagaszd ki alaposan! Egy lágy tésztát kell készíteni! Letakarva keleszd 30-40 percet, majd 50 g-os darabokra gombócozd ki a tésztát! Előmelegített gofri sütőben süsd aranybarnára! Jó étvágyat kívánunk!
A 60 dkg lisztet egy tálba szórjuk, közepén mélyedést alakítunk ki. Beleöntjük a 10 dkg cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és ráöntjük a 2 dl langyos tejet. 15 percig hagyjuk, hogy felfusson az élesztő. Ezután hozzáadjuk a tészta többi hozzávalóját: 2 tojás, 6 dkg vaj, 1 mk só, rumaroma. Kidagasztjuk, majd…
Az összes hozzávalót összekeverjük, jól átgyúrjuk és egy éjszakára a hűtőszekrénybe tesszük. Következő nap a hűtőből kivéve kb. két órát állni hagyjuk, amíg a tészta szobahőmérsékletű lesz. A tésztát ezután a sütőformához illő darabokra osztjuk, és belehelyezzük az olívaolajjal kikent formákba. Végül rátesszük a tésztára az olíva, szárított paradicsom és…
A margarint megolvasztjuk, majd hozzáadjuk a tejet, s meglangyosítjuk. Ebbe teszünk egy kanál cukrot, majd felfuttatjuk benne az élesztőt. Közben a többi hozzávalót kimérjük, ha felfutott az élesztő az összes hozzávalót a kézi mixer dagasztó karja segítségével kidagasztjuk. Míg a tészta kel, elkészítjuk a tölteléket, ez kb bő fél óra.…
A lisztet a Rama-val összemorzsolom, majd hozzáadom a tojássárgákat, a tejfölt, kefírt, a felfuttattott élesztőt, ízesítem izlés szerint sóval, jól összedolgozni és 30 percig pihentetni. Közben a nagyon apró kockára vágott szalonnát kisütöm, és kiszedem egy kis sütőpapírra. A megkelt tésztát lisztezett gyúrólapon téglalapra alakítva, ujjnyi vastagságra nyújtom. Megkenem a…
1kg liszt, 5dkg Budafoki élesztő, 1 ek só, 1 ek cukor, 7,5dl langyos víz Az élesztőből, és kevés lisztből langyos vízzel kovászt készítünk, majd a többi hozzávalókkal együtt tésztát készítünk. Duplájára kelesztjük, olajozott deszkára öntjük, és cipókat formázunk belőle. Ujjainkkal széthúzgáljuk , vigyázunk hogy ne szakadjon el, majd forró olajban…
Elkészítés: 1. a por alakú anyagokat jól elkeverjük egy tálban 2. a tejben oldjuk fel az élesztőt, majd adjuk hozzá az a tálban lévő összetevőkhöz a teljesen hideg vízzel, a tojással és a 20g vajjal együtt 3. legalább 10 percig dagasszuk a tésztát, amíg homogén, sima nem lesz 4. letakarva…
A hozzávalókat egy tálba összemérjük és tésztát készítünk. Letakarva pihentetjük, míg a duplájára nem kel. Ezután egyenlő darabokra osztjuk (kb. 20 g/db). Letakarva ismét pihentetjük 5 percig. A tésztadarabokat egyenletesen kinyújtjuk, henger alakúra formázzuk, sütőpapíros tepsire tesszük és egy villával benyomkodjuk a felületét, barázdákat képezve. Ezután lekenjük tojással és ízlés…
2 dl langyos tejbe beleszórunk 1 ek cukor és beletördeljük az élesztőt. Meleg helyen megvárjuk, amíg felfut. Egy tálba szórjuk a lisztet, cukrot, beleütjük a tojást, beleöntjük az élesztős tejet, illetve a maradék 1 dl tejet és 5 dkg puha vagy felolvasztott vajat/margarint. A tésztát alaposan kidolgozzuk. Az összeállt tésztának…
Egy tálba tenni a lisztet, hozzámorzsolni az élesztőt, majd hozzáadni a zsírt, és kézzel elkezdeni összemorzsolni. Ezután hozzáadni a sót, a reszelt sajtot, az egész tojást, és 1-2 ek tejfölt. Ezután gyors mozdulatokkal összegyúrni a tésztát, és ha szükséges még kanalanként adagolni hozzá tejfölt. Egy könnyen nyújtható tésztát kell kapni.(ne…
A tésztához a lisztet sót összekeverjük, a langyos vízhez hozzá adjuk a cukrot, és az élesztőt. Futtatjuk. Majd a liszthez keverjük, dagasztjuk. Beolajozott nejlontasakban legalább egy óra hosszára hideg helyre tesszük pihenni (másnap is lehet sütni). Közben összekeverjük a szószhoz a tejfölt, ketchup-ot, majonézt. A gépsonkát vékony szeletekre vágjuk, a…
Töltelék elkészítése: Az aszalt szilvát vágd apróra, majd keverd össze az ízesítő anyagokkal. A szilvát vágd félbe vagy aprítsd össze. Az egészet keverd össze. Elkészítés: A tészta hozzávalóit mérd ki egy tálba és dagasztógéppel vagy kézzel készíts egy közepesen lágy kelt tésztát. Letakarva pihentesd a tésztát legalább 30 percet. 60…
Ebből a mennyiségből 2 rúd lesz. Töltelékhez: 20 dkg darált mák, 10 dkg cukor, 1 citrom reszelt héja és kevés tej (0,5-1 dl).Az egészet átmelegítjük amíg a cukor el nem olvad.Forralni nem szabad.Csak kihűlt állapotban tehetjük a tésztára. A nutelláshoz tetszés szerinti mennyiséget használunk.Egy kis üveg 3/4 része kell egy…
Tésztához: 500 g finomliszt, 2-3 kk. só, 1 ek. cukor, 25 g Budafoki élesztő, 3 dl tej, 1 dl olaj, Formázáshoz: 25 g olvasztott vaj, só, 1 tojás A lisztet, sót, cukrot elkeverjük, rámorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a langyos tejet, olajat, majd egy fakanállal elkeverjük. Dagasztjuk. Kicsit lágy tésztát kapunk,…
A tésztát bedagasztjuk, és 60 g-os darabokra osztva felgömbölyítjük. Enyhén lekenjük olajjal, majd 10 percig pihentetjük. Ezután nyújtófával oválisra nyújtjuk és sodorjuk. Az így elkészült tésztákat sütőpapírral letakart sütő tepsibe helyezzük, és 25 percig kelesztjük. Kelesztés után a kifli felületét vízzel jól benedvesítjük. 230°-on kb. 10 percig készre sütjük. Elkészítés…
Elkészítési idő: Kb.1,5 óra mire a tepsibe kerül, ezután kelesztem, ami hőmérséklet függő A tésztát 9 részre osztom, kb 25 cm-es kör alakú lapokat nyújtok egyesével. A kinyújtott tésztát megkenem a puha ramaval, megszórom reszelt sajttal (vegyesen trappista és füstölt), és megszórom a bacon-nel. Három réteget teszek egymásra, kicsit összelapogatva.…
1. Egy edényben keverjük össze a lisztet, a sót és az olajat. 2. Keverjük össze a vizet az élesztővel, majd ezt a keveréket öntsük az edénybe. 3. Dolgozzuk össze spatulával addig, amíg egyenletes és sima tésztát nem kapunk, majd sodrófával nyújtsuk ki. 4. Formáljuk a tésztát labda alakúra, majd helyezzük…
A lisztet a sóval, az 5 evőkanál cukorral és az olajjal egy tálba mérem, majd hozzáadom a felfuttatott élesztős tejet. Ezeket összegyúrom, majd mikor a tészta szépen összeállt további tíz percig dagasztom, hogy még levegősebb legyen a tészta. Meleg helyen duplájára kelesztem. A töltelékhez a 10 dkg vajat megolvasztom és…
tíz darabhoz A hozzávalókat összekeverjük, ezután a tésztát kb. egy óráig kelni hagyjuk. Közben egy kis serpenyőt alaposan felhevítünk és kiolajozunk. Tetszés szerinti tésztamennyiséget beleöntünk és oldalanként 1-2 perc alatt aranybarnára sütjük. A meleg palacsintákat halomba rakjuk és porcukorral, lekvárral, mézzel vagy juharsziruppal tálaljuk. Elkészítés lépései:
50 dkg zabliszt, 2 db főtt burgonya, 3dkg élesztő, 1 t.k. cukor, langyos víz vagy tej felfuttatáshoz, 2.k.k.só, 1 db Lilahagyma, 10dkg sonka vagy kolbász karika .mentes, 2 db koktél paradicsom, Laktóz mentes tejföl 3 dl, 1 fokhagyma, 10dkg morzsolt kukorica, őrőlt bors Az élesztőt felfuttatom a burgonyát összetörve hozzáadom…
Tésztához: 500 g liszt 25 g Budafoki élesztő 5 g só 50 g cukor 50 g vaj 2 tojás sárgája 2 csomag vaníliás cukor 2,4 dl tej Töltelékhez: 500 g túró 3 evőkanál cukor 2 csomag vaníliás cukor 1 tojás Díszítéshez: 1 csomag hideg vaníliás pudingpor 250 g eper Édes…
Az élesztőt a tejjel és a cukorral felfuttatjuk. A többi hozzávalót összekeverjük, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, összegyúrjuk, dagasztjuk majd duplájára kelesztjük. Ketté vesszük ha megkelt és vékonyan kinyújtjuk. Felszeleteljük kockára és tölteléket rakunk a közepébe. A négyzetek ellentétes sarkait összecsippentjük, batyukat formálva. Sütőpapírral borított tepsire ültetjük őket és 20-30 percig…
A tészta hozzávalóit összekészítjük -az áfonya kivételével- egy dagasztógép táljába, majd lassú fokozaton elkezdjük dagasztani és lassan emeljük a sebességet. Addig dagasztjuk míg el nem válik az edény falától. 10 perc pihentetés után belehajtogatjuk az áfonyát és egy kizsírozott kuglóf formába helyezzük a tésztát. Letakarva kelesztjük kb. 40 percet majd…
A tészta minden hozzávalóját összekeverjük egy sima tésztává és kb. 10 percig letakarva pihenni hagyjuk. Ezután 60 grammos darabokra osztjuk, gömbölyítjük és kis ideig letakarva ismét pihentetjük. Ezután a tésztákból csíkokat formázunk és letakarva további 5 percre félretesszük. Majd a csíkokat kb. 50 cm hosszúra nyújtjuk és perecet formázunk belőlük.…
250 ml langyos tejben felolvasztjuk a kockacukrot, majd felfuttatjuk benne az élesztőt. A liszteket és a sót összekeverjük, majd a felfuttatott élesztős tejjel jól kidagasztjuk. Szükség esetén dagasztáskor tegyünk hozzá lisztet, hogy ne ragadjon le. Ezt követően letakarva – frissentartó fóliával vagy nedves konyharuhával – meleg helyen 30 percig kelesztjük.…
A tésztához minden hozzávalót összekeverünk egy tálba, jól átgyúrjuk, majd kb. 30 percig kelni hagyjuk. A köztes időben a kókuszmasszához a tojásfehérjét és a cukrot habosra verjük. Ezután hozzáadjuk a kókuszreszeléket, cukrot és a mézet, még egyszer felverjük és óvatosan hozzákeverjük a lisztet. Az egészet jól összekeverjük, amíg egy kenhető,…
Tészta:, 500 g búzaliszt, ½ kocka Budafoki élesztő, 5 g só, 50 g cukor, 150 g vaj, 1 tojás, annyi tej, amennyit a tészta felvesz, Felületkezeléshez 2 tojás A diós marcipános töltelékhez:, 15 dkg darált dió, porcukor, 100 g marcipánmassza, házi baracklekvár, Forralt vízzel leöntjük a cukrozott diót, a tölteléknek…
A hozzávalókat egy tálban összemérjük és egynemű sima felületű tésztát készítünk. Az elkészült tésztát letakarjuk és egy órát pihentetjük. Ezalatt előkészítjük a sütőformát, kivajazzuk, az előzőleg megsütött sütőtököt kihámozzuk a héjából, a mákot pedig a porcukorral és a reszelt citrommal összekeverjük. A pihentetési idő lejárta után a tésztát téglalap formára…
A kész tésztát 35 percig pihentetjük, majd 18 dkg-os darabokra osztjuk (kb. 20 darab). Ezeket a darabokat 80 cm hosszúra nyújtjuk és 5 percet pihentetjük. Ezután olajozzuk, cukorban alaposan megforgatjuk majd felcsavarjuk a sütőfára. A hengeres sütőfát nyújtófaként használva kilapítjuk a rátekert tésztát és kelesztjük 50 percig, majd ezután megsütjük.…
5 dkg élesztőt és két evőkanál prézlit annyi langyos tejbe áztatunk, amennyi ellepi. Nagy fej apróra vágott hagymát bő evőkanál zsíron megfonnyasztunk, felöntjük két evőkanál vízzel, s addig főzzük, míg a víz elfő. A hagymás zsírba keverünk egy mokkáskanál édes-nemes pirospaprikát, majd hozzáadjuk az egy órája beáztatott élesztős prézlit. (Ízlés…
A tésztához valókat egy tálban homogén tésztává gyúrjuk majd két órára a hűtőbe tesszük pihenni. Addig a hagymát és a szalonnát apróra vágjuk. A tejfölt összekeverjük a sajtkrémmel és a fűszerekkel és egy órát hideg helyen érleljük. A két óra elteltével a tésztát egy ujjnyi vastagságúra nyújtjuk és megkenjük a…
Az élesztőt 1 dl langyos tejjel és kevés cukorral futtassuk fel. A liszthez adjuk hozzá a 7 dkg porcukrot,vaníliás cukrot,1 tojást,a felfuttatott élesztőt,maradék tejet,citromhéjat és a 6 dkg puha margarint. Dolgozzuk össze és melege helyen letakarva hagyjuk kelni 1 órát. Közben elkészítjük a tölteléket. A pudingport keverjük simára a 10…
Az élesztőt a porcukorral, kevés liszttel, langyos tejben, felfuttatjuk. A lisztet átszitáljuk közepébe mélyedést készítünk melybe rakjuk a két tojássárgáját , egy kávéskanál sót , és beleöntjük a megfuttatott élesztőt, és tésztát dagasztunk belőle. Mikor már nem ragad a kezünkhöz sem a tál falához, hozzáadjuk az olvasztott vajat , ezzel…
A gyümölcsök kivételével az összes összetevőből tésztát gyúrunk, majd amikor a tészta elkészült, hozzákeverjük az aszalt gyümölcsöket. A tésztát letakarva addig pihentetjük, amíg duplájára nem nő. Kettévesszük és megformázzuk. Kikent formába helyezzük, letakarva kelesztjük kb. 1 óráig. A tetejét 1 tojással lekenjük, majd előmelegített sütőben 180°C-on kb. 30-35 percig sütjük.…
Mérjük ki a vizet, majd vegyük ketté. Az egyik felében keverjük el a sót, másik felében pedig az élesztőt. Jól dagasszuk ki a tésztát és hagyjuk állni fél órát letakarva. Ezután osszuk a tésztát 5 dkg-os darabokra és gömbölyítsük fel a darabkákat, majd letakarva pihentessük még 15 percet. A kis…
Az élesztőt összemorzsoljuk és a langyos tejbe tesszük, majd jól eldolgozzuk benne. Ezután hozzáadjuk a lisztet, sót, kristálycukrot, étolajat és a tojást. Nokedli sűrűségű tésztát dagasztunk a hozzávalókból, majd letakarjuk és szobahőmérsékleten egy órán keresztül kelni hagyjuk. Ezután lisztezett deszkára borítjuk a tésztát és éles késsel nagyobb négyzet alakokat szabunk…
Tésztát készítünk az összetevőkből. Miután alaposan kidolgoztuk, letakarjuk és 30 percig pihentetjük. Egyenlő részekre osztjuk (kb. 40-50 grammnyi tésztadarabokra) és gombócokat formálunk. Ezeket a gombócokat sütőpapírral bélelt tepsibe szorosan egymás mellé helyezzük, hogy négyzetformát kapjunk. Körülbelül 1 óra hosszáig kelesztjük, majd a lisztezett nyújtófával mindegyik zsemle közepén egy vájatot készítünk.…
10 db-hoz hozzávalók:, Liszt (BL-55) – 400 g, Budafoki élesztő – 25 g , Só – 10 g, Víz – 240 ml Kovász (előző nap, 24 órával előtte készítjük): 100 g liszt, 100 ml víz (kb. 26°C-os), egy csipetnyi élesztő. Egy tálban letakarva a konyhapulton pihentetjük. A hozzávalókból tésztát dagasztunk,…
Mérőeszköz a joghurtos pohár! A cukorból egy kanálkával elveszek, és elkeverem a langyos tejben, majd feloldom benne az élesztőt és néhány percig állni hagyom. A többi cukrot hozzáadom a liszthez, ugyanúgy mint a sütőport és a sót. A liszt közepébe egy mélyedést csinálok, beleöntöm az összekevert tojást, a joghurtot és…
Töltelékhez: reszelt alma, fahéj, cukor, reszelt babapiskóta A tésztát bedagasztjuk, duplájára kelesztjük. Lisztezett felületre borítjuk, kb. 4 mm vastagra nyújtjuk, 10×10 cm-es négyzetekre vágjuk. Minden négyzet közepére almástölteléket teszünk (kb. 1 kanál), a tészta széleit behajtogatjuk, tepsibe helyezzük. A tésztát lekenjük egész felvert tojással, ismét kelesztjük (kb. 20percig). Sütés: 180°…
A krumplit héjában megfőzzük, pucolás után áttörjük és hűtjük. Közben a vöröshagymát apróra vágjuk, az olajon megfonnyasztjuk. Hozzáadjuk a krumplihoz a tojással, élesztővel, sóval, liszttel és jól kidolgozzuk. Pihentetjük 30 percig, majd 1 cm vékonyra nyújtjuk és 2×10 cm vékony rudakat vágunk. Összesodorjuk, megkenjük tojássárgájával, szórjuk köménnyel és közepes tűznél…
Egy dl langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt. Tálba mérjük a lisztet, cukrot, sót, tojást, és a maradék langyos tejjel kelt tésztát dagasztunk. Lefedve duplájára kelesztjük. Közben kikeverjük a kencét. Lisztezett gyúródeszkán kicsit átgyúrjuk a megkelt tésztát, és három egyenlő méretű gombócot formázunk. Egyenként 45 x 10-12 cm-es téglalapokat nyújtunk a…
Hozzávalók: Tészta: , 250 g liszt, fél kocka Budafoki élesztő, 5 g só, 150 ml víz, 8 ml olíva olaj, Töltelék: , snidlinges sajtkrém (150 g), 1 db tojás, 1 csipet fehérbors, sonka – ízlés szerint (kb. 50 g) Töltelék: Összekeverjük a hozzávalókat, és hűtőben pihentetjük, amíg elkészítjük a tésztánkat.…
Töltelék elkészítése: Mérj össze minden töltelék hozzávalót és alaposan keverd össze. A tölteléknek nedvesnek tapadósnak kell lennie, de nem krémesnek! Elkészítés: A lisztet és a zsiradékot alaposan morzsold el egy tálba. Add hozzá a maradék hozzávalókat és gyors mozdulatokkal készíts egynemű, homogén tésztát. Mérd egyenként 200 grammra a tésztát és…
Az élesztőt a tejben egy kevés cukorral felfuttatjuk, majd a liszt közepébe kialakított mélyedésbe öntjük, letakarjuk és 30 percig letakarva kelesztjük. Ezután a többi hozzávalót beleöntve hólyagosra dagasztjuk és meleg helyen kétszeresére kelesztjük. A tésztát lisztezett deszkán téglalap alakúra nyújtjuk és rákenjük a máktölteléket úgy, hogy minden oldalán ujjnyi széles…
Mérjük ki a vizet, majd vegyük ketté. Az egyik felében keverjük el a sót, másik felében pedig az élesztőt. Jól dagasszuk ki a tésztát és hagyjuk állni fél órát letakarva. Ezután osszuk a tésztát 5 dkg-os darabokra és gömbölyítsük fel a darabkákat, majd letakarva pihentessük még 15 percet. A kis…
Készítsük ki az összes hozzávalót, és ügyeljünk arra, hogy lehetőség szerint egyforma hőmérsékletű anyagokkal dolgozzunk! Először az élesztőt kevés langyos tej és cukor hozzáadásával felfuttatjuk. A lisztben elkeverjük a sót, majd a vajon kívül minden hozzávalót beletéve, elkezdjük kidolgozni. Ha már összeállt és leválik az edény oldaláról a tészta, adjuk…
250 g liszt, Fél kocka Budafoki élesztő, 5 g só, 150 ml víz, 8 ml olívaolaj, 1 db nagy kuglóf sütőforma, Töltelék: , 1 db kis üveges konzerv gomba (150 g), 1 db kis tejföl, Őrölt bors ízlés szerint, Só ízlés szerint, Piros paprika ízlés szerint Töltelék: Összekeverjük a hozzávalókat…
Hozzávalók: 1/2 dl cukros tejben felfuttatunk 3 dkg Budafok élesztőt. Ha ez készen van, hozzáadunk 5 dkg porcukrot, 5 dkg margarint, 2 tojás sárgáját, késhegynyi sót, 50 dkg lisztet és annyi tejet, amennyit még felvesz (kb. 3-4 dl). Összedagasztjuk, meleg helyen kelesztjük. Utána kisodorjuk kb. 2 centiméteresre és kiszaggatjuk. Vigyázni…
Tészta hat darabhoz A tészta hozzávalóiból csomómentes tésztát gyúrunk, majd kb. egy órát kelni hagyjuk. A tésztát egy enyhén lisztezett munkafelületen harmadoljuk. Minden harmadot téglalap alakúra (kb. 40×15 cm) nyújtunk és megkenjük 50g olvasztott vajjal és cukorral megszórjuk. Ezután hosszábban feltekerjük és kettévágjuk. Minden fél tésztarészt a vágási oldalával felfelé…
A lisztet és a hűtőből kivett vajat elmorzsoljuk, majd a többi hozzávalóval együtt tésztát gyúrunk belőle. Az elkészült tésztát fóliába tekerjük és egy órán keresztül a hűtőben pihentetjük. Ezalatt az almát meghámozzuk, nagyobb darabokra vágjuk, majd egy tálban fahéjjal és cukorral ízesítjük. A sütőformát kivajazzuk. A kihűtött tésztát 2 részre…
Forró tejjel közepes keménységű masszát csinálunk. A 3 tojásfehérjét kemény habbá verjük és 2 egyenlő részre osztjuk: egyik felét a mákoshoz, másikat a dióshoz. A tésztát dagasztjuk, majd 15 percig pihentjük. Vékony lappá nyújtjuk (3 mm), köralakúra kivágjuk, a kivágott tésztadarabokkal pedig kibéleljük a kosárkákat, amit előzőleg vajjal kikentünk. A…
1. Az élesztőt dolgozzuk össze néhány kanál langyos tejjel és némi cukorral, majd meleg helyen kelesszük 10 percig. A maradék tejet keverjük össze a tojással, a rummal, a megolvasztott vajjal, a porcukorral, a maradék cukorral, adjuk hozzá az élesztőt, majd apránként dolgozzuk bele a sóval elkevert lisztet is. Keverjük csomómentesre,…
Az élesztőt a langyos, cukros tejben felfuttatjuk. A lisztet egy tálba szitáljuk. Hozzáadjuk a sót, elmorzsoljuk a vajjal, azután hozzáadjuk a fölfuttatott élesztős tejet, és az összes többi hozzávalót, a reszelt sajton, medvehagymán és a pogácsák kenésére való tojáson kívül. Az egészet jól kidolgozzuk. Egy kifejezetten puha tésztát kell kapnunk.…
A tészta minden hozzávalóját összekeverjük és lefedve kb. egy órát pihentetjük. A tésztát olívaolajjal egyenletesen megnedvesítjük, majd négyszög alakúra nyújtjuk. A tésztát egy éles késsel kicsi négyszögekre vágjuk, amikre ráhelyezzük a sonka-sajt tölteléket. Végül félbehajtuk a tésztákat és a széleket alaposan egymáshoz nyomjuk. A sonkás-sajtos derelyéket egy sütőpapírral bélelt tepsibe…
A tésztát jól kidagasztjuk, ezután letakarva hagyjuk állni fél órát. Fél óra elteltével osszuk a tésztát 4 egyenlő részre, majd ezeket a tésztadarabokat osszuk tovább szintén 4-4 egyenlő részre. A kis darabokat sodorjuk hosszúkásra, majd lapítsuk ki. Minden kilapított kis tésztába helyezzünk egy-egy sodort sajtdarabot és hajtogassuk rá a tésztát,…
Hozzávalók: 500 g finomliszt, 25 g friss Budafoki élesztő, 10 g só, 15 g vaj, 1 kg sütőtök (200 g a tésztához), 2 dl víz, 1 tojás Töltelék: 800 g sütőtök, 150 g szeletelt baconszalonna, gyömbér ízlés szerint Díszítés: 1 csomag hántolt tökmag ELKÉSZÍTÉS: Az egész sütőtökünket felvágjuk és…
Az összes összetevőből tésztát gyúrunk. A tésztát letakarva addig pihentetjük, amíg duplájára nem nő. Egyenlő darabokra osztjuk és gombócokat formázzuk. Ízlés szerint a gombócokba diót, csokit, aszalt gyümölcsöt helyezhetünk. Kikent muffin formákba helyezzük, letakarva kelesztjük kb. 1 óráig. A tetejét 1 tojással lekenjük, majd előmelegített sütőben 180°C-on kb. 15-18 percig…
Ha szeretnénk még különlegesebbé tenni, morzsoljunk bele 5 dkg márvány sajtot is. Tetejére szórhatunk szezámmagot, reszelt sajtot. Elkészítés: A liszthez adjuk sót és elmorzsoljuk benne a ramat. Hozzáforgatjuk a hagymát. Külön tálban villával áttörjük a túrót, majd hozzáadjuk a márványsajtot és az élesztőt is. Ezt adjuk a liszthez, a tojással…
Hozzávalók: Tésztához:, 800 g finomliszt, 40 g friss Budafoki élesztő, 16 g só, 80 g cukor, 10 g vaníliás cukor (1 csomag), 100 g vaj, 4,5-5 dl tej, Töltelék:, 100 g olvasztott vaj, szeletelt mandula ízlés szerint, kristály- vagy porcukor ízlés szerint A hozzávalókat összekeverjük és tésztát dagasztunk belőle. Kb.…
Az élesztőt, 1 ek. cukorral és a langyos tej felével felfuttatjuk. A lisztben elkeverjük a sót, a többi cukrot, majd hozzáadjuk a tejfölt, tojást, a felfuttatott élesztőt és elkezdjük kidolgozni. Elkezdjük összegyúrni és ha kezd leválni az edény faláról a tészta, apránként hozzáadjuk a puha vajat, majd addig dagasztjuk, míg…
A száraz részeket kimérem egy tálba, és alaposan elkeverem. Kimérek 3 dl vizet, amiben elkeverem a 20 gr élesztőt, majd hozzá öntöm a lisztkeverékhez, és robotgép dagasztószárával elkezdem összedolgozni. Adok hozzá még 7 ml vizet, hogy egy közepesen sűrű nokedli tészta állagú tésztát kapjak. Ha jól eldolgoztam a vízzel a…
Az élesztőt felfuttattam a langyos tejben 1 mk cukorral.A száraz hozzávalókat elkevertem a dagasztógép táljában.Majd hozzáadtam az élesztős tejet és elkezdtem géppel dagasztani.Amikor már összeállt,hozzáadtam az olajat és alaposan kidolgoztam a tésztát.Gombócot formáltam belőle és rizslisztes deszkán vékonyra kinyújtottam.Megkentem a puha margarinnal és a kikevert pizzakrémmel.Rátettem a szalámit és a…
A mazsolát áztassuk be kb. 30 percre a meglangyosított rumba, majd öntsük egy szűrőbe, és alaposan csepegtessük le. Az aszalt gyümölcsöket, és a mandulát vágjuk fel apróra. (a szeletelt mandulát nem kell összevágni, mehet bele úgy) A tejet langyosítsuk meg, és keverjük hozzá a porcukrot, majd morzsoljuk bele az élesztőt,…
A kenyérsütőgép üstjébe teszem a hozzávalókat és csinos kis tésztát dagasztok belőle. Dagasztás után duplájára kelesztem és két részre osztom. Mindkét tésztámat kinyújtom és kifli formára feltekerem őket. Egyenként sütőzacskóba rakom őket, tepsibe helyezem és ismét kelesztés következik. Ha már kétszeresére dagadtak, akkor vizet spriccelek a zacsiba és bekötöm a…
A tésztához 2-3 dl tejet langyosra melegítünk, belemorzsoljuk az élesztőt majd hozzáadjuk a kávés kanál sót. Ezt hagyjuk 5 percig pihenni. Ezután beleszórjuk a lisztet, beleütjük a tojást, beleöntjük az olajat és sűrű tésztát dagasztunk. Szükség esetén adhatunk még hozzá tejet. A tésztát egy órán át hagyjuk kelni meleg helyiségben.…
Hozzávalók: Golyókhoz:, 500 g finomliszt, 30 g Budafoki élesztő, 10 g só, 75 g vaj , 10 g vaníliás cukor, 200 g langyos, 2,8 %-os tej, A golyók bevonásához:, olvasztott vaj , finomított kristálycukor, Karamellmártáshoz:, 100 g cukor , 150 g tejszín , 10 g vaj , 1 csepp citromlé…
Az élesztőt megfuttatjuk enyhén cukros, langyos tejben. Az átszitált liszthez hozzáadjuk a megolvasztott vajat (margarint is használhatunk), juhtúrót, 3 tojás felvert habját és az előzőleg felfuttatott élesztőt. Alaposan kidolgozzuk, hagyjuk kelni (kb. 30 p.). Ha megkelt, egy 28 cm átmérőjű kikent tortaformába helyezzük, a tetejét megkenjük tojássárgájával. 180° sütőben 25-30…
A hozzávalókat egy tálban összemérjük és egynemű sima felületű tésztát készítünk, majd letakarjuk és egy órát pihentetjük. Ezalatt a tepsit kivajazzuk, a fahéjat a porcukorral összekeverjük. A pihentetési idő lejárta után a tésztát téglalap formára nyújtjuk, és a felületét megkenjük tejjel úgy, hogy mindenhol fedje a tésztánkat. Ezután rászórjuk a…
Az élesztőt a langyos tejben 1 ek. cukorral felfuttatjuk. A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, beletesszük a közepébe a tojássárgákat és az élesztőt, és puha tésztává gyúrjuk. Ha szükséges, tehetünk bele pici tejet. 4 cipót csinálunk belőle, megkelesztjük és ha megkelt, ujjnyi vastagra kinyútjuk s a következő krémmel töltjük: 4 tojásfehérjét…
25 dkg finomliszt 25 dkg ch csökkentett Zero 6 liszt ( vagy további 25 dkg finomliszt), 1 mk. só, 1 egész tojás, 1 tojás sárgája, 3 dl tej, 60 g vaj, 20 g eritrit stevia keverék /kevesebb kell mint a cukorból (vagy 60 g cukor), 1 tk cukor, 20 dkg…
Az élesztőt 1,5 dl tejben 2 ek. liszttel és 2 ek. cukorral felfuttatjuk. A tésztát alaposan kidolgozzuk és 8 részre osztjuk. Töltelék: 20 dkg margarint/vajat 1 ek. sóval felmelegítünk (lehet sajtot is). Egy-egy tésztát tányérnagyságúra nyújtunk. Négyet megkenünk margarinnal/vajjal és a másik négyet rátesszük. Egy margarinra/vajra kerül egy sima tészta.…
Az összes hozzávalót összekeverjük, jól átgyúrjuk és egy éjszakára a hűtőszekrénybe tesszük. Következő nap kb. két órát állni hagyjuk, amíg a tészta szobahőmérsékletű lesz. Harmadoljuk és a darabokból veknit formázunk. A vekniket megszórjuk liszttel és 45 percig kelni hagyjuk. Ezután a veknik tetejét egy éles késsel berácsozzuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe…
1. A lisztet és a sót összekeverjük. 2. Az élesztőt felfuttatjuk a langyos, enyhén cukros vízben, majd hozzáadjuk a liszthez, gyúrjuk. Az élesztő felfuttatását akár ki is hagyhatjuk, elég csak tej állagúra keverni a vízben. A Budafoki élesztőnk így is keleszt 3. Apránként hozzáadjuk az olívaolajat, illetve a fűszereket. 4.…
Elkészítjük a kovászt: egy tálba szitáljuk a lisztet, elvegyítjük a sóval, majd a közepébe mélyedést készítünk. A tejet felmelegítjük a vaníliás cukorral nem túl forróra, majd elmorzsoljuk és el is oszlatjuk benne az élesztőt. Az élesztős tejet a mélyedésbe öntjük, kevés liszttel megszórjuk. 15-20 percig érleljük, ezalatt az élesztő szépen…
A kimért anyagokat egy tálba vagy dagasztógépbe öntjük és egyenletes sima tésztává dagasztjuk. A tésztát 5 percig pihentetjük, majd kb. 0,4 cm vastagságú lappá nyújtjuk. Nagyjából 8 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval vagy pohárral kör alakú lapokat szúrunk ki (a körök kimetszéséből megmaradt tésztát vagy annak egy részét tartsuk meg). A bekevert…
A lisztet morzsoljuk el a Ramával, és keverjük el a többi hozzávalóval. Az elkészített tésztát 1 órát pihentessük. Ezután a tésztát vágjuk tíz felé, és készítsünk kis cipókat belőle. A cipócskákat nyújtsuk kör alakúra, és vágjuk 8 szeletre (mintha torta lenne). A háromszögeket tölthetjük sütésálló lekvárral, diós vagy mákos töltelékkel.…
A tésztát az összetevőkből jól kidagasztjuk, majd 1 ujjnyi vastagságra kinyújtjuk. A lelapított margarint vagy vajat egy egyszerű hajtással behajtogatjuk a tésztába, majd 10 percre a hűtőbe tesszük pihenni. Pihentetés után a tésztát kinyújtjuk 1 ujjnyi vastagságra, és egy összetett (4 rétegű) hajtást csinálunk. Ezt a hajtást még egyszer-egyszer megismételjük,…
Tészta (kb. 13 darabhoz), Ánizs-boralap, 90 ml zöld veltelini, 1 ½ teáskanál egész ánizsmag, Előtészta, 150 g BL55-ös búzaliszt, 1 ½ kocka Budafoki élesztő, 100 ml tej (szobahőmérsékletű), 310 g előtészta, 350 g BL55-ös búzaliszt, 100 g vaj, 90 g cukor, 4 tojás sárgája (L-es méretű tojásé), 1 ½ teáskanálnyi…
Oldalunk sütiket használ, hogy jobb felhasználói élményt nyújthassunk. Ismerd meg, hogyan és milyen sütiket használunk adatvédelmi tájékoztatónkban. Elfogadom
Sütik
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.